Fanshop
Fanshop

AANGEPASTE OPSTELLING IN ALLES-OF-NIETS WEDSTRIJD

Feyenoord speelt morgen een alles-of-niets wedstrijd. De Rotterdammers moeten Wisla Krakau verslaan om de volgende ronde te kunnen bereiken. De Polen hebben aan een gelijkspel genoeg. Erwin Koeman stuurt zijn elftal daartoe in een aangepaste opstelling het veld in. De schorsing van Royston Drenthe noopt hem te schuiven in zijn team en Ron Vlaar als basisspeler zijn Europese debuut in het Feyenoord shirt te laten maken, ondanks het feit dat hij nog maar net is hersteld van een langdurige blessure.
Het feit dat Philipe Léonard fysiek nog niet in staat is om als basisspeler aan de wedstrijd tegen de Polen te beginnen en dat de verdedigers Dwight Tiendalli en Karim Saidi nog kampen met blessures, zorgt er voor dat Koeman binnen zijn elftal heeft moeten schuiven met de beschikbare spelers.

De uitkomst van Koemans gepeins is dat Greene tegen Wisla linksback zal spelen. Zijn positie centraal achterin zal worden ingenomen door Vlaar. Danny Buijs speelt rechtsback en aanvoerder Theo Lucius zal centraal op het middenveld aan de slag gaan.

Erwin Koeman weet wat hij morgenavond in De Kuip kan verwachten. De coach kent Wisla van videobeelden en is uitvoerig geïnformeerd door zijn assistenten Duut en Metgod, die drie keer een wedstrijd van de Poolse tegenstander bezochten. ‘Wisla is een elftal met twee gezichten. Tegen Blackburn Rovers speelde het heel aanvallend, waardoor het automatisch ook veel ruimte weggaf op het middenveld. Voor morgen verwacht ik een andere speelstijl. Wisla heeft tegen ons aan een gelijkspel genoeg, dus denk ik dat ze met hooguit twee spitsen zullen aantreden. Waarschijnlijker nog is dat het één spits wordt, met daar achter nog een aanvaller.’

Het devies dat Koeman er ter voorbereiding op het treffen bij zijn spelers probeert in te hameren, luidt dan ook: geduld hebben. ‘Dat betekent niet dat we rustig aan moeten doen, maar wel dat we moeten voorkomen dat we vanaf het eerste fluitsignaal als blinden naar voren rennen’, zei Koeman op de persconferentie in De Kuip. ‘We hebben 90 minuten de tijd om deze wedstrijd te winnen. Kansen krijg je altijd. We zullen ons er dus op moeten richten op het juiste moment toe te slaan’, aldus de trainer, die ook woensdagavond geen beroep kan doen op reservekeeper Sherif Ekramy. ‘Hij heeft weer wat last van zijn blessure gekregen en is nog niet fit genoeg om op de bank te zitten. Erwin Mulder is de reservekeeper tegen Wisla. Hopelijk is Sherif er tegen FC Utrecht wel bij in de dug-out.’

DE TEGENSTANDER

Feyenoord treft woensdag een grootheid in het Poolse voetbal. De club pretendeert dat de helft van het aantal voetballiefhebbers in het voormalig Oostblokland supporter is van Wisla, al blijft dat natuurlijk een indicatie. Feit is dat Wisla een populaire club is, wat mede is toe te schrijven aan de rijke historie. De multisportvereniging uit Krakau vierde dit jaar het honderdjarig jubileum, wat het niet wist op te waarderen met een kampioenschap. Dat was de voornaamste doelstelling en met het oog op de behaalde titels in 2003, 2004 en 2005 een reële. Toch wierp het geen grauwsluier over de feestelijkheden, die verspreid over het jaar gevierd werden. Daarvoor was simpelweg geen reden, aangezien het toekomstperspectief rooskleurig is. Wisla Krakau behoort tot de absolute top in eigen land –na 1998 werd het liefst vijf keer kampioen-, heeft het stadion kortgeleden uitgebreid tot een capaciteit van twintigduizend, is bezig met de bouw van een modern trainingscentrum en uitgegroeid tot vaste UEFA Cup-deelnemer. In totaal behaalde Wisla twaalf keer Europees voetbal, waarvan acht keer in de laatste negen jaar. Lang duren die avonturen overigens zelden, want meestal strandt Wisla in de voorronde van de Champions League of in een vroeg stadium van het UEFA Cup-toernooi.

Ook dit jaar stevende Wisla daar op af, al was het bereiken van de groepsfase geen slechte prestatie voor de roemrijke Poolse club. Maar na twee nederlagen leek het jubileumjaar ook op het Europese vlak niet met succes te worden begeleid. Een onverwachte opleving tegen FC Basel hield de deur naar Europese overwintering echter open. De vroege openingstreffer van Basel kwam hard aan bij de roemruchte Poolse club. Maar Brozek hield de hoop levend door na elf minuten voor 1-1 te zorgen. Na de gelijkmaker waren de Zwitsers dichtbij de tweede treffer. Het was aan doelman Dolha te danken dat de thuisploeg op de been bleef. Invaller Paulista schoot twintig minuten voor tijd de 2-1 binnen. De Braziliaan haalde hard uit en zag zijn schot in de linkerbovenhoek eindigen. Toen Brozek in de slotfase de voorsprong uitbreidde, brak er een waar volksfeest uit op de Poolse tribunes.

De Poolse club hoopt na woensdag nog te kunnen dagdromen over de prestatie in 1978/1979. Toen bereikte het de kwartfinale van de Europa Cup, wat nog steeds als hoogtepunt in de historie wordt beschouwd. Woensdagavond kan het zich bij de laatste 32 ploegen scharen als het Rotterdam met een goed resultaat verlaat. De hoop erop is gerechtvaardigd, want Wisla doet het momenteel goed. Tot voor kort werd Wisla gecoacht door voormalig Chelsea-speler en Roemeens international Dan Petrescu, maar die werd ontslagen na een povere seizoensstart. In zijn plaats werd de Serviër Dragomir Okuka aangesteld. Okuka werd in 2002 al eens kampioen met Wisla en kreeg het elftal ook nu snel op de rails.

Zoals zo veel ploegen in het voormalige Oostblok beschikt Wisla, dat vernoemd is naar de langste rivier van Polen, over een mix van zelf opgeleide spelers en voetballers uit diverse Oost-Europese landen. Maar daarnaast voetballen er ook twee Brazilianen en zelfs een Australiër die één maal voor Feyenoord uitkwam: Jacob Burns. De Aussie liep in maart 2003 stage bij Excelsior en trad aan in een ingelast oefenduel met RVVH voor spelers die bij Feyenoord maar weinig aan spelen toekwamen. Burns verving in die wedstrijd na een helft spelen… Danny Buijs. Tot een contract in Rotterdam leidde het niet, maar via Barnsley arriveerde de Australische linkspoot afgelopen zomer alsnog in de hogere regionen van het Europese voetbal. Tegen Feyenoord zal hij, mits hij in actie komt, ongetwijfeld gebrand zijn om te laten zien dat de Rotterdamse club destijds een grote fout heeft gemaakt.

Feyenoord – Wisla Krakau
Woensdag 13 december om 20:45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Dondarini (Ita)

Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Timmer; Buijs, Vlaar, Bahia, Greene; Hofs, Lucius, De Guzman; Kolkka, Charisteas, Huysegems.