Fanshop
Fanshop

KOEMAN ZINSPEELT OP REVANCHEGEVOELENS

Erwin Koeman hoopt dat zijn ploeg zondag tegen Ajax zo gemotiveerd is door revanchegevoelens, dat een goed resultaat mogelijk moet zijn. De grote nederlaag eerder dit seizoen (0-4) ligt nog altijd vers in het geheugen bij de trainer. ‘We weten allemaal hoe die wedstrijd toen is afgelopen’, zegt Koeman. ‘Sportief gezien was dat voor ons de zwartste dag van het seizoen. Ik hoop dat mijn spelers door die eerdere nederlaag tegen Ajax zondag de agressie in hun lichaam kunnen opwekken, die nodig is om tot een goede prestatie te komen.’
Toch had het verlies tegen Ajax ook zijn positieve kanten, meent Koeman. ‘Achteraf is die wedstrijd misschien wel goed voor ons geweest. Daarna is het alleen maar beter gegaan met ons.’ Met name in de thuiswedstrijden die later dit seizoen volgden tegen topploegen als PSV en AZ, werden goede resultaten geboekt. ‘Maar het verschil tussen onze thuis- en uitwedstrijden is nog te groot. In uitwedstrijden zijn we niet stabiel genoeg. De thuiswedstrijden spelen we veel makkelijker. Ik denk dat dat voor een groot deel te danken is aan de fanatieke steun van het publiek.’

Het is nog niet duidelijk of Koeman zondag Romeo Castelen in zijn selectie kan opnemen. De aanvaller speelde donderdag veertig minuten mee bij Jong Feyenoord, maar zaterdag wordt pas besloten of hij fit genoeg is om aan te sluiten bij het eerste elftal. Jacob Lensky zal in ieder geval ontbreken: de middenvelder liep op de training van vrijdag een schouderblessure op.

Daarnaast kan Koeman zondag geen beroep doen op Royston Drenthe, die geschorst is. Het is nog niet duidelijk wie in plaats van hem op de linksbackpositie zal spelen. Zeker is wel dat Philippe Léonard niet voor een plaats in de verdediging in aanmerking komt, gezien zijn eerdere ervaring met Ajax-aanvaller Tom de Mul. ‘In de wedstrijd in De Kuip heeft Léonard alleen zijn rug gezien’, merkte Koeman met het nodige sarcasme op.

Aan de kant van Ajax zullen Zdenek Grygera (geblesseerd) en Jaap Stam (geschorst) niet mee kunnen spelen. Volgens Koeman kan vooral het ontbreken van Stam in het voordeel van Feyenoord werken. ‘Het is duidelijk dat hij een ontzettend positieve invloed heeft op hun elftal.’

Daar staat tegenover dat Edgar Davids naar alle waarschijnlijkheid zondag zijn debuut zal maken aan de zijde van de Amsterdammers. ‘Ik kan het me goed voorstellen dat Ajax een type als Davids gehaald heeft. Jonge spelers trekken zich aan zo’n jongen op. Ik denk dat hij ook niet zou misstaan in ons elftal, maar het blijft een Amsterdammer natuurlijk.’

DE TEGENSTANDER

Hoewel Ajax op het begin van dit seizoen goede zaken deed op de transfermarkt, was trainer Henk ten Cate bij aanvang van de competitie nog altijd niet volledig tevreden over zijn selectie. Weliswaar was de balans tussen jong en oud, talent en ervaring, met de komst van spelers als Gabri, Perez en Stam fors verbeterd ten opzichte van vorig seizoen, maar Ten Cate miste ‘een type Boutahar’. Een middenvelder die ballen kan veroveren, met een actie een tegenstander uit kan spelen en een medespeler vrij voor de keeper kan zetten.

Met de overgang van Edgar Davids van Tottenham Hotspur naar Ajax heeft Henk ten Cate halverwege het seizoen alsnog een speler gekregen die al deze kwaliteiten als geen ander in zich verenigt. De 74-voudig international zal zondag tegen Feyenoord naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst na elf jaar weer de kleuren van Ajax verdedigen in officieel verband.

In Amsterdam wordt gehoopt dat de transfer van Davids dezelfde impact heeft als de komst van Frank Rijkaard naar Amsterdam, halverwege de jaren negentig. De huidige trainer van Barcelona bleek de ontbrekende schakel in het elftal van Ajax, dat onder leiding van Louis van Gaal de Champions League wist te winnen.

Daarbij wilde Ten Cate in de winterstop een aanvaller aan zijn selectie toevoegen, omdat Markus Rosenberg in zijn ogen kwaliteit tekort kwam. De Zweed mocht vertrekken naar Werder Bremen en voor hem in de plaats werd oud-Feyenoorder Leonardo eerder deze maand overgenomen van NAC Breda. De watervlugge dribbelaar bewees al in zijn tweede competitiewedstrijd zijn waarde voor de Amsterdammers, door in de laatste minuten van het duel met FC Groningen de winnende treffer binnen te tikken.

Dankzij de zege op FC Groningen kan Ajax weer omhoog kijken in de competitie. In dezelfde speelronde ging PSV namelijk ten onder tegen Roda JC, waardoor het gat tussen de nummer één en de nummer twee in de competitie nog acht punten bedraagt en opeens weer overbrugbaar lijkt. Van een plek in de play-offs is de ploeg uit Amsterdam al zo goed als zeker, maar zelfs het kampioenschap is door de recente nederlaag van PSV weer enigszins in het zicht gekomen.

Zondag kan Ajax wat dat betreft weer een grote slag slaan tegen Feyenoord, want in dezelfde speelronde moet PSV het opnemen tegen AZ. In die wedstrijd zouden de Eindhovenaren zomaar weer punten kunnen laten liggen, waardoor een zege van Ajax op Feyenoord met het oog op de titelstrijd wel eens van cruciaal belang kan blijken te zijn.

Ajax – Feyenoord
Zondag 4 februari 2007 om 13:30 uur in de Amsterdam Arena
Scheidsrechter: Van Egmond

Vermoedelijke opstellingen:
Ajax: Stekelenburg; Ogararu, Heitinga, Vermaelen, Emanuelson; Gabri, Sneijder, Davids; De Mul, Huntelaar en Babel
Feyenoord: Timmer; Buijs, Vlaar, Greene, Bahia; Lucius, Schreuder, De Guzman; Kolkka, Charisteas en Huysegems

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
22/10/2006 Feyenoord – Ajax 0-4
23/04/2006 Feyenoord – Ajax 2-4
05/02/2006 Feyenoord – Ajax 3-2
17/04/2005 Feyenoord – Ajax 2-3
11/04/2004 Feyenoord – Ajax 1-1

UIT
20/04/2006 Ajax – Feyenoord 3-0
28/08/2005 Ajax – Feyenoord 1-2
14/11/2004 Ajax – Feyenoord 1-1
30/11/2003 Ajax – Feyenoord 2-0
09/02/2003 Ajax – Feyenoord 1-1