Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

FEYENOORD WEET WAT HET TE DOEN STAAT

Feyenoord weet wat het zondag te doen staat in het DSB Stadion. Als Feyenoord de speelwijze van Newcastle United weet te kopiëren, behoort een stunt tegen AZ tot de mogelijkheden. Met agressie en fysiek geweld zijn de Alkmaarders te kloppen, zo bewees Newcastle deze week met de 4-2 zege op St. James Park. ‘Ook AZ heeft kwetsbare punten, anders krijg je geen vier doelpunten tegen’, aldus Koeman.
Waar in de aanloop naar het duel met de Alkmaarders aan voorbij werd gegaan, was de eerdere confrontatie dit seizoen. AZ kwam eind vorig jaar vol overtuiging en met maar één doel naar De Kuip: winnen van het door blessureleed geteisterde Feyenoord. De drie punten bleven tot verrassing van velen in Rotterdam, wat in zijn geheel was toe te schrijven aan de onverzettelijkheid en strijdlust van de thuisploeg. Het zou geen gek idee zijn de dvd van die betreffende wedstrijd en Newcastle-AZ nog eens te laten afdraaien. Daarop is in twee keer negentig minuten te zien hoe de voetbalmachine van Louis van Gaal een halt is toe te roepen.

Want alleen met de juiste instelling kan er zondag een goed resultaat worden geboekt. Feyenoord zal het verschil in voetballend opzicht niet gaan maken, verwacht ook Koeman. ‘Zij zijn de best voetballende ploeg van Nederland. Als wij ze toelaten te voetballen, kunnen we beter thuisblijven. Het is dus zaak de juiste agressie en fysiek daar tegenover te stellen om hen het voetballen onmogelijk te maken. We zullen er alles aan doen. Daarnaast hebben we een goede dag nodig. Want om te winnen van AZ moet je top zijn.’

Op papier is het zondag sowieso niet ‘top’. Daarvoor is het ontbreken van de naam Theo Lucius op het wedstrijdformulier te zeer een aderlating. De aanvoerder heeft net als voor de winterstop last van hamstringklachten, maar dit keer in verhevigde vorm. De eerste competitiehelft speelde Lucius nog op het tandvlees uit, maar Koeman is dit keer niet van plan roofbouw te plegen op de middenvelder. ‘Ik heb hem tegen Roda JC ook moeten wisselen, dat was toen niet het geval. Ik wil geen risico met hem nemen. Hij kan niet spelen, toen kon hij het wel. Het is een behoorlijke tegenvaller.’

Daartegenover staat de rentree van Alfred Schreuder, die weer volledig fit is. Ook Sebastián Pardo is medisch vrijgegeven, wat Koeman meer mogelijkheden geeft zijn middenveld te bezetten. Karim Saidi is eveneens weer fit, nadat hij onlangs bij Jong Feyenoord een knieblessure opliep.

Feyenoord reist een dag voor de wedstrijd al af naar Noord-Holland om zich zo in alle rust te preparen op het belangrijke duel. Feyenoord mag betrekkelijk stevig de vijfde plaats in handen hebben, zeker van de play-offs is het allerminst. Koeman weigerde dan ook vooruit te kijken naar die play-offs. ‘Laten ze eerst maar bereiken, dat is waar we nu op gefocust moeten zijn. We staan zes punten voor, maar het is nog niet beslist. Daarom is zondag ook weer een belangrijke wedstrijd.’

DE TEGENSTANDER

AZ speelt hetzelfde voetbal als FC Barcelona’, stelde Louis van Gaal voorafgaand aan het UEFA Cup-duel met Newcastle United van donderdag. Daar was in de wedstrijd zelf niet al te veel van te merken. AZ keek na ruim twintig minuten tegen een 3-0 achterstand aan en mocht niet klagen over de uiteindelijke 4-2 nederlaag.

Voor Feyenoord kan het een voordeel zijn dat AZ de zware wedstrijd op St. James’ Park in de benen heeft. Anderzijds is het zo dat de Alkmaarders een heel brede selectie hebben, waarin veel spelers kwalitatief nauwelijks voor elkaar onder doen. Neem alleen al de voorhoede. Van Gaal roteert moeiteloos met Arveladze, Dembele en Koevermans en heeft daarnaast Jermaine Lens achter de hand.

