VAN HOOIJDONK WENDT NEDERLAAG AF

Een late treffer van Pierre van Hooijdonk heeft Feyenoord aan een punt geholpen tegen Roda JC. De ploeg van Erwin Koeman voorkwam daarmee dat de Limburgers de achterstand op de ranglijst tot drie punten verkleinden. ‘Pi-air’ kopte na 83 minuten raak. Sekou Cissé opende na rust de score. Pieter Collen maakte na een half jaar blessureleed zijn rentree. Henk Timmer ontbrak wegens trieste familieomstandigheden en werd vervangen door Sherif Ekramy.
Feyenoord verspeelde in Den Haag twee punten, maar het foutenfestival was in elk geval vermakelijk. Dat ging niet op voor de eerste helft tegen Roda JC, wat zowel positief als negatief kon worden beschouwd. Achterin was het solide wat Feyenoord liet zien, maar in de aanvalslinie konden de Rotterdammers geen potten breken. Het ontbrak aan creativiteit, waardoor uitgespeelde kansen uitbleven.

Dat de Rotterdammers desondanks de mogelijkheid hadden de score te openen, kwam uit een dood spelmoment. De hoekschop in de 27ste minuut had meerdere doelpogingen tot gevolg. De eerste was van Bahia, die zijn kopbal gekeerd zag worden in een wirwar van benen en de bal vervolgens in de rebound kon inschieten. Zijn schot werd echter aangeraakt en verdween net over.

Roda JC meldde zich sporadisch voor het doel van Ekramy. Adil Ramzi volleerde na vijf minuten over. Na achttien minuten was Cissé gevaarlijk. De aanvaller passeerde Greene en loste een schot. Hij vond Ekramy op zijn weg.

Ekramy liet zich na rust weer gelden, al oogstte hij met die handeling meer bewondering. De Egyptenaar voorkwam met een fraaie reflex dat het schot van Bas Sibum de 0-1 tot gevolg had. Ook Feyenoord meldde zich in het vijandelijke strafschopgebied. Eerst probeerde Jonathan de Guzman het met een vrije trap. Uit de hoekschop die daaruit voortvloeide, kopte André Bahia in. De kopbal werd op de lijn gered door Kemy Augustien.

Feyenoord kwam sterker uit de kleedkamer, maar de beloning bleef uit. Sterker nog, het was Roda JC dat een voorschot nam op de eerst uitzege én Feyenoords eerste thuisnederlaag in tijden. Cissé brak uit op links en liet Ekramy met een diagonaal schot kansloos: 0-1.

Buijs had de mogelijkheid om Feyenoord langszij te schieten en met een prettig gevoel het veld te verlaten. Terwijl Van Hooijdonk al klaar stond hem te vervangen, kreeg Buijs twee dotten van kansen. Ze waren beide niet aan hem besteed. Nadat hij op enkele meters van het doel hoog over schoot, kon hij direct hoofdschuddend een sprint trekken naar de dug-out.

Feyenoord had recht op de gelijkmaker en drong er fel voor aan. Het zat Feyenoord niet mee, ook niet toen arbiter Van Sichem een handsbal over het hoofd zag en de thuisploeg een strafschop onthield. Met alle emoties die het tot gevolg had op de tribune begon De Kuip de contouren van een snelkookpan aan te nemen. Toen Van Hooijdonk prachtig de 1-1 binnenkopte, had het dan ook een enorme ontlading tot gevolg.

Feyenoord – Roda JC 1-1

56’ 0-1 Cissé
83’ 1-1 Van Hooijdonk

Geel: Buijs, Vincken, Van Hooijdonk, Vlaar, Drenthe, Kah, De Fauw, Castro
Scheidsrechter: Van Sichem