Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

UEFA CUP: FEYENOORD LOOT TOTTENHAM HOTSPUR

Feyenoord is in de knock-out fase van de UEFA Cup gekoppeld aan Tottenham Hotspur. Feyenoord begint met een thuiswedstrijd op 14 of 15 februari 2007. De wedstrijd in Londen wordt afgewerkt op 22 februari. De wedstrijd betekent een weerzien met Hossam Ghaly, die begin dit jaar de overstap maakte naar de club uit het Premiership. Tottenham wordt getraind door de Nederlander Martin Jol. Mocht Feyenoord de achtste finales bereiken, dan speelt het tegen de winnaar van de confrontatie Sporting Braga (Por) - Parma (Ita).

Feyenoord en ‘The Spurs’ delen een rijk sportief verleden. Vier keer werden de clubs in Europees verband aan elkaar gekoppeld en meestal stonden de ontmoetingen garant voor spanning en mooi voetbal. De eerste tweekamp was in het seizoen 1961/1962, toen de Rotterdamse ploeg voor het eerst mee deed in Europa. De Engelsen waren toen met 1-3 en 1-1 een maatje te groot.

De Rotterdammers boekten één van de grootste successen uit de clubhistorie door in 1974 de UEFA Cup-finale te winnen van de Londense ploeg. Op White Hart Lane werd het 2-2, waarna de ploeg van Wiel Coerver de klus in Rotterdam klaarde (2-1). De gewonnen finale verloor helaas aan glans door ernstige ongeregeldheden in het stadion. Tot dat moment was supportersgeweld een onbekend verschijnsel in Nederland, maar op 29 mei 1974 kwam daar verandering in toen de Britten een slagveld aanrichtten in De Kuip.

Bijna tien jaar later troffen Tottenham en Feyenoord elkaar weer en dit keer trok Feyenoord aan het kortste eind. Feyenoord werd kampioen in het seizoen 1983/1984, maar strandde in de tweede ronde van de UEFA Cup. In Engeland stond het snel 4-0. Cruijff en Nielsen bepaalden de eindstand op 4-2. Feyenoord kon zo hoop houden, maar in Rotterdam werd dat snel de kop ingedrukt door de Engelse ploeg. Het werd 0-2 in De Kuip en Feyenoord was uitgeschakeld.

In het seizoen 1991/1992 stond de volgende ontmoeting op het programma, dit keer in de kwartfinale van de Europa Cup II. Beide teams ontliepen elkaar nauwelijks, waardoor de twee duels veel weg hadden van een thriller. In Rotterdam zorgde Kiprich voor de enige treffer in 180 minuten voetbal. Feyenoord ging door naar de halve finale, waar het zou verliezen van AS Monaco. Het was de laatste officiële ontmoeting. In vriendschappelijk verband waren er nog wel een aantal ontmoetingen. Op 4 augustus 2002 was Tottenham de tegenstander tijdens Feyenoords traditionele openingswedstrijd. Het duel in De Kuip eindigde in 2-2. In de voorbereiding van het seizoen 2004/2005 was er opnieuw een confrontatie. Dat was in het kader van de Kappa Cup, waar Feyenoord dankzij een 2-1 zege (twee treffers Kuyt) aan het langste eind trok.

Met Ghaly herbergt de huidige selectie van Tottenham één oud-Feyenoorder. De Egyptenaar vertrok eind januari naar Engeland, maar kwam in die eerste maanden door lichamelijke ongemakken niet aan spelen toe. De afgelopen periode komt hij dat wel en is hij er ook in geslaagd indruk te maken in het Premiership. Een ander oude bekende in de Londense selectie is oud Ajacied Edgar Davids, die als gevolg van de sterke prestaties van Ghaly regelmatig buiten de basis staat.

Martin Jol, die voor de komst van Gullit nog in verband werd gebracht met Feyenoord, is trainer van de Londense ploeg. Onder zijn leiding plaatsten ‘The Spurs’ zich vorig seizoen bijna voor de Champions League. Tot de laatste speeldag wist de ploeg de vierde plaats vast te houden, maar het was uiteindelijk Arsenal die met het laatste resterende Champions League-ticket aan de haal ging. Ondanks de teleurstelling daarover plaatste de club zich na lange tijd wel weer voor de UEFA Cup, waar het tot dusver veel indruk wist te maken. In de poule met Dinamo Boekarest, Bayer Leverkusen, Besiktas en Club Brugge won Tottenham al zijn duels.