De vraag is wat er voor AZ in de competitie nog op het spel staat. Voor de ploeg uit Noord-Holland is het landskampioenschap nagenoeg buiten bereik, terwijl een plaats in de play-offs om Champions League-voetbal al zo goed als veilig is gesteld. Omdat AZ naast de competitie ook nog meedoet in de strijd om de KNVB-beker en ook in de UEFA Cup nog niet kansloos is, ligt het voor de hand dat de ploeg van Van Gaal zich de komende weken vooral op laatstgenoemde toernooien richt. De reguliere competitie zou daarbij van minder belang kunnen zijn.

AZ is daarmee de enige Nederlandse club die nog op drie fronten actief is en dat gegeven wil Van Gaal zo goed mogelijk uitbuiten. Sinds de komst van Co Adriaanse naar AZ zit de club zowel op als naast het veld enorm in de lift, maar tot op heden heeft dit zich nog niet uitbetaald in de vorm van prijzen. Van Gaal zal er alles aan gelegen zijn om dit seizoen wel met een beker af te sluiten (een schaal is inmiddels bijna niet meer mogelijk) en dus geeft hij zelf ruiterlijk toe dat met name de KNVB-beker hoog op het verlanglijstje staat.

Gezien de recente resultaten van Feyenoord in Alkmaar, mogen de Rotterdammers weinig hoop koesteren. De laatste drie uitwedstrijden tegen AZ wist Feyenoord niet te winnen. Tel daarbij op de ongeslagen reeks van AZ van acht competitiewedstrijden en het is duidelijk dat Feyenoord er statistisch gezien niet al te best voorstaat.

Het is het resultaat van een nieuwe, meer realistische speelwijze van AZ. Waar de ploeg in de eerste maanden van het seizoen nog te beschrijven was met woorden als frivool en avontuurlijk, gaat AZ de laatste weken steeds meer door het leven als zakelijk en resultaatgericht.

Direct gevolg van de nieuwe speelwijze is dat AZ dit seizoen heeft aangetoond ook van topploegen te kunnen winnen. Waar de Alkmaarders tot voor kort nauwelijks punten wisten te sprokkelen bij de traditionele Top Drie, lukte het AZ de laatste tijd plots wel om te winnen van koploper PSV en in Europees verband moest zelfs de Spaanse topper Sevilla eraan geloven.

Feyenoord kan desondanks hoop putten uit de thuiswedstrijd tegen AZ, die met 3-2 gewonnen werd. Voetballend waren de Rotterdammers toen weliswaar de onderliggende partij, maar puur op inzet en vechtlust werd een fraaie zege uit het vuur gesleept. Newcastle United heeft laten zien dat spelen met inzet en vechtlust nog altijd de beste manier is om AZ te verslaan. Feyenoord weet dus wat het te doen staat, zelfs als de tegenstander het voetbal van FC Barcelona op de mat legt…

AZ – Feyenoord
Zondag 11 maart 2007 om 12:30 uur in het DSB Stadion
Scheidsrechter: Braamhaar


STATISTIEKEN
LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN
THUIS:
18/11/2006 Feyenoord - AZ 3-2
26/12/2005 Feyenoord - AZ 2-0
03/04/2005 Feyenoord - AZ 4-2
11/02/2004 Feyenoord - AZ 0-3
15/12/2002 Feyenoord - AZ 6-1
UIT:
19/03/2006 AZ - Feyenoord 1-0
31/10/2004 AZ - Feyenoord 4-1
14/09/2003 AZ - Feyenoord 2-2
15/02/2003 AZ - Feyenoord 1-4
20/10/2001 AZ - Feyenoord 1-3

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Timmer; Greene, Vlaar, Bahia, Drenthe; Buijs, De Guzman, Schreuder; Castelen, Charisteas en Kolkka.
AZ: Waterman; Steinsson, Jaliens, Opdam, De Cler; Jenner, De Zeeuw, Martens, Boukhari; Koevermans, Arveladze