Fanshop
Fanshop

GUNSTIGE VOORUITZICHTEN VOOR FEYENOORD

Feyenoord hoopt zondag de vierde overwinning in successie te boeken. Na de thuisoverwinningen tegen SC Heerenveen, ADO Den Haag en Wisla Krakau moet het zondag weer eens op vreemde bodem gebeuren. Na de recente verliespartijen in Nijmegen en Nancy is het zaak om in Utrecht de drie punten bij te schrijven om bij te blijven aan top van de ranglijst. De vooruitzichten daarop zijn niet ongunstig.
Al was het alleen maar om de serie die Feyenoord heeft neergezet. Van de laatste acht competitiewedstrijden werden er zeven gewonnen. Het heeft de ploeg vertrouwen gegeven, net als de midweekse wedstrijd tegen Wisla Krakau daaraan heeft bijgedragen. Met slechts vier punten achterstand op nummer twee AZ en plaatsing bij de laatste 32 UEFA Cup-deelnemers ziet de toekomst er opeens een stuk rooskleuriger uit. In Utrecht hoopt de ploeg de ingezette lijn door te trekken.

Er is nog een andere reden die het aannemelijk maakt dat Feyenoord als winnaar van het veld stapt. Maar weinig ploegen komen graag naar Utrecht, waar de thuisploeg met de ruggensteun van het publiek meestal aan het langste eind trekt. De confrontaties met Feyenoord vormen daar echter een uitzondering op, want vreemd genoeg heeft de Rotterdamse club meestal weinig te duchten van FC Utrecht. Vorig seizoen werd er weliswaar met 3-1 verloren, maar dat was pas de eerste Utrechtse zege sinds 1995. Van de laatste tien onderlinge duels in de Galgenwaard won Feyenoord liefst acht keer.

Ten opzichte van het duel met Wisla valt er in elk geval één wijziging in het elftal te verwachten. Royston Drenthe was die wedstrijd geschorst, wat Koeman tot enkele omzettingen in zijn team dwong. Met Drenthe en ook Ron Vlaar weer terug in het team, is de kans aanwezig dat André Bahia uit de basis verdwijnt. Het is nog de vraag of Sherif Ekramy zondag op de bank zit. De keeper is hersteld van zijn schouderblessure, maar maakt mogelijk aanstaande maandag eerst speelminuten bij Jong Feyenoord voor hij weer in de selectie wordt opgenomen. In dat geval zal Erwin Mulder, die de voorbije periode als tweede doelman heeft gefungeerd, weer op de bank plaatsnemen.

DE TEGENSTANDER

Er is dit seizoen geen peil te trekken op FC Utrecht. De ploeg van Foeke Booy presteert zo wisselvallig, dat het moeilijk is in te schatten wat Feyenoord zondag te wachten staat. De club blameerde zich tegen PSV (5-0) en AZ (5-1) en verloor van clubs (onder andere NAC, Vitesse, NEC, Heracles) waaraan het minimaal gelijkwaardig of beter wordt geacht. De helft van het aantal competitiewedstrijden werd tot dusver verloren, wat teveel is voor Utrechtse begrippen. Maar om een eenvoudige middag te voorspellen voor Feyenoord gaat te ver. Daarvoor ligt de uitstekende teamprestatie tegen FC Groningen (3-0) van enkele weken terug nog te vers in het geheugen. Net als bijvoorbeeld de thuisoverwinningen op Heerenveen en Roda JC, toen de ploeg eveneens goed voor de dag kwam.

FC Utrecht zal er in elk geval vertrouwen aan kunnen ontlenen dat de laatste thuisnederlaag alweer even geleden is. Ajax was op 1 oktober met 2-3 te sterk. Het was tevens de enige nederlaag in de Galgenwaard, waar FC Utrecht de laatste vier wedstrijden ongeslagen is en zelfs geen enkele treffer incasseerde. Het maakt eens te meer duidelijk dat het elftal thuis beduidend beter presteert dan op vreemde bodem.

De huidige tiende klassering is teleurstellend, ook gezien de prestaties van het vorige seizoen. FC Utrecht greep toen net naast het enig nog beschikbare toegangbewijs dat recht bood aan deelname aan de Champions League play-offs. De ploeg werd zesde en hoopte dit seizoen wel bij de eerste vijf te eindigen. Dat was geen vreemde gedachte, want de selectie veranderde niet ingrijpend van samenstelling. Het vertrek van Dave van den Bergh, Adil Ramzi en Dwight Tiendalli werd onder andere gecompenseerd door de komst van Gregoor van Dijk, Cedric van der Gun en Michel Vorm. Laatstgenoemde stond overigens al onder contract bij Utrecht en veroverde na een verhuurperiode bij FC Den Bosch meteen een basisplaats.

De werkelijkheid is helaas minder rooskleurig voor FC Utrecht, dat in aanloop naar het duel met Feyenoord ook nog eens met de nodige personele problemen kampt. Zo zijn Edson Braafheid (enkelblessure) en Francis Dickoh (buikblessure) onzeker, terwijl Booy zeker geen beroep kan doen op Van der Gun. De aanvaller liep niet voor het eerst in zijn loopbaan tegen een zware knieblessure aan en staat naar verwachting minimaal twee maanden aan de kant. Booy kan wel weer een beroep doen op Tom Caluwé, die terugkeert na ziekte, en Robin Nelisse, die is hersteld van een liesblessure.

FC Utrecht – Feyenoord
Zondag 17 december om 12:30 in de Galgenwaard
Scheidsrechter: Luinge

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Timmer; Greene, Lucius, Vlaar, Drenthe; Buijs, Hofs, De Guzman; Kolkka, Charisteas en Huysegems.
FC Utrecht: Vorm; Cornelisse, Dickoh, Keller, Braafheid; Somers, Van Dijk, Kruys, Kopteff; Nelisse en Fortuné.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

UIT
2/10/2005 FC Utrecht - Feyenoord 3-1
20/2/2005 FC Utrecht - Feyenoord 0-2
18/4/2004 FC Utrecht - Feyenoord 0-3
4/5/2003 FC Utrecht - Feyenoord 1-2
27/1/2002 FC Utrecht - Feyenoord 2-2

THUIS
5/3/2006 Feyenoord - FC Utrecht 3-0
19/9/2004 Feyenoord - FC Utrecht 0-3
25/1/2004 Feyenoord - FC Utrecht 3-2
1/12/2002 Feyenoord - FC Utrecht 2-1
28/10/2001 Feyenoord - FC Utrecht 4-0