Fanshop
Fanshop

AFSCHEID FEYENOORD VAN ZUIDERPARK MET WINST?

De gewonnen wedstrijd tegen FC Utrecht betekende voor Feyenoord een welkome morele opkikker. Niet alleen omdat de drie punten met het oog op een plaats in de play-offs goud waard waren. Maar Erwin Koeman gaf vrijdag te kennen dat het daarnaast goed voelde om de afgelopen week eens relatief rustig te trainen, zonder al te veel gerommel van buitenaf.
Maar met die rust kan het zondag zomaar weer gedaan zijn. Feyenoord treft dan in het Zuiderpark ADO Den Haag. Hoewel de ploeg van trainer Lex Schoenmaker laatste staat in de Eredivisie, kan Feyenoord niet helemaal gerust zijn op een goede afloop. In de eerste plaats omdat de Rotterdammers het de laatste weken erg moeilijk hebben op vreemde bodem. In de laatste drie uitwedstrijden wist de ploeg geen enkel punt te behalen. Dus stelde Koeman na de wedstrijd tegen FC Utrecht al een nieuwe doelstelling: de negatieve serie in uitwedstrijden moet worden doorbroken.

Daarnaast kan Feyenoord weinig hoop putten uit de laatste wedstrijden die de ploeg in het Zuiderpark speelde. Van de laatste drie ontmoetingen in Den Haag werden er twee verloren en één gelijk gespeeld. Tot slot zal ADO er alles aan gelegen zijn om de drie punten in eigen huis te houden, met het oog op de ranglijst. De club verkast volgend seizoen naar een nieuw stadion en dat is een maatje te groot voor de Eerste Divisie.

Maar Koeman wist vrijdag nog een reden te noemen, waarom zijn ploeg geen makkelijke middag zal krijgen. Bij ADO lopen enkele spelers rond die een verleden hebben bij Feyenoord en zij zullen zich koste wat kost willen bewijzen. Of Koeman daar een basisplaats voor Joonas Kolkka, die tot vorig seizoen bij ADO Den Haag voetbalde, tegenover stelt, liet hij in het ongewisse. ‘Het kan alle kanten op als een speler tegen zijn oude club speelt. De ene keer pakt het goed uit, de andere keer niet.’

Koeman verwacht in ieder geval dat het zondag ‘een vechtwedstrijd’ zal worden. ‘ADO Den Haag zal ons het leven zuur proberen te maken, het zal uitdraaien op man tot man gevechten. Aan mijn spelers de taak om hun mannetje te staan als het zover komt. Het zal niet lekker voetballen worden voor ons. Wij moeten rustig blijven. Als dat lukt, zullen we mogelijkheden krijgen. Er zullen momenten in de wedstrijd zijn dat we niet aan voetballen toekomen, maar ook momenten dat we hen wel pijn kunnen doen.’

De trainer zal het in ieder geval moeten stellen zonder Alfred Schreuder. De middenvelder is nog altijd niet honderd procent fit na zijn hamstringblessure en kampt momenteel met een lichte liesblessure. Daar staat tegenover dat Theo Lucius terugkeert in de basiself, nadat hij geschorst was tegen FC Utrecht.

DE TEGENSTANDER
ADO Den Haag draagt de rode lantaarn in de Eredivisie, maar dit seizoen is gebleken dat die positie op de ranglijst weinig zegt over de moeilijkheidsgraad van een wedstrijd in het Zuiderpark. Of de tegenstander nu Ajax, AZ of PSV heet: ADO Den Haag wordt zelden echt weggespeeld en het doelsaldo opvijzelen in de residentie is altijd een moeilijke opgave.

Dit is voor een groot deel toe te schrijven aan de Haagse defensie, waarin geen jongens lopen die hun been terug trekken als het erop aankomt. Spelers als Ferrie Bodde, Tininho en Stijn Vreven boezemen elke aanvaller angst in en hebben allen een reputatie hoog te houden als het op overtredingen aankomt. Dit leverde de ploeg tot op heden in totaal al 64 gele kaarten op.

