Fanshop
Fanshop

JEUGDIG FEYENOORD NAAR FINALE IN TURKIJE: 2-1

Feyenoord heeft de finale van de EFES Pilsen Cup in Turkije bereikt. De Rotterdammers versloegen in Aksu de Turkse topclub Galatasaray: 2-1. Donderdagavond neemt de ploeg van Erwin Koeman het op tegen Werder Bremen. Pierre van Hooijdonk opende dinsdagavond de score via een schitterend afstandschot. Na een benutte strafschop van Necati bepaalde Tim Vincken na een uur de eindstand. Jeugdspeler Jerson Anes Ribeiro debuteerde als invaller in Feyenoord 1. Stagiair Adalberto kreeg negentig minuten speeltijd.
Koeman benutte het duel om een indruk te krijgen van een aantal talenten en stagiairs die zich deze dagen mogen bewijzen. Sherif Ekramy verdedigde het doel, voor Adalberto was een plek naast Bahia ingeruimd, Tim Vincken startte in de aanval en Jacob Lensky begon op het middenveld. Galatasaray -dat gesteund werd door enkele duizenden in rood/geel getooide supporters- verscheen op volle oorlogsterkte.

Dat het onervaren en niet ingespeelde Rotterdamse elftal het moeilijk zou krijgen tegen de Turkse topclub was aannemelijk, maar bleek een misvatting. Feyenoord hoefde niet tot grootse daden te komen om overeind te blijven. Een grootse daad was wel nodig voor de 1-0, die letterlijk uit de lucht viel. Van Hooijdonk schoot na een kwartier van net over de middenlijn op doel en verraste doelman Mondragon. De bal verdween schitterend in de bovenhoek: 1-0.Feyenoord kende weinig zorgen, maar kreeg voor het rustsignaal nog wel twee tegenvallers te verwerken. De eerste was het uitvallen van Lensky, die trekkenbenend aangaf gewisseld te willen worden. De tweede was de gelijkmaker, die op slag van rust viel.Royston Drenthe had de eerste helft geen al te beste indruk gemaakt, wat het niet verrassend maakte dat hij ongewild aan de basis stond van de gelijkmaker. De linksback vloerde Hasan Sas in het strafschopgebied. Necati schoot raak vanaf elf meter: 1-1.

Feyenoord was maar weinig in het Turkse doelgebied te vinden, maar eenmaal daar was het een garantie voor gevaar. Dat werd na een uur duidelijk toen Van Hooijdonk prima afspeelde op Vincken. De rechtsbuiten aarzelde niet en schoot laag en hard raak: 2-1.Op dat moment waren Nicky Hofs, Ron Vlaar en debutant Anes Ribeiro in het veld gekomen. Na de treffer volgde ook Mitchell Schet, die een jaar geleden al debuteerde. Feyenoord bleef onverminderd goed voor de dag komen, al kreeg Sherif Ekramy steeds meer te doen. Het bood de excentrieke Egyptenaar de mogelijkheid zijn kwaliteiten te tonen. Vlak voor tijd had Kabze de mogelijkheid om een slippertje van Adalberto af te straffen, maar de Turk schoot over. Feyenoord bleef zo op de been in een hectische slotfase, waarin het alle reden had te klagen over de arbitrage.

Feyenoord – Galatasaray 2-1

Scoreverloop:
16’ 1-0 Van Hooijdonk
43’ 1-1 Necati (strafschop)
60’ 2-1 Vincken

Geel: Anes Ribeiro, Derijck, Yilmaz

Scheidsrechter: Mercanli (Tur)

Opstellingen
Feyenoord: Ekramy; Greene (55’ Hofs), Adalberto, Bahia (46’ Vlaar), Drenthe (55’ Anes Ribeiro); Buijs, Lensky (35’ De Guzman), Pardo, Derijck; Vincken (64’ Schet) en Van Hooijdonk.
Galatasaray: Mondragon; Topal (72’ Kabze), Song, Tomas, Ak (46’ Buruk); Sas (46’ Öztorun), Inamoto, Ilic, Aziz (46’ Yilmaz); Sükür en Necati (46’ Sarioglu).