Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

ZWARE REEKS START MET STADSDERBY

Feyenoord begint zaterdag aan een zware afsluitende reeks van het jaar 2006. Na de confrontatie met Sparta staan er aankomende week duels met PSV en Excelsior op het programma. Het is een serie die veel van de ploeg vraagt en ook het één en ander zal duidelijk maken. ‘Want de spelers met de meeste kracht komen nu bovendrijven, dat is interessant om te zien’, aldus de trainer, die met wat personele problemen kampt in aanloop naar de stadsderby.
Seringho Greene zal tot het laatste moment een twijfelgeval zijn. De veelzijdige verdediger heeft last van een pijnlijke knie en moet mogelijk het duel met de stadsgenoot aan zich voorbij laten gaan. Bij de geringste twijfel over zijn fitheid zal Koeman, die Greene nog hard genoeg nodig heeft tegen PSV en Excelsior, er voor kiezen hem aan de kant te laten. Lorenzo Davids werd alvast bij de selectie gehaald. Dit ook in verband met de schorsing van Royston Drenthe en Danny Buijs.

Maar de pijnlijke knie van Greene was het niet het meest opzienbarende dat Koeman op vrijdagmiddag te melden had. Dat gold ook niet voor de terugkeer van Dwight Tiendalli, die na een maand weer fit is. De trainer verraste pas echt met zijn mededeling dat Alfred Schreuder bij de selectie zit. Er werd aangenomen dat de routinier zich pas tijdens het trainingskamp in Turkije bij de selectie zou voegen, maar zijn revalidatieproces is zo goed verlopen dat niets een eerdere terugkeer in de weg staat. Dat betekent niet automatisch dat hij meteen speelminuten krijgt, zei Koeman. ‘We doen heel voorzichtig met Alfred, dat lijkt me duidelijk. Als hij in actie komt, zal dat hooguit voor tien of vijftien minuten zijn. Maar hij is inzetbaar, dat geeft hij zelf ook aan. De afgelopen tijd revalideerde hij in Zeist en daar kon hij op een bepaald moment alles. Hij heeft al een aantal keer met de groep mee getraind en ook dat ging probleemloos. Erg goed nieuws.’

Koeman ging op vrijdag nog in op de huidige vijfde klassering. ‘We horen thuis waar we nu staan. Natuurlijk willen we meer, ik wil dat ook heel graag. Maar we hebben ook met de realiteit te maken. Het was mogelijk geweest om tweede of derde te staan, want we hadden er de kansen voor. Maar tegen Utrecht en NEC hebben we het laten liggen, wat aantoonde dat we niet stabiel genoeg zijn.’

DE TEGENSTANDER

Sparta kende dit seizoen een uiterst moeilijke start. De Kasteelheren bivakkeerden lang onderaan de ranglijst en in het luchtruim boven Spangen werden al regelmatig gieren gesignaleerd. Maar de in de lokale media fel bekritiseerde Wiljan Vloet hield het hoofd koel en het roer recht. De Brabander wist dat zijn koers uiteindelijk resultaat op zou leveren. Na een prachtige serie overwinningen staat zijn elftal inmiddels op een veilige plek en wordt er voorzichtig gespeculeerd over contractverlenging voor de trainer.

Wiljan Vloet was lang niet te benijden, om met een groot oud-Feyenoorder te spreken. Sparta kende een dramatische seizoensstart. Pas eind oktober kon de eerste competitiezege worden bijgeschreven en dat werd de trainer, ondanks het gebrek aan kwaliteit in zijn selectie, bijna persoonlijk aangerekend. Dat Yannis Anastasiou, de spits die op aandringen van Vloet naar Spangen werd gehaald, niet wist te scoren hielp ook al niet veel. Bijna wekelijks werd de Brabander na afloop van weer een nederlaag de vraag gesteld of hij niet overwoog om het bijltje erbij neer te gooien.

Vloet liet zich niet kennen en zette stug door. De Brabander gelooft heilig in zijn eigen werkwijze en dat valt te prijzen. Hij wist dat zijn ploeg dicht tegen een omslagpunt aanzat, het muntje moest alleen een keer zijn kant op vallen. Uiteindelijk gebeurde dat ook, in de rechtstreekse confrontatie met een concurrent nog wel. De rest is geschiedenis, want inmiddels hebben de Spangenaren een prachtige serie neergezet. Van de laatste zes competitiewedstrijden wonnen ze er vier. De 3-0 overwinning op Ajax sprong er uit en leverde ook op Zuid veel lachende gezichten op. Want hoezeer men zich bij de traditierijke club in Rotterdam-West ook afzet tegen Feyenoord, vanuit De Kuip is er toch vooral sympathie voor de stadgenoot.

Wat het tij eind oktober precies deed keren, is moeilijk te duiden. Misschien was het de entree van de jongelingen Emnes en Vlug, misschien was de ommekeer gewoon het resultaat van maandenlang hard werken. Zeker is dat Sparta nog lang niet veilig is. Met het duel met Feyenoord van zaterdag en die tegen FC Groningen en FC Twente nog in het vooruitzicht kunnen de perspectieven nog voor de jaarwisseling weer drastisch veranderen. Dat er op Spangen wel weer een basis ligt voor behoud van het eredivisieschap, is echter grotendeels te danken aan Wiljan Vloet en diens vasthoudendheid. Benieuwd of de Brabander daar nu een keer het krediet voor krijgt dat hij verdient.

Feyenoord – Sparta
Zaterdag 23 december om 20:00 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Braamhaar

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Vlaar, Derijck, Bahia; Hofs, Lucius, De Guzman; Kolkka, Charisteas en Huysegems.
Sparta: Terol; De Roover, Olfers, Schenkel, Polak; Medunjanin, Moreno Freire, Obodai; Vlug, Cvetkov en Bouaouzan.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS

19/2/2006 Feyenoord - Sparta Rotterdam 4-0
19/8/2001 Feyenoord - Sparta Rotterdam 5-0
29/11/2000 Feyenoord - Sparta Rotterdam 2-1
26/3/2000 Feyenoord - Sparta Rotterdam 1-2
5/4/1999 Feyenoord - Sparta Rotterdam 1-0

UIT
10/9/2006 Sparta Rotterdam - Feyenoord 1-4
21/8/2005 Sparta Rotterdam - Feyenoord 1-3
24/3/2002 Sparta Rotterdam - Feyenoord 0-5
15/10/2000 Sparta Rotterdam - Feyenoord 1-4
4/12/1999 Sparta Rotterdam - Feyenoord 1-3