Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

FEYENOORD HERSTRUCTUREERT FINANCIERING GHANA

Over de Feyenoord Voetbal Academie is de afgelopen periode veel te doen geweest. Die discussie ging met name over de wijze waarop Feyenoord de academie in het verleden heeft gefinancierd. Daarnaast was er ook op sportief gebied het nodige nieuws, omdat een aantal op de academie opgeleide spelers inmiddels uitkomt voor het Olympisch team van Ghana, dat vorige week - met Mohammed Abubakari en Nana Asare in de basis - met 2-0 verloor van Burkina Faso.

Feyenoord heeft de Afrikaanse academie, die officieel erkend is door Unicef, in 1998 opgezet met hulp van externe financiers. Die financiële verplichting is nu door Feyenoord geherstructureerd. De vordering van Joan Investments tegen een rentepercentage van 12 % is door middel van een nieuw afgesloten financiering afbetaald. Deze nieuwe financiering is aangegaan voor een periode van 7 jaar tegen een vast rentepercentage van 7.5 %. ‘Dit brengt onze jaarlijkse rentelasten aanzienlijk naar beneden en levert Feyenoord dus voordeel op’, aldus financieel directeur Onno Jacobs.

Het SBS-programma ‘Nederlanders in Ontwikkeling’ besteedt op zondag 25 februari overigens speciale aandacht aan de Feyenoord Fetteh Football Academy in Ghana. Het programma laat zien op welke wijze Nederlanders zich inzetten voor én in ontwikkelingslanden en hoe aan goede doelen geschonken geld ter plaatse wordt besteed. De 43-jarige Feyenoord-supporter Boudewijn Warbroek kreeg de kans om samen met presentatrice Barbara de Loor poolshoogte te nemen in Afrika.. De uitzending begint om 16.00 uur.


Boudewijn Warbroek, Barbara de Loor, Jeffrey Oost met een aantal Fetteh-pupillen

Supporter Boudewijn Warbroek werd samen met oud-schaatster Barbara De Loor en de crew van het programma ‘Nederlanders in Ontwikkeling’ rondgeleid over Feyenoords indrukwekkende complex. Naast een van de beste echte grasvelden van Ghana is de academie inmiddels ook een groot en een kleiner kunstgrasveld rijk. Het bezoek woonde onder andere een les bij, bekeek het krachthonk en het computerlokaal en lunchte mee met de spelers. De Loor en regisseuse Ivette Forster bezochten voor ‘Nederlanders in ontwikkeling’ al heel wat ontwikkelingsprojecten in Afrika en ver daarbuiten, maar wat Feyenoord heeft opgebouwd in Ghana maakte toch erg veel indruk op hen. ‘Dit is echt prachtig’, aldus De Loor. ‘Ongelooflijk dat ze dat hier voor elkaar hebben gekregen.’


Boudewijn Warbroek en Barbara de Loor volgen een les op de Fetteh Academy


‘Hier kan elke Feyenoorder trots op zijn’, was de voornaamste conclusie die Warbroek trok na zijn bezoek aan de Feyenoord Football Academy in het Ghanese Fetteh. Hij zag ter plaatse hoe gedisciplineerd kinderen uit diverse West-Afrikaanse landen op de academie bouwen aan hun eigen toekomst en aan die van Feyenoord. Hij leerde een aantal van hen zelfs het ‘Hand in Hand’ en daarnaast maakte hij van dichtbij mee hoe de Afrikaanse Feyenoorders hun leeftijdsgenoten voorlichting geven over aids en hoe dat te voorkomen, een van de redenen waarom Unicef zich zo nauw betrokken voelt bij de academie. Warbroek: ‘De jongens krijgen intensieve training om die kennis te kunnen overbrengen, zodat dat zich als een vlek over het land verspreidt. De uitleg is heel expliciet, knap hoe die knapen dat kunnen. Ik dacht nog, toch wel ongelooflijk hoe voetbal in de hele wereld leeft én wat je ermee kunt bereiken. Kijk, natuurlijk is het te hopen dat de school talent oplevert voor Feyenoord 1. Maar het menselijke aspect is minstens zo belangrijk. Dat laatste heeft het meeste indruk op me gemaakt.'


Fetteh-pupillen geven AIDS-voorlichting in Accra, Ghana.


‘Nederlanders in Ontwikkeling’ met Barbara de Loor, zondag 25 februari op SBS6, aanvang 16.00 uur.