Fanshop
Fanshop

KOEMAN: ‘TRAININGSKAMP BIEDT GEEN GARANTIES’

Feyenoord begint zondag in Breda aan de tweede competitiehelft. In het Rat Verlegh stadion wordt duidelijk of het trainingskamp in Turkije zijn vruchten heeft afgeworpen. ‘Het was een goed trainingskamp, maar dat biedt natuurlijk geen garanties’, zegt Erwin Koeman, die zondag de beschikking heeft over Alfred Schreuder en Jacob Lensky. Een tegenvaller is de knieblessure van Serginho Greene.
Vooruitkijken op het tweede deel van het seizoen 2006/2007 heeft in de ogen van Koeman weinig zin. ‘Om een simpele reden, want als ik een half jaar geleden had gehoord wat ons allemaal in de eerste competitiehelft was overkomen, had ik het niet geloofd. Vooruitkijken heeft weinig zin, dat is maar weer gebleken.’ Toch kan ook Koeman er niet onderuit dat de play-offs centraal zullen staan in het restant van de competitie. Een klassering bij de eerste vijf is daarvoor vereist en dat is gezien de huidige situatie haalbaar. ‘Op dit moment zou je zeggen dat we ons de komende tijd gaan klaar stomen voor de play-offs. De komende maanden zal wel duidelijk worden waar we gaan eindigen’, hield de trainer zich op de vlakte.

Koeman krijgt wel steeds meer mogelijkheden met zijn selectie, nu Alfred Schreuder en Jacob Lensky beschikbaar zijn. ‘Ik kom steeds dichterbij bij mijn sterkst mogelijke elftal’, zegt Koeman. ‘Door de blessure van Greene staat Buijs nu rechtsback. Dat doet hij naar behoren. Maar het liefst zet ik hem op het middenveld. Bovendien is Castelen er ook nog niet. Maar we zijn op de goede weg.’

Castelen, Pieter Collen en Patrick Lodewijks ontbreken voor de confrontatie met de Bredanaars. Collen maakt waarschijnlijk maandag zijn rentree bij de beloften. Dat duel komt nog iets te vroeg voor Castelen, die naar verwachting nog wel deze maand wedstrijdritme op gaat doen. De terugkeer van Lodewijks laat nog even op zich wachten. ‘Hij zal over enkele weken weer inzetbaar zijn’, aldus Koeman.

DE TEGENSTANDER

Feyenoord hoeft zich aanstaande zondag over één ding geen zorgen te maken: de briljante dribbels van Leonardo. Het Braziliaanse wonderkind zal deze maand in elk geval niet tot plaag van de Rotterdamse defensie uitgroeien, om de simpele reden dat de vorige competitiewedstrijd in Bredase dienst ook meteen zijn laatste was. Leonardo vertrok naar Ajax, een stap die hem in Feyenoord-kringen niet in dank is afgenomen. Desondanks hoeft geen Feyenoord-fan er om te rouwen dat hij zondag niet speelt, wat in zijn geheel is terug te voeren op zijn niet geringe kwaliteiten.

Want het was Leonardo die NAC in de eerste competitiehelft bij de hand nam en menig verdediger op de Nederlandse velden tot wanhoop dreef. Aan de hand van de Braziliaan keerde NAC ook weer terug op de plekken waar het ook verwacht mag worden: in het linkerrijtje. Nadat degradatie vorig seizoen net werd ontlopen, is de lijn omhoog voorzichtig ingezet. Met dank aan de bij Feyenoord opgeleide Leonardo, die over ruim twee weken in het shirt van Ajax aantreedt tegen de club die hij ruim een jaar geleden verliet.

Dat NAC niet geheel afhankelijk is van de ingevingen van de dribbelaar, bleek vorige week wel. De prestigieuze Brabantse derby met Willem II werd door de ploeg van Ernie Brandts in de slotfase gewonnen. Glenn Salmon –overgekomen van FC Groningen- debuteerde en maakte in de 84ste minuut de openingstreffer. Het was een droomdebuut voor de Zuid-Afrikaan, die zich toch wel met een erfenis ziet geconfronteerd nu de geliefde Leonardo is vertrokken. Via Mike Zonneveld werd het overigens nog 0-2 in de slotminuut.

Inmiddels is NAC, dat de optie op ex-Feyenoorder Patrick Mtiliga deze week lichtte, in het linkerrijtje beland en zijn de vooruitzichten positief. Dat Feyenoord op bezoek komt, maakt altijd iets los bij de fans en gezien de stijgende prestatiecurve is er alle reden voor optimisme. De laatste nederlaag dateert van bijna twee maanden geleden en bovendien heeft NAC nog iets recht te zetten tegen de ploeg van Koeman. In De Kuip hadden de geel/zwarten recht op minimaal een punt, maar stond Edwin Zoetebier met matig keeperswerk aan de basis van de 3-2 nederlaag. Zondag is NAC daarom maar uit op één ding: sportieve revanche.

NAC Breda – Feyenoord
Zondag om 12:30 uur in het Rat Verlegh Stadion
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Timmer; Buijs, Vlaar, Bahia, Drenthe; De Guzman, Lucius, Hofs; Kolkka, Charisteas en Huysegems.
NAC Breda: Zoetebier; Elshot, Van Gessel, Zwaanswijk, Mtiliga; Stam, Mathijssen, Zonneveld; Diba, Salmon en Pinas.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
1/10/2006 Feyenoord - NAC Breda 3-2
14/8/2005 Feyenoord - NAC Breda 2-0
7/11/2004 Feyenoord - NAC Breda 4-0
31/8/2003 Feyenoord - NAC Breda 2-1
2/3/2003 Feyenoord - NAC Breda 2-1

UIT
12/2/2006 NAC Breda - Feyenoord 3-3
10/4/2005 NAC Breda - Feyenoord 0-2
4/4/2004 NAC Breda - Feyenoord 0-3
22/12/2002 NAC Breda - Feyenoord 1-1
4/11/2001 NAC Breda - Feyenoord 2-1