Fanshop
Fanshop

KOEMAN: ‘WE MOETEN WINNEN VAN RKC’

Erwin Koeman hoopt zondag voor het eerst sinds hij hoofdtrainer is van Feyenoord te winnen van RKC Waalwijk. Tijdens de vier eerdere confrontaties met zijn voormalig werkgever slaagde Koeman daar niet in. ‘Het wordt hoog tijd. En laten we reëel zijn: in De Kuip moeten we ook gewoon winnen van RKC’, aldus de trainer, die zich daarnaast sportief wil revancheren voor de teleurstellende prestatie in Breda.
Theo Lucius sprak na de oorwassing (4-1) in het Rat Verlegh Stadion kritische woorden. De aanvoerder stelde de wedstrijdmentaliteit aan de kaak en drong aan op maatregelen. Koeman ging een dag later samen met assistent-trainer John Metgod in gesprek met Lucius, die zich in de ogen van de technische staf verbaal te zeer had doen gelden. Koeman: ‘Zijn woorden waren een uiting van frustratie en na zo’n ruime nederlaag kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Hij heeft in elk geval geen namen genoemd. Hij sprak in emotie, maar ik heb hem wel gezegd dat hij op moet oppassen met wat hij zegt.’

Op vrijdag had de trainer goed nieuws te melden. Over de fysieke tests die Jacob Lensky deze week heeft ondergaan bijvoorbeeld. ‘Daaruit bleek dat er niks met hem aan de hand is, dat hij een aantal keer kramp kreeg is op spanning terug te voeren’, aldus de trainer, die aangaf dat hij het eventueel wel zou aandurven om Alfred Schreuder en/of Lensky aan de aftrap te laten verschijnen. ‘Op zich zijn ze er fit genoeg voor.’ Serginho Greene is mogelijk weer van de partij. De verdediger had last van zijn knie, maar heeft de groepstraining sinds donderdag hervat. Op zaterdag moet blijken of hij fit genoeg is om in de selectie te worden opgenomen.

Eén van de elf spelers die zondag in elk geval vanaf het beginsignaal mee doet, is Henk Timmer. De doelman zag deze week een tussentijdse transfer naar Villareal afketsen. Op de vraag of er de afgelopen week een teleurgestelde doelman in De Kuip rondliep, kon Koeman kort zijn. ‘Absoluut niet, Henk is er goed mee omgegaan. Het was waarschijnlijk zijn laatste kans op een dergelijk avontuur, maar er waren ook genoeg redenen waarom hij wil blijven. Hij is dan ook zeker niet teleurgesteld.’

Koeman kan zondag niet beschikken over Romeo Castelen, Dwight Tiendalli, Patrick Lodewijks, Sebastián Pardo en de geschorste Nicky Hofs.

DE TEGENSTANDER

Zo goed als RKC Waalwijk vorig seizoen begon, zo slecht startten de Waalwijkers de huidige voetbaljaargang. Daarmee werd de negatieve lijn uit de tweede helft van het afgelopen seizoen doorgetrokken en dat kostte trainer Adrie Koster eind vorig jaar de kop. Voor het eerst sinds de promotie in 1988 zijn de Brabanders in acuut degradatiegevaar. Aan oud-Feyenoorder Mark Wotte de zware taak om te redden wat er nog te redden valt.

RKC Waalwijk verkeert in zwaar weer. De Brabanders bungelen onderaan de ranglijst en er is op het eerste oog weinig reden tot optimisme. Gezien de waslijst aan spelers die het Mandemakers stadion in de zomer verlieten viel de malaise wel enigszins te verwachten. Zo vertrokken onder anderen Dominique van Dijk, Jochen Janssen, Michael Krohn-Dehli, Gianni Zuiverloon en Anthony Lurling. Belangrijker was waarschijnlijk het vertrek van Maarten Martens en dat van Rick Hoogendorp, gedurende de vorige winterstop. En ook Benjamin De Ceulaer verliet Waalwijk, maar zoals bekend is hij inmiddels weer terug.

Ertegenover stond de komst van spelers als Martijn Reuser, Pius Ikedia, Ricky van den Bergh, Ivan Vicelich, Frank van Mosselveld en de talenten Jordan Remacle en Tim Janssen. Goede spelers, maar de chemie in de selectie ontbreekt vooralsnog. Vandaar dat de Waalwijkers dit seizoen in competitieverband alleen nog maar wonnen van ADO Den Haag en Sparta.

Groot probleem aan Waalwijkse zijde is het gebrek aan scorend vermogen. Wat dat betreft wordt de naar Duitsland vertrokken Rick Hoogendorp nog altijd node gemist. Tot afgelopen weekeinde wisten de RKC-spitsen in 21 duels slechts 17 keer het net te vinden. Alleen Heracles scoorde even weinig. Geen wonder dat technisch directeur Henry van der Vegt liet weten bezig te zijn met de overgang van FC Dordrecht-spits Cecilio Lopes, dit seizoen in zijn eentje al goed voor 18 goals.

Omdat RKC in de verdediging de beschikking heeft over ervaren spelers als Van Diemen en Keller valt de grootte van de nederlagen tot dusver wel mee, maar feit is dat het tij snel moet keren. Anders moet RKC straks voor het eerst sinds de promotie in 1988 echt vrezen voor het behoud van het eredivisieschap.

Voor de wedstrijd van zondag zullen de Waalwijkers hoop putten uit het laatste treffen met de Rotterdammers. Dat was in de derde ronde van de KNVB-beker, toen Feyenoord met 3-2 naar huis werd gestuurd. Grote man aan Waalwijkse zijde was toen verdediger Stephan Keller, die in de verlenging de beslissende treffer binnenkopte. Afgelopen woensdag wist RKC tegen Sparta dezelfde eindstand op het scorebord te zetten, waardoor de ploeg van Mark Wotte zich plots in de kwartfinale van het bekertoernooi bevindt. Het is een lichtpuntje tijdens donkere dagen in Waalwijk.

Feyenoord – RKC Waalwijk
Zondag 28 januari om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Kuipers

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Timmer; Greene (Buijs), Vlaar, Bahia, Drenthe; De Guzman, Lucius, Buijs (Schreuder); Kolkka, Charisteas en Huysegems.
RKC Waalwijk: Wevers; Teixeira, Mulder, Keller, Fung A Wing; Berger, Koenders, Fuchs; De Ceulaer, Janssen, Van den Bergh

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
12/3/2006 Feyenoord - RKC Waalwijk 1-1
24/10/2004 Feyenoord - RKC Waalwijk 4-0
21/3/2004 Feyenoord - RKC Waalwijk 1-0
11/5/2003 Feyenoord - RKC Waalwijk 2-1
31/3/2002 Feyenoord - RKC Waalwijk 1-1

UIT
15/10/2006 RKC Waalwijk - Feyenoord 2-2
23/10/2005 RKC Waalwijk - Feyenoord 2-1
19/3/2005 RKC Waalwijk - Feyenoord 2-4
21/12/2003 RKC Waalwijk - Feyenoord 0-0
23/11/2002 RKC Waalwijk - Feyenoord 1-0