Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

OPNIEUW RUIME NEDERLAAG IN KLASSIEKER: 4-1

Feyenoord heeft geen sportieve revanche genomen op Ajax. Na de ruime nederlaag in De Kuip was Ajax ook in de Arena te sterk: 4-1. De ploeg van Erwin Koeman verloor de wedstrijd tussen de 20ste en 34ste minuut, toen Ajax door treffers van Wesley Sneijder (2x) en Tom De Mul een 3-0 voorsprong nam. Angelos Charisteas verzorgde op slag van rust het enige Rotterdamse doelpunt. Sneijder bepaalde de eindstand in de slotfase op 4-1. Romeo Castelen maakte in de tweede helft zijn rentree na ruim een half jaar blessureleed. Joonas Kolkka ontbrak vanwege griep.

Feyenoord startte voortvarend in Amsterdam, waar het erin slaagde om de beginfase te dicteren. De ploeg van Koeman had een uitgelezen kans de score te openen toen Charisteas door De Guzman voor het Ajax-doel werd geposteerd. Het schot van de Griek werd aangeraakt door doelman Maarten Stekelenburg en stuitte daarna op de paal. Aan het uitverdedigen van Thomas Vermaelen hield Feyenoord een hoekschop over, wat de volgende kans opleverde. Ron Vlaar kopte de bal net naast.

Ajax nam het initiatief over en etaleerde daarbij heel wat meer efficiency in de afronding. Dat bleek niet uit de schoten van Urby Emanuelson en Sneijder, maar wel uit een dood spelmoment in de twintigste minuut. Sneijder schoot een vrije trap via de muur met het nodige fortuin achter de verraste Timmer: 1-0.

Die klap kwam hard aan in het Rotterdamse kamp. Feyenoord werd overlopen en de Amsterdamse kansen stapelden zich in hoog tempo op. Edgar Davids en Leonardo testten Timmer, die attent reageerde. Na 32 minuten was de doelman wel kansloos. De voorzet van Babel kwam terecht bij Sneijder, die ongedekt kon binnen schieten: 2-0.

Een afstraffing dreigde toen Serginho Greene zich twee minuten later eenvoudig opzij liet zetten door Ryan Babel. De Feyenoorder probeerde Babel onreglementair af te stoppen, maar de Ajacied bleef op de been en bediende De Mul. De Belg omspeelde Vlaar en maakte 3-0. Extra zuur was het voor Greene, die naast zijn hoofdrol in Ajax’ doelpunt erna ook nog een gele kaart kreeg van scheidsrechter Van Egmond.

Dankzij Tim Vincken en Charisteas mochten de bezoekers nog een vleugje hoop koesteren. Vlak voor rust brak Vincken op rechts door en produceerde hij een prima voorzet. Charisteas bracht met zijn schot de marge terug tot twee: 3-1.

De eerste serieuze mogelijkheid in de tweede helft liet op zich wachten tot de 69ste minuut. De Mul soleerde door de defensie, maar kon zijn schot geen kracht meegeven. Een nog ruimere voorsprong had ook niet terecht geweest, want Feyenoord was in de tweede helft gelijkwaardig.

Charisteas liet Stekelenburg na 72 minuten kansloos met een afstandschot, maar het zat de Griek weer niet mee. Voor de tweede keer stond de paal een treffer in de weg.

Om nog wat te forceren haalde Koeman een minuut later Greene naar de kant. Voor hem in de plaats kwam Castelen, die zijn eerste minuten van dit seizoen maakte. Met de rechtsbuiten in de ploeg drong Feyenoord nog wel aan, maar een vuist kon het niet maken. Ajax kon dat wel, al had het wederom geen klagen over een gebrek aan geluk. Het afgeketste schot van Kenneth Perez kwam voor de voeten van Sneijder. De middenvelder kon eenvoudig zijn derde van de middag maken: 4-1.Ajax – Feyenoord 4-1

Scoreverloop:
20’ Sneijder 1-0
32’ Sneijder 2-0
34’ De Mul 3-0
42’ Charisteas 3-1
86’ Sneijder 4-1

Geel: Greene, Emanuelson, Davids
Scheidsrechter: Van Egmond

Opstellingen
Feyenoord: Timmer; Greene (72’ Castelen), Vlaar, Lucius, Bahia; Buijs, Schreuder (46’ Derijck), De Guzman; Vincken, Charisteas en Huysegems (77’ Van Hooijdonk).
Ajax: Stekelenburg; Ogararu, Heitinga, Vermaelen, Emanuelson (61’ Lindenbergh); Gabri, Sneijder, Davids; De Mul (86’ Rosales), Babel en Leonardo (74’ Perez).