Fanshop
Fanshop

FEYENOORD OVERWINTERT IN EUROPA

Feyenoord heeft de groepsfase van de UEFA Cup overleefd. Dankzij een 3-1 overwinning op Wisla Krakau eindigde de ploeg van Erwin Koeman als derde in de groep en schaarde het zich bij de laatste 32 ploegen. Nicky Hofs, Jonathan de Guzman en Angelos Charisteas verzorgden de treffers. Wisla moest in de slotfase met tien man verder toen Dariusz Dudka de rode kaart kreeg. Voor het eerst sinds de wedstrijd tegen Schalke 04 in december 2004 won Feyenoord weer eens een Europees duel.
Het affiche deed de gedachten terug gaan naar een koude oktoberavond in 2001. Feyenoord was uitgeschakeld in de Champions League, maar om het UEFA Cup-toernooi in te stromen was een zege op Spartak Moskou een vereiste. Negentig bloedstollende minuten later was Feyenoord geslaagd in die missie (2-1), waarna ruim een half jaar later de UEFA Cup in de prijzenkast werd opgenomen. Een vergelijking met dat successeizoen is rijkelijk voorbarig, maar tussen beide avonden was woensdag zeker een parallel te trekken. Feyenoord moest winnen en weer was het een Oost-Europese tegenstander die daarvoor opzij diende te worden gezet.

De ploeg van Koeman was zich ervan doordrongen, wat wel bleek uit de strijdlust op het veld. De eerste kans was desondanks voor Wisla, dat na één minuut voorlangs schoot in de persoon van Paulista. Charisteas probeerde het met een schot, dat simpel werd gepareerd door doelman Emilian Dolha. Moeilijker was de redding die Timmer moest verrichten op het schot van Jakub Blaszczykowski, wat dan ook ten koste van een hoekschop geschiedde.

Wisla werd sterker, maar het was Feyenoord dat de score opende. De fraaie lange pass van Ron Vlaar zaaide verwarring in de Poolse defensie, waar Hofs erin was geslaagd onopvallend achter zijn man te kruipen. De kleine middenvelder zag Dolha uitkomen, kopte slim over hem heen en hielp Feyenoord zo aan een droomstart: 1-0.Die werd na 23 minuten teniet gedaan toen Pawel Brozek aan het eind stond van een intelligente aanval. Blaszczykowski soleerde door de defensie en gaf af op de spits, die via de binnenkant van de paal raak schoot: 1-1.

Eén fraaie aanval was genoeg om nog voor rust weer op voorsprong te komen. Theo Lucius speelde Joonas Kolkka aan, die meteen besloot voor te geven en De Guzman bereikte. De Canadees schoot feilloos binnen: 2-1.Charisteas was de eerste die in de tweede helft op doel schoot, maar het schot miste precisie om Dolha echt te verontrusten. Dat ging niet op voor de kans die Brozek zich na 61 minuten creëerde aan de andere kant. De snelle spits kwam los van Vlaar en kon voor 2-2 tekenen. De reflex van Timmer op het schot was er één die bepaald niet voor het eerst dit seizoen zijn grote klasse verried.

Feyenoord was aan de andere kant wel effectief, al was er een ware scrimmage voor nodig. Na vele halve schotpogingen was het Hofs die voor open doel op de paal tikte. De misser bleef zonder gevolgen, want de aanstormende Charisteas kopte in de herkansing raak: 3-1.

Wisla was verslagen, maar deed nog wel een keer van zich spreken. In negatieve zin dan, want Hofs werd na 78 minuten onderuit geschoffeld door Dudka, die meteen met rood kon vertrekken. Toen de middenvelder weer was opgekrabbeld, speelde Feyenoord de wedstrijd simpel uit en kon het na negentig minuten een feest vieren met de supporters die negentig minuten als één man achter de ploeg hadden gestaan.

Feyenoord – Wisla Krakau 3-1

Scoreverloop:
16’ Hofs 1-0
23’ Brozek 1-1
41’ De Guzman 2-1
66’ Charisteas 3-1

Geel: Kolkka, Greene, Glowacki, Thwaite
Rood: Dudka (78’ wegens harde tackle)
Scheidsrechter: Dondarini

Opstellingen
Feyenoord: Timmer; Buijs, Vlaar, Bahia, Greene; Hofs (89’ Derijck), Lucius, De Guzman; Kolkka (76’ Vincken), Charisteas en Huysegems (61’ Van Hooijdonk).
Wisla Krakau: Dolha, Basczynski, Glowacki, Dudka, Thwaite; Sobolewski, Blaszczykowski, Zienczuk, Burns; Pawel Brozek (89’ Radovanovic) en Paulista (68’ Piotr Brozek).