VINCKEN BESLIST VERMAKELIJKE STADSDERBY: 3-2

Feyenoord heeft opnieuw drie punten overgehouden aan de stadsderby tegen Sparta. Het doelpunt van invaller Tim Vincken besliste diep in de tweede helft de attractieve wedstrijd. Het was zijn eerste treffer in Feyenoord 1. Angelos Charisteas en Theo Lucius (strafschop) scoorden voor rust. Ivan Cvetkov en Iderlindo Moreno Freire verzorgden de treffers van Sparta. Alfred Schreuder en Sherif Ekramy zaten na lange tijd weer bij de selectie, maar kwamen niet in actie.
De wedstrijd was nog maar net onderweg toen al duidelijk was dat deze editie van de stadsderby een bijzondere zou worden. Het regende kansen voor het gedreven Feyenoord, dat duidelijk zin had het gevoel van de laatste wedstrijd op zaterdagavond (3-2 zege op AZ) opnieuw te ervaren. Aan motivatie geen gebrek bij de thuisploeg, die in die beginfase via Nicky Hofs tot drie keer toe gevaarlijk werd. René Ponk en pech voorkwamen de treffer.

Sparta, dat in de persoon van Rachid Bouaouzan na drie minuten net naast had geschoten, liet zich ook niet onbetuigd en opende verrassend de score in De Kuip. De voorzet van Jeffrey Vlug bereikte Cvetkov. De aanvaller kopte ongedekt raak: 0-1.

De meegereisde Sparta-aanhang was amper uitgejuicht toen het Legioen die rol resoluut overnam. Nog binnen de minuut was de stand gelijk getrokken. De vrije trap van Nicky Hofs strandde in de muur, maar het gevaar was niet geweken. Charisteas aarzelde geen moment toen de bal voor zijn voeten kwam en gaf Ponk zo geen kans in te grijpen: 1-1.

Na die spectaculaire start van de eerste helft bleef het vermakelijk. Charisteas was verantwoordelijk voor het volgende wapenfeit, dat maar net naast het doel verdween. Feyenoord kreeg even later waar het recht op had, al was een dankwoord aan het adres van arbiter Braamhaar op zijn plaats. De scheidsrechter kende een strafschop toe toen Sjaak Polak de bal wel heel ongelukkig op zijn bovenarm kreeg. De blijdschap was er niet minder om toen Lucius het buitenkansje verzilverde: 2-1.

Sparta kreeg tot het rustsignaal de grootste kansen. Anthony Obodai schoot voorlangs en Bouaouzan testte met een fraai schot de kwaliteiten van Timmer. Die zijn inmiddels bekend, de redding was het logisch gevolg.

De bezoekers uit Spangen kwamen het best uit de kleedkamer en maakten meteen na rust de aansluitingstreffer. Het balverlies van Lucius leidde de kans voor Sparta in. Vlug probeerde het met een schot, dat voorlangs ging. Onbedoeld was het wel een ideale voorzet, die door Moreno Freire alleen nog maar hoefde te worden binnengetikt: 2-2.

Vlug groeide langzaam maar zeker uit tot een plaag voor Feyenoord. De talentvolle aanvaller verschafte zichzelf in de minuten na de gelijkmaker twee schotpogingen. Beide keren trof hij Timmer op zijn weg. Het waren geen incidenten, want de stadsgenoot kreeg steeds meer grip op het duel.

Koeman probeerde het duel te kantelen door eerst Vincken en daarna pinchhitter Van Hooijdonk in de ploeg te brengen. Het bleek een gouden greep, want Vincken betaalde het in hem gestelde vertrouwen uit. De rechtsbuiten ervoer het genoegen om de eerste keer te scoren in De Kuip en deed dat bovendien na een periode vol van blessureleed. De euforie was na zijn doeltreffende schot even begrijpelijk als aanstekelijk.

Via Van Hooijdonk werd het nog bijna 4-2, maar de spits schoot de vrije trap net naast. Hij deed dat op het moment dat Charisteas van het veld strompelde na een onbehouwen actie van doelman Ponk.

Feyenoord incasseerde in de slotminuut nog bijna de 3-3, toen Timmer al verslagen was. Uitblinker Vincken bracht bij de tweede paal redding en onderstreepte nog maar eens zijn beslissende inbreng.

Feyenoord – Sparta 3-2

15’ 0-1 Cvetkov
16’ 1-1 Charisteas
29’ 2-1 Lucius (strafschop)
46’ 2-2 Moreno Freire
74’ 3-2 Vincken

Geel: Kolkka

Scheidsrechter: Braamhaar

Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Vlaar, Bahia; De Guzman, Hofs, Lucius, Pardo (68’ Van Hooijdonk); Kolkka, Charisteas (79’ Derijck) en Huysegems (61’ Vincken).
Sparta: Ponk; De Roover, Olfers, Schenkel, Polak; Van Bueren, Moreno Freire (58’ Van Dijk), Obodai; Vlug (78’ Oost), Cvetkov (74’ Emnes) en Bouaouzan.