Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

VOLGENDE SLEUTELWEDSTRIJD DIENT ZICH AAN

In Roda JC treft Feyenoord zondag een directe concurrent voor de vijfde plaats, die recht geeft op een ticket voor de Champions League play-offs. Een belangrijke wedstrijd dus, weet Erwin Koeman: ‘Maar we spelen elke week een sleutelwedstrijd. Tegen FC Utrecht troffen we twee weken geleden ook een directe concurrent. We weten wat er op het spel staat.’
Het verschil op de ranglijst met de ploeg uit Kerkrade bedraagt momenteel zes punten. Bij verlies wordt dat verschil zomaar gehalveerd. En Roda JC is een team in vorm. De ploeg van trainer Raymond Atteveld is de laatste zeven competitiewedstrijden ongeslagen. Toch ziet Koeman kansen. Zeker na de nederlaag van de Kerkradenaren eerder deze week tegen RKC Waalwijk, in de kwartfinale van de KNVB-beker. ‘Roda JC is een ploeg die graag wil voetballen. Tegen RKC was hun veldspel stukken beter dan de tegenstander, alleen gingen de verdedigers bij de 1-0 verschrikkelijk in de fout. De laatste weken geven ze achterin behoorlijk wat ruimte weg.’

Met Atteveld in plaats van Huub Stevens aan het roer bij Roda, speelt de tegenstander van zondag wat aanvallender dan voorheen. De nieuwe hoofdtrainer laat zijn team zelfs geregeld met drie verdedigers optreden. Koeman: ‘Maar wij spelen met drie spitsen, dus ik ga er vanuit dat ze tegen ons met vier spelers achterin zullen starten.’

Het risicovolle spel van de Limburgers zorgt misschien voor ruimtes achterin, maar daar staat tegenover dat de kracht van dit Roda eveneens samenhangt met hun speelwijze. Koeman waakt met name voor de onvoorspelbaarheid van de komende tegenstander: ‘Met Ramzi, Oper en Agustien hebben ze drie spelers die uit het niets een doelpunt kunnen maken.’ Feyenoord zal zich daartegen moeten wapenen met een solide defensie, alleen mist de trainer enkele belangrijke schakels.

Jacob Lensky zal zeker niet in actie komen, nadat hij afgelopen week in de wedstrijd met Jong Feyenoord een hevige krampaanval in zijn kuit kreeg. Alfred Schreuder zal zo goed als zeker niet aan de aftrap verschijnen, omdat hij nog herstellende is van een liesblessure. Het meespelen van Theo Lucius en Joonas Kolkka is twijfelachtig, omdat ze respectievelijk een blessure aan de hamstring en aan de voet hebben. Wegens familie-omstandigheden komt mogelijk ook Henk Timmer niet in actie. Koeman verwacht over alle vijf morgen meer duidelijkheid te hebben.

Het zal dus een heel gepuzzel worden voor de trainer om morgen een elftal naar wens het veld in te sturen. ‘Ik kan zelf wel keuzes maken, maar de spelers die ik wil opstellen moeten wel fit zijn. Ik kan ook niet te veel schuiven, want als ik op de ene positie iemand weghaal, zal ik daarvoor in de plaats weer iemand moeten inbrengen met minder kwaliteiten.’

DE TEGENSTANDER

Het is alweer vijf jaar geleden dat Roda JC voor het laatst actief was in de UEFA Cup. Met een hoogtepunt namen de Kerkradenaren toen afscheid van het toernooi dat tweeënhalve maand later door Feyenoord gewonnen zou worden. In een akelig leeg San Siro werd AC Milan met 0-1 verslagen. Omdat de heenwedstrijd ook in 0-1 was geëindigd moesten strafschoppen uitsluitsel geven. De Italiaanse topclub kon een afgang zo afwenden. Roda JC nam teleurgesteld, maar met opgeheven hoofd afscheid van het Europese strijdtoneel.

