Fanshop Tickets
; Fanshop Tickets

FEYENOORD WIL REVANCHE OP TWEEDE KERSTDAG

Sinds het spelen op Tweede Kerstdag zijn herintrede heeft gedaan, bewaart Feyenoord er prettige herinneringen aan. Vorig jaar werd AZ in een volle Kuip sensationeel opzij gezet. Aanstaande dinsdag hoopt de ploeg van Erwin Koeman een nog grotere stunt neer te zetten als PSV naar De Kuip komt. De thuisploeg heeft bovendien nog iets recht te zetten tegen de landskampioen. ‘Die eerdere nederlaag in Eindhoven zit ons niet lekker’, aldus Koeman.
De Feyenoorders zijn erop gebrand om dinsdag een goed resultaat neer te zetten. Dat mag geen verrassing heten, aangezien de tegenstander PSV heet en er veel aan goodwill te winnen is. Maar de grootste drijfveer lijkt de meest recente confrontatie tussen de historierijke clubs te zijn. PSV won met 2-1, maar had over geluk niet te klagen. Koeman: ‘In de eerste helft daar verdienden we niks, maar in de tweede helft hadden we recht op de gelijkmaker. Die maakten we ook, maar hij werd onterecht afgekeurd. Daar hebben we wel een bepaald revanchegevoel aan overgehouden. Dat het niet makkelijk wordt, weet iedereen. PSV heeft veruit de beste ploeg. Het zit goed in elkaar en loopt over van de klasse en routine. Toch gaan wij er alles aan doen om hen het vuur na aan de schenen te leggen.’

Feyenoord is zeker niet kansloos, benadrukt de trainer. Vergelijkbare bewoordingen sprak hij in november toen AZ naar De Kuip kwam. Ondanks een overvolle ziekenboeg presteerde Feyenoord het toen te winnen, wat grotendeels op passie was terug te voeren. Die passie zullen de Rotterdammers ook nodig hebben tegen PSV. Gezien de afgelopen periode zal niemand zich daar zorgen over hoeven maken, want strijdlust en onvoorwaardelijke inzet zijn inmiddels de grootste kwaliteiten geworden van het huidige Feyenoord. Afgelopen zaterdag werd dat nog maar eens bewezen, toen Sparta voor de winnende treffer aandrong maar Feyenoord op karakter de drie punten uit het vuur sleepte.

Erwin Koeman verwelkomt twee basisspelers bij zijn selectie. Royston Drenthe en Danny Buijs keren terug van een schorsing. Dwight Tiendalli was tegen Sparta alweer van de partij. De rechtsback is volledig hersteld van een liesblessure en speelde het duel zonder problemen uit. Enige vraagteken is Serginho Greene. De verdediger had op zaterdag nog behoorlijk last van zijn knie en kon niet zeggen of hij tijdig fit is.

DE TEGENSTANDER

PSV stevent af op het twintigste landskampioenschap in de clubhistorie. Het seizoen is nog maar net halverwege, maar die conclusie kan niet eens meer als ‘gedurfd’ worden gekwalificeerd. Ajax versterkte zich dit seizoen aanzienlijk, terwijl ook AZ een serieuze poging wilde wagen om de Eindhovense ploeg van zijn troon te stoten. Eind december kan worden gesteld dat de titelambities in Amsterdam en Alkmaar minimaal voor nog een jaar de koelkast in kunnen, want PSV is voor iedereen een maatje te groot. De ploeg van Ronald Koeman bevestigt dat wekelijks en liet het ook tot uiting komen in de onderlinge confrontaties met AZ en Ajax. De Alkmaarders speelden sterk en achtten zichzelf minimaal gelijkwaardig, maar zagen dat niet in de stand tot uiting komen (1-3). In de Arena was het een vergelijkbaar verhaal, maar ook Ajax stond na een goede prestatie met lege handen. PSV won weer en bevestigde zoals wel vaker dit seizoen dodelijk effectief te zijn.

Louis van Gaal en Henk ten Cate toonden zich slechte verliezers en benadrukten dat geluk een doorslaggevende rol had gespeeld bij de totstandkoming van PSV’s zege. Daarmee deed het tweetal PSV tekort, want inmiddels is meer dan duidelijk dat er van geluk al een aantal jaar geen sprake is. De ploeg loopt over van kwaliteit en staat op eenzame hoogte in Nederland.
Ook in Europa slaagde PSV de indruk te wekken bij de allergrootsten te horen, nadat het zich na de vierde groepswedstrijd al had verzekerd van Europese overwintering. Inmiddels is men in Eindhoven weer met twee benen op de grond gezet na de kansloze nederlagen in de afsluitende groepduels met Liverpool en Girondins de Bordeaux. Ondanks dat die verliespartijen zonder gevolgen waren, kwam het hard aan in het PSV-kamp. Voor Ronald Koeman kwam dat misschien wel op een goed moment, aangezien het hem munitie gaf om zijn ploeg op het hart te drukken dat alleen met maximale concentratie en inzet partij kan worden geboden aan internationale topclubs.

Mocht de Brabantse ploeg stranden tegen Arsenal in de achtste finale van de Champions League hoeft dat geen smet te zijn op het seizoen. De club heeft internationaal opnieuw van zich doen spreken, heeft de beste papieren om het landskampioenschap binnen te slepen en is nog actief in het bekertoernooi. De progressie ten opzichte van het voorgaande seizoen is overduidelijk, wat gezien het vertrek van Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic) en André Ooijer (Blackburn Rovers) toch wel verrassend is. Door de transferrumoer die het tot gevolg had, verliep de voorbereiding verre van rustig maar invloed op de resultaten had het nooit. De aangetrokken Carlos Salcido, Edison Méndez en Jan Kromkamp pasten zich meteen aan, Gomes, Alex, Timmy Simons en Jefferson Farfán behielden hun goede vorm en de onnavolgbare Arouna Koné weet inmiddels ook wat scoren is. Phillip Cocu geldt nog steeds als gezicht van het middenveld en heeft een voortrekkersrol op zich genomen in de begeleiding van de talenten Ibrahim Affelay en Ismail Aissati. PSV heeft zonder twijfel de meest evenwichtige selectie van Nederland.

De Eindhovenaren komen dinsdag als logische favoriet naar De Kuip en hopen er hun koppositie te versterken. Toch zal Erwin Koeman zich geen zorgen maken, net zomin als hij dat deed voor de wedstrijd tegen AZ. Het verrassende resultaat bevestigde het gelijk van de trainer. En Koeman zal in zijn voorbespreking ook nog wel even de wedstrijd van een jaar eerder aanhalen. Ook toen lag een zege van PSV voor de hand, maar was het toch echt Feyenoord dat met de drie punten aan de haal ging.

Feyenoord – PSV
Dinsdag 26 december om 12:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Bossen

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Vlaar, Bahia, Drenthe; Lucius, Buijs, De Guzman; Kolkka, Charisteas en Huysegems.
PSV: Gomes; Kromkamp, Reiziger, Alex, Salcido; Afellay, Méndez, Simons, Cocu; Koné en Farfan.


STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS

11/12/2005 Feyenoord - PSV 1-0
12/12/2004 Feyenoord - PSV 3-3
21/9/2003 Feyenoord - PSV 1-3
18/5/2003 Feyenoord - PSV 3-1
16/12/2001 Feyenoord - PSV 0-0

UIT
17/9/2006 PSV - Feyenoord 2-1
12/4/2006 PSV - Feyenoord 1-1
15/5/2005 PSV - Feyenoord 4-2
14/3/2004 PSV - Feyenoord 0-1
17/11/2002 PSV - Feyenoord 1-2