Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

VEELBEWOGEN JAAR EINDIGT OP WOUDESTEIN

Feyenoord sluit vrijdagavond een veelbewogen jaar af als het op Woudestein de laatste wedstrijd van 2006 speelt. In aanloop naar het duel met Excelsior wilde Erwin Koeman nog niet terugblikken. Met de derby voor de deur is dat voorbarig, oordeelde de trainer. ‘De focus is Excelsior, dat is het enige dat telt. Daarna wil ik de balans wel opmaken, niet eerder’, aldus de trainer, die Serginho Greene weer verwelkomt in zijn selectie.
Direct na het uitstekende resultaat tegen PSV richtte het merendeel van de Feyenoorders het vizier op aanstaande vrijdag. Dan wordt de strijd aangebonden met Excelsior en wordt duidelijk of Feyenoord met een kater de winterstop in gaat of dat het met een betrekkelijk goed gevoel een week vakantie kan gaan vieren. Dat de uitwedstrijd hoog wordt aangeslagen in het Rotterdamse kamp heeft nog een andere reden. Feyenoord wil eindelijk eens afrekenen met de wisselvalligheid. Waar Feyenoord goed presteerde tegen clubs als AZ, PSV en FC Twente, konden FC Utrecht en NEC zich uitleven tegen de Rotterdammers. In dat licht bezien heeft Feyenoord na de 1-1 tegen PSV vrijdagavond wat te bewijzen. ‘We willen niet weer een goed met een slecht resultaat afwisselen’, zegt Koeman. ‘Die wedstrijd is heel belangrijk. Bij Excelsior leven ze naar deze wedstrijd toe zoals wij dat hebben gedaan richting de duels met PSV en AZ. Dat vraagt iets extra’s van ons. We moeten het eergevoel hebben alles te geven. We hebben gezien waar dat toe kan leiden.’

Alfred Schreuder zit alweer twee wedstrijden bij de selectie, maar tot speelminuten kwam het nog niet. Of hij in 2006 nog in actie komt, is de vraag. ‘Het zou kunnen dat ik hem inbreng’, zegt Koeman. ‘Het moment heeft zich er nog niet voor aangediend. Alfred hoopt zelf wel dat hij invalt, maar begrijpt het anderzijds ook dat het nog niet is gebeurd. Tijdens het trainingskamp in Turkije zal hij sowieso minuten maken.’

Greene keert vrijdag terug bij de selectie. Hij neemt de plaats in van Sebastián Pardo, die buiten de selectie wordt gehouden. Dwight Tiendalli ontbreekt ook. Hij heeft nog last van zijn lies. Gezien de sterke vertoning tegen PSV lijkt er voor Koeman weinig aanleiding zijn basisteam te wijzigen.

DE TEGENSTANDER

Excelsior zal er vrijdag alles aan gelegen zijn om met een goed resultaat het jaar af te sluiten. Bij een nederlaag zal de ploeg van trainer Ton Lokhoff met een vervelend gevoel de winterstop ingaan. De promotie naar de Eredivisie en de verrassende start van dit seizoen zullen bij dat scenario naar de achtergrond worden verdreven; de vrije val die Excelsior doormaakt is dan waar de aandacht op gevestigd zal zijn. Voor Excelsior telt er vrijdag meer dan alleen de prestige die de stadsderby met zich meebrengt.

Na een verrassende start is Excelsior aan het afzakken naar de plekken waar het gezien de begroting thuishoort. De Kralingers meldden zich in het begin van het seizoen in de subtop, maar nadat Willen II op Tweede Kerstdag verantwoordelijk was voor de vijfde Rotterdamse nederlaag in successie, is Excelsior in de gevarenzone beland. De maand november werd nog positief uitgeluid met een 6-1 overwinning op Heracles, maar in december is het kommer en kwel. Symbolisch voor de sportieve tegenslag was het duel met NAC. De Bredanaars speelden tachtig minuten met een man minder, maar slaagden er toch in te winnen.

Tegen Feyenoord moet het geschonden blazoen opgepoetst worden. Voor Andwélé Slory is het de laatste keer dat hij tegen Feyenoord speelt, aankomende zomer meldt hij zich in Rotterdam-Zuid. Van de aanvaller valt vrijdag het meeste gevaar te verwachten. In de eerste competitiehelft maakte hij tot dusver acht treffers, een opmerkelijk hoog aantal bij een club die als degradatiekandidaat wordt gezien. Zo zijn er wel meer spelers die indruk maken, met als voornaamste voorbeeld Luigi Bruins. Maar ook Theo Zwarthoed, Jos van Nieuwstadt, Sebastiaan Steur en Chris Gyan maken een goede indruk bij Excelsior, dat kwalitatief gezien een te smalle selectie heeft. Het is voor Lokhoff te hopen dat het zijn ploeg aan het eind van een zware periode niet opbreekt. Want dan kan Excelsior vrijdag wel eens een heel moeilijke avond te wachten staan.

Excelsior – Feyenoord
Vrijdag 29 december om 20:15 uur op Woudestein
Scheidsrechter: Haverkort

Vermoedelijke opstellingen
Excelsior: Zwarthoed; Bandjar, Drost, Van Nieuwstadt, Zijm; Bruins, Van Dieren, Guijo-Velasco; Slory, Dijkhuizen, Piqué.
Feyenoord: Timmer; Buijs, Vlaar, Bahia, Drenthe; Lucius, Hofs, De Guzman; Kolkka, Charisteas en Huysegems.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
24/9/2006 Feyenoord - Excelsior 1-0
10/9/2002 Feyenoord - Excelsior 4-1
21/9/1986 Feyenoord - Excelsior 5-0
3/11/1985 Feyenoord - Excelsior 2-1
25/4/1985 Feyenoord - Excelsior 2-1

UIT
8/3/2003 Excelsior - Feyenoord 2-6
5/4/1987 Excelsior - Feyenoord 1-6
27/4/1986 Excelsior - Feyenoord 2-1
4/11/1984 Excelsior - Feyenoord 2-4
15/4/1984 Excelsior - Feyenoord 0-2