Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

VIJFJAARS-SANCTIE NOG ALTIJD VAN KRACHT BIJ KLASSIEKER

De enige echte klassieker die Nederland kent staat zondag weer op het programma: Ajax-Feyenoord. Beide clubs, de KNVB en de lokale driehoeken van zowel Amsterdam als Rotterdam zijn al weer geruime tijd en in goed overleg bezig met de voorbereidingen voor deze wedstrijd.
Alle partijen hechten er belang aan wederom te benadrukken dat de zogenaamde ‘vijfjaars-sanctie’ nog altijd van kracht is. Deze maatregel houdt in dat bij ongeregeldheden rond ontmoetingen tussen Ajax en Feyenoord bezoekende supporters de komende vijf jaar bij de onderlinge wedstrijden geweerd zullen worden. De sanctie is een uitvloeisel van gesprekken tussen alle betrokken partijen naar aanleiding van ernstige ongeregeldheden rondom Feyenoord-Ajax op 17 april 2005.

Ook vragen beide clubs nog eens extra aandacht voor de nieuwe richtlijnen voor de bestrijding van verbaal geweld die per 1 januari van dit jaar van kracht zijn. Belangrijkste wijziging is dat de eindverantwoordelijkheid om een wedstrijd bij ongewenste spreekkoren stil te leggen niet langer bij de scheidsrechter ligt, maar bij de directies en besturen van de betaald voetbalorganisaties.

Behalve dat de richtlijnen zijn veranderd, is ook het sanctiebeleid aangescherpt. Daarin is een aantal nieuwe uitgangspunten opgenomen met betrekking tot supporters van de bezoekende club. Wanneer sprake is van verbaal geweld zijn zij bij een volgende editie van de betreffende wedstrijd niet welkom. Bij herhaling kan de KNVB besluiten een club te verbieden om tijdens een aantal opeenvolgende wedstrijden supporters mee te nemen naar uitwedstrijden.