Een heel stuk minder florissant staan de keepers op de kaart bij ADO. Deze week trok de club alweer de vijfde doelman van het seizoen aan: de Spanjaard Sergio Sánchez. Door blessures van Stefan Postma, Robert Zwinkels en Josh Wagenaar stond de afgelopen wedstrijden de negentienjarige Richard van Nieuwkoop in het doel van ADO, maar ideaal was die situatie niet. Naar alle waarschijnlijkheid maakt Sánchez daarom zondag zijn debuut.

Ondanks de keepersproblemen verloor ADO dit seizoen in Den Haag pas eenmaal een wedstrijd met meer dan twee doelpunten verschil, namelijk thuis tegen Vitesse. Dat duel was niet alleen vanwege de uitslag het absolute dieptepunt voor ADO dit seizoen. Sterker nog, die wedstrijd vormde een zwarte dag voor het gehele Nederlandse voetbal, omdat het duel na ruim een uur spelen gestaakt moest worden, nadat aanhangers van de thuisclub het veld bestormden.

Trainer Frans Adelaar zag het vanuit de dug-out teneergeslagen aan, maar besloot achteraf na overleg met de clubleiding om zijn functie neer te leggen. Hij voelde zich bedreigd en vond dat de veiligheid van zijn gezin niet meer gewaarborgd kon worden. Nadat zijn assistent Lex Schoenmaker de taken van Adelaar had overgenomen, beleefde ADO Den Haag een korte opleving, door FC Groningen in eigen huis te verslaan. Maar sindsdien zijn de resultaten even wisselend als voorheen en werd er alleen eenmaal van Willem II gewonnen.

Het resultaat is dat ADO Den Haag na 25 wedstrijden nog altijd onderaan bungelt in de Eredivisie, met twee punten achterstand op nummer zeventien RKC. Wil de club volgend jaar het nieuwe stadion inwijden in de Eredivisie, dan zullen er in de laatste negen wedstrijden punten gepakt moeten worden. Te beginnen met het duel van zondag met Feyenoord.

Gezien de resultaten in het verleden behoort dat zeker tot de mogelijkheden voor ADO. De laatste drie seizoenen heeft Feyenoord het steeds lastig in het Zuiderpark, met twee verliesbeurten en een gelijkspel als resultaat. De laatste keer dat de Rotterdammers een competitiewedstrijd in het Zuiderpark wonnen, was op 13 oktober 1991. ADO heette toen nog de FC en voor Feyenoord stond huidig technisch manager Peter Bosz in het veld. FC Den Haag degradeerde dat seizoen en keerde pas twaalf jaar later terug in de Eredvisie.

Sinds de terugkeer op het hoogste niveau heeft Feyenoord dus niet meer weten te winnen in het Haagse Zuiderpark. Er zal Feyenoord alles aan gelegen zijn om die negatieve reeks te doorbreken. Maar ADO is als een kat in het nauw en kan dus wel eens rare sprongen maken…

ADO Den Haag – Feyenoord
Zondag 25 februari om 12.30 uur in het Zuiderpark
Scheidsrechter: Luinge

Vermoedelijke opstellingen:
ADO Den Haag:
Sánchez (Van Nieuwkoop); Bakkati, El Moussaoui, Bunjevcevic (Schwiebbe), Lompoutis; Delorge, Bodde, Bosschaart; Kolk, Mols, Hoogendorp
Feyenoord: Timmer; Greene, Vlaar, Bahia, Drenthe; Buijs, Lucius, De Guzman; Castelen, Charisteas, Huysegems (Kolkka)

THUIS
10/12/2006 Feyenoord - ADO Den Haag 3-1
26/03/2006 Feyenoord - ADO Den Haag 0-2
22/05/2005 Feyenoord - ADO Den Haag 6-3
07/12/2003 Feyenoord - ADO Den Haag 4-1
12/01/1992 Feyenoord - FC Den Haag 3-0

UIT
18/12/2005 ADO Den Haag - Feyenoord 2-1
19/12/2004 ADO Den Haag - Feyenoord 2-0
15/02/2004 ADO Den Haag - Feyenoord 2-2
13/10/1991 FC Den Haag - Feyenoord 1-4
05/05/1991 FC Den Haag - Feyenoord 0-2