Op dat moment zullen weinigen hebben bevroed dat de stunt in Milaan tot op heden het laatste UEFA Cup-optreden zou zijn. Wiljan Vloet stelde zich in zijn jaren als hoofdtrainer tot doel Europees voetbal te halen, maar zag die missie jaarlijks mislukken. Huub Stevens hield er dezelfde doelstelling op na, maar ook hij bleek er in zijn eerste seizoen niet toe in staat. Ook het Intertoto-toernooi bood geen uitkomst, het avontuur was amper begonnen of Roda JC was –koud in de voorbereiding- alweer uitgeschakeld.

Dit seizoen zijn de vooruitzichten eindelijk gunstig gestemd. Gevreesd werd voor een sportieve inzinking na het tussentijdse vertrek van Huub Stevens naar Hamburger SV, maar het wegvallen van de licht ontvlambare trainer vertaalt zich niet terug in de resultaten. Roda JC is onder voormalig assistent Raymond Atteveld verder gegaan waar het mee bezig was: de ongeslagen reeks voortzetten. De laatste drie competitieduels onder Stevens werden al niet verloren en met Atteveld aan het roer werd er eveneens nog geen nederlaag geleden. Roda JC is zodoende al twee maanden ongeslagen, wat ertoe heeft geleid dat het zich stevig in het linkerrijtje heeft genesteld.

Een plaats bij de eerste negen –en daarmee een ticket voor de UEFA Cup play-offs- is binnen handbereik, maar Roda JC hoopt de lat na zondag hoger te kunnen leggen. Winnen in De Kuip was alleen Ajax dit seizoen gegeven, maar als Roda JC erin slaagt dat te herhalen werpt het zich op als serieuze kandidaat voor plek vijf. De achterstand op Feyenoord bedraagt dan nog maar drie punten, waarmee plaatsing voor de Champions League play-offs in zicht is.

Het duel met Feyenoord is zodoende cruciaal voor Roda, dat eigenlijk alleen bij winst nog uitzicht houdt op de top vijf. Roda JC moet daarom scoren, maar dat blijkt dit seizoen eenvoudiger gezegd dan gedaan. De geel/zwarten maakten pas 31 doelpunten, twintig minder dan Feyenoord. Andres Oper (acht treffers) en Adil Rami (zeven) zijn de enige spelers die meer dan regelmatig scoren. De aanvallende onmacht wordt gecompenseerd door de sterke defensie. Waar de Limburgse ploeg met jaloezie zal kijken naar de productie van de Rotterdammers, is dat andersom het geval met een blik op het aantal tegentreffers. Roda kreeg 31 treffers te verwerken, twintig minder dan de ploeg van Erwin Koeman.

Feyenoord staat een zware opgave te wachten. Roda JC is in vorm, al komt dat niet in ruime uitslagen tot uiting. De minimalisten uit Limburg slagen er desondanks in zonder veel te scoren een uiterst respectabel aantal punten te vergaren. Feyenoord maakt zich deze tijden vooral druk om het aantal tegentreffers, maar zondag zou het accent wel eens verschoven kunnen worden naar de voorste linie. Roda JC hield de laatste drie duels de nul, wat duidelijk maakt dat Feyenoord van goeden huize moet komen om die serie te beëindigen en zo een serieuze aanval van Roda JC op de vijfde plaats in de kiem te smoren.

Feyenoord – Roda JC
Zondag 4 maart 2007 om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Van Sichem

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Ekramy (Timmer); Greene, Vlaar, Bahia, Drenthe; Buijs, Lucius (Derijck), De Guzman; Castelen, Charisteas, Huysegems
Roda JC: Castro; Kah, De Fauw, Lachambre, De Jong; Sibum, Agustien, Meeuwis; Oper, Van Tornhout, Ramzi

STATISTIEKEN
LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS

22/01/2006 Feyenoord - Roda JC 0-0
13/03/2005 Feyenoord - Roda JC 4-1
28/03/2004 Feyenoord - Roda JC 3-0
29/05/2003 Feyenoord - Roda JC 3-1
03/02/2002 Feyenoord - Roda JC 5-0

UIT
29/10/2006 Roda JC - Feyenoord 1-2
20/11/2005 Roda JC - Feyenoord 2-3
17/10/2004 Roda JC - Feyenoord 0-2
19/10/2003 Roda JC - Feyenoord 1-1
24/08/2002 Roda JC - Feyenoord 2-2