FEYENOORD BESLUIT MET SIMPELE ZEGE: 1-3

Feyenoord heeft 2006 afgesloten met een overwinning. Op Woudestein werd stadsgenoot Excelsior eenvoudig opzij gezet: 1-3. Danny Buijs, Nicky Hofs en Stein Huysegems scoorden namens Feyenoord. Johan Voskamp maakte vlak voor tijd de eretreffer. Feyenoord won weer eens op vreemde bodem na drie uitnederlagen op rij. Alfred Schreuder maakte tien minuten voor tijd als invaller zijn rentree.
Het had er geen moment de schijn van dat Feyenoord het moeilijk zou krijgen op Woudestein. Het overwicht van de bezoekers was vanaf de eerste seconde groot, al mondde dat aanvankelijk niet uit in kansen. Afgezien van een te hoog gemikt schot van Ron Vlaar werd Feyenoord in de eerste minuten niet gevaarlijk. Maar de kans die Angelos Charisteas na 16 minuten zelf afdwong, vormde het startschot van een serie mogelijkheden.

Met een simpele voetbeweging zette de Griek twee Kralingers opzij en passeerde hij vervolgens René van Dieren. Charisteas creëerde de ruimte om te schieten, maar stelde op het afrondende vlak teleur. Het schot verdween meters naast. Drie minuten later stond Charisteas aan het einde van een aanval die door André Bahia was opgezet. De spits tikte goed in, maar zijn inzet werd aangeraakt en verdween net naast. Huysegems schoot na 28 minuten uit de draai net over.

De terechte openingstreffer volgde kort erna. Jonathan de Guzman bediende de opgekomen Buijs met een intelligente pass en posteerde hem zo in scoringspositie. Jos van Nieuwstadt trachtte met een vliegende tackle Buijs van schieten af te houden, maar de Feyenoorder had dat al voorzien en wachtte geduldig. Vrij voor doelman Theo Zwarthoed werkte hij binnen in de korte hoek: 0-1.

Vlak voor rust werd het 0-2, maar dit keer kwam daar geen fraaie aanval aan te pas. Zwarthoed schoot een terugspeelbal zomaar in de voeten van Hofs. De kleine middenvelder reageerde attent en schoot binnen. Met een verontschuldigende glimlach vierde hij dat succes ingetogen.

De derde treffer werd met meer gejuich ontvangen in het Feyenoord-kamp. Charisteas bewees in de 50ste minuut weer zijn waarde door Huysegems in stelling te brengen op links. De Belg liet Zwarthoed kansloos met een diagonaal schot: 3-0.

Feyenoord liet de teugels daarna vieren, wat Excelsior in staat stelde er bij vlagen uit te komen. Gevaarlijk werd de thuisploeg pas na tachtig minuten. Henk Timmer had tot dat moment geen enkele noemenswaardige redding hoeven verrichten, maar werd vanuit het niets gepasseerd. Een afgeketst schot van Piqué belandde voor de voeten van Voskamp. Koud in het veld schoot de aanvaller de bal langs Timmer.

Het mooiste moment van de avond had enkele tientallen seconden ervoor plaatsgevonden toen Schreuder als wissel het veld in kwam. Na bijna anderhalf jaar blessureleed mocht de middenvelder weer aantreden. Een luid applaus van het Legioen viel hem ten deel.

Huysegems had de score van nog wat glans kunnen voorzien, maar na een klutssituatie werd zijn inbreng gekeerd door Zwarthoed, die zich revancheerde voor zijn blunder in de eerste helft. Feyenoord revancheerde zich eveneens -voor de teleurstellende uitbeurten tegen AS Nancy, FC Utrecht en NEC- en sloot het jaar zo met een goed gevoel af.

Excelsior – Feyenoord 1-3