FEYENOORD A1 OP PIJNLIJKE WIJZE UIT BEKERTOERNOOI

De A1 van Feyenoord is zaterdag in een zenuwslopend duel uitgeschakeld in de beker. Tegen de A2 van Ajax werd een 1-3 achterstand weggewerkt, maar de Amsterdammers waren sterker in de strafschoppenserie. De B-junioren gebruikten het oefenduel met FC Dordrecht om de afwerking iets aan te scherpen: 10-0. Jordy Clasie (foto) en Michael Janotta maakten er beide drie. De oefenwedstrijd van de C1 is afgelast.
PIJNLIJKE NEDERLAAG VOOR A-JUNIOREN

De laatste wedstrijd in 2006 speelde de A1 van Feyenoord op Varkenoord tegen Ajax. Dat competitietreffen werd in Amsterdams voordeel beslist: 1-2. Toch gaf de nederlaag de Feyenoord-supporter moed. In de voorgaande ontmoetingen was de rol van Feyenoord in het veldspel marginaal, maar dit duel was sinds tijden weer eens spannend. Ruim een maand later trof Feyenoord de hoofdstedelingen opnieuw. Ditmaal kwam de A2 op bezoek, in het kader van het bekertoernooi.

Aan zijn stand verplicht nam Feyenoord direct het initiatief. In het eerste kwartier leverde dat twee goede kansen op voor de thuisploeg. Aanvoerder Glenn Kobussen zag zijn schot op de paal belanden. Na twintig minuten ging het compleet mis bij Feyenoord achterin. Keeper Erik Cummins schatte een lange voorzet van Ajax verkeerd in en sprong onder de bal door. Het was voor de Ajax-spits vervolgens een koud kunstje de wedstrijd open te breken: 0-1.

Vijf minuten later werd het nog erger voor de Feyenoorders. Ditmaal werd de keeper geklopt door een lob, na een communicatiefout achterin. Hanne Hagary bracht zijn team tien minuten voor rust terug in de wedstrijd. De lange spits stond op de juiste plaats om een voorzet van Mitchell Schet af te ronden: 1-2. Een stand met perspectief om de kleedkamers op te zoeken, maar vlak voor het rustsignaal werd het 1-3. Opnieuw werd Cummins via een lob verschalkt.

In de tweede helft moest het tempo omhoog om de tweede garnituur uit Amsterdam stuk te spelen. Dit lukte ten dele, constateerde ook coach Arnold Scholten, die de zieke Henk Fräser verving. Schet gaf het juiste startsignaal, door na een fraaie aanval al snel 2-3 te maken. Feyenoord bleef druk zetten op het Amsterdamse doel, de Ajacieden werden gedwongen het bij countervoetbal te houden. Halverwege het tweede bedrijf maakte Georginio Wijnaldum gelijk: 3-3. De middenvelder, die de winterstop mee mocht maken met het eerste elftal, bezorgde zijn ploeg op eigen kracht de derde treffer.

Ondanks een groot veldoverwicht bleef het daarbij, wat een penaltyserie tot gevolg had. Hierin faalden de Noord-Hollanders niet. Omdat Clint van Stee miste namens Feyenoord is de bekerhouder uitgeschakeld.

Opstelling Feyenoord A1: Cummins; Van Stee, Nieveld, Özcelik, Waisapy (75’ Anes Ribeiro); Kobussen, Wijnaldum, K. Wattamaleo; Schet, Hagary, R. Watamaleo.

B1 SCHERP VOOR HET DOEL

De B-junioren van FC Dordrecht wisten het zaterdag tegen de B’tjes van Feyenoord exact 24 minuten vol te houden. Op dat moment opende spits Louis Pedro de score, op aangeven van Rajiv van la Parra. Michael Janotta zorgde kort daarna met twee treffers voor een 3-0 ruststand.

Trainer Cor Adriaanse constateerde na rust dat er van concentratieverlies geen sprake was. Het duel was al gespeeld, maar de spelers wilden er een groots doelpuntenfestijn van maken. De ingevallen Clasie mikte kort na rust raak, wat 4-0 betekende. De mooiste treffer van Feyenoord werd drie minuten later gemaakt, door Van la Parra. Net over de middenlijn zag hij de Dordrecht-keeper te ver voor zijn doel staan. Zoals hij Pierre van Hooijdonk had zien doen tegen Galatasaray toverde hij de bal van grote afstand in het verlaten doel. Pedro, Shabir Isoufi, Clasie (2) en Janotta zorgden er daarna voor dat er een dubbele uitslag op het bord kwam: 10-0.

Het niveauverschil was zaterdag erg groot. Het gaf de trainer de kans enkele C-junioren aan het werk te zien. ‘Het meest belangrijk vond ik dat we bij balverlies direct de tegenstander opzochten en vooruit gingen verdedigen’ zei Adriaanse na afloop.

De oefenmeester krijgt er de komende week een flinke klus aan een elftal samen te stellen voor de eerste competitiewedstrijd in 2007. Zondag staat de uitwedstrijd bij AZ op het programma. Nayib Lagouireh (toernooi met Belgische team), Kelvin Leerdam (familieomstandigheden), Shabir Isoufi (geschorst), doelman Robbert van der Post, Bart Schenkeveld en Nick Erkelens (blessures) zijn niet inzetbaar in Alkmaar.

Opstelling Feyenoord B1: Lamprou (41’ Konijnenburg); Eekman, Ramsteijn (41’ Wijmer), Van Haaren, Nelom; Bruma (50’ Karim), Janotta, Isoufi (41’ Clasie); Van la Parra, Pedro, Cabral (’46 Lagouireh)

FEYENOORD C1 – AZ C1 AFGELAST

De oefenwedstrijd van de C1 tegen AZ is zaterdag afgelast. Het team van Jean-Paul van Gastel speelde daarom een vriendschappelijke wedstrijd tegen Feyenoord C2, wat de C1 won met 3-2. Volgend weekend meten de C-junioren de krachten met ADO Den Haag, de nummer twee van de ranglijst. De C1 voert de ranglijst aan met 32 punten uit veertien wedstrijden.