Fanshop
Fanshop

RESULTAAT IS HEILIG IN DE KUIP

Liefst dertien doelpunten maakte Feyenoord in de laatste twee thuiswedstrijden tegen Willem II. 6-1 werd het bijna anderhalf jaar geleden, een seizoen eerder werden de Tilburgers met 7-0 van de mat geveegd. Of het zondag weer een doelpuntenfestijn wordt in De Kuip zal de meeste Feyenoorders echter een zorg zijn. Met nog zes competitiewedstrijden voor de boeg gaat het de Rotterdammers enkel en alleen om de punten. ‘Natuurlijk willen we Willem II graag weer kapot spelen’, zegt Erwin Koeman, ‘maar we zullen gewoon weer keihard moeten werken voor de punten, hoe simpel dat ook klinkt.’

Hoe vaak Feyenoord ook de kans heeft gehad: een definitief gat met de nummer zes is nog altijd niet geslagen. ‘Anderzijds hebben onze achtervolgers ook al kansen gehad om ons bij te halen, maar dat is ze ook niet gelukt’, verdedigt Koeman zich. Toch mag Feyenoord de play-offs niet meer mislopen, is de heersende gedachte binnen de selectie. ‘Het is ook nog niet te laat om uit te lopen’, zegt Koeman. Met de huidige stand op de ranglijst in het achterhoofd zou Feyenoord daar in ieder geval alles aan gelegen zijn. Op die manier zou de laatste competitiewedstrijd in en tegen Heerenveen niet meer van belang zijn.

Het 0-0 gelijkspel in Alkmaar tegen AZ heeft de moraal binnen de groep in ieder geval goed gedaan. ‘Na afgelopen zondag hopen we een stapje verder te zijn’, zegt Koeman. Wel beseft de trainer dat Willem II zondag op dezelfde manier naar De Kuip komt, als Feyenoord vorige week naar AZ ging. Dat wil zeggen dat de Tilburgers tevreden zullen zijn met een punt en met die gedachte waarschijnlijk de wedstrijd zullen beginnen.

De historie spreekt in het voordeel van Feyenoord. De laatste competitieoverwinning van Willem II in De Kuip dateert van 25 september 1994 (0-2). Sindsdien morste Feyenoord in eigen stadion elf competitiewedstrijden lang geen punt meer tegen de tricolores.

Een flinke domper voor Koeman is het wegvallen van Serginho Greene met een kruisbandblessure. Niet alleen omdat hij daardoor een vaste kracht in de defensie mist, maar ook doordat de selectie daardoor weer wat uitdunt. ‘Terwijl concurrentie binnen de groep de spelers juist scherp houdt’, zegt Koeman.

Ook voor Angelos Charisteas komt de wedstrijd van zondag te vroeg. De spits kampt met een hamstringblessure. Voor hem in de plaats zal Joonas Kolkka of Stein Huysegems spelen. Koeman bevestigt dat beide een mindere periode hebben meegemaakt dit seizoen. ‘Maar Joonas doet het over het algemeen prima. Voor Stein geldt dat hij heel hard werkt om weer op niveau te komen.’ Theo Lucius zal terugkeren in de basis, nadat hij is hersteld van een hamstringblessure.

DE TEGENSTANDER
Willem II had vorig seizoen de nacompetitie nodig om zich definitief veilig te spelen. Na jaren waarin de ploeg een stabiele middenmoter was en zelfs eenmaal als tweede eindigde (in 1999) betekende dat een flinke domper. Zo'n seizoen als vorig seizoen wilde niemand in Tilburg nog eens meemaken, vandaar dat de selectie deze zomer een flinke gedaanteverwisseling kreeg. Ruim een dozijn spelers vertrok, daar tegenover stond de komst van een handvol nieuwe voetballers én een nieuwe trainer.

Ondanks de komst van voornamelijk Belgische versterkingen, stond de invulling van de voorhoede van Willem II bij aanvang van het seizoen al nagenoeg vast. Trainer Dennis van Wijk begon de competitie met Iwan Redan als diepste spits en nieuweling Mounir El Hamdaoui achter hem. De twee leken in eerste instantie een gouden duo. FC Utrecht werd in de eerste wedstrijd van het seizoen met 2-1 verslagen, Redan en El Hamdoui zorgden voor de winnende treffers.

Toch, wie de recente statistieken van Willem II erop naslaat, zal zich met name verbazen over het aantal gescoorde doelpunten: 28 in even zoveel wedstrijden. Slechts vier goals meer dan Heracles Almelo en RKC Waalwijk, die van alle ploegen in de Eredivisie het moeilijkst tot scoren komen.

Met Redan had Van Wijk een spits met bewezen kwaliteiten in zijn selectie, met El Hamdaoui kwam daar een aanvaller bij die wel eens tot revelatie uit zou kunnen groeien. Sterker nog, El Hamdaoui was al een eind op de goede weg met drie doelpunten in zijn eerste vier competitiewedstrijden, maar een ernstige knieblessure vroeg in het seizoen gooide roet in het eten. Sinds september heeft de geboren Rotterdammer daardoor geen wedstrijd meer kunnen spelen.

Dan was er het verhaal van Redan. De aanvaller werd op het begin van het seizoen tot aanvoerder gebombardeerd en hij leek die rol met verve in te vullen. Weliswaar kwam hij maar moeilijk tot scoren, maar zijn rol in de groep was voorbeeldig. Totdat Willem II het in de beker opnam tegen De Graafschap en Redan het in het veld aan de stok kreeg met ploeggenoot Kristof Imschoot. Trainer Van Wijk verdedigde in eerste instantie de vermeende kopstoot van Redan nog, maar een dag na de wedstrijd werd bekend dat er geen toekomst meer was voor de aanvaller in Tilburg. Reden voor Redan om te verkassen naar Cardiff City.

Daarmee is Van Wijk de voorhoede die hij op het begin van het seizoen voor ogen had kwijt. Vandaar dat Willem II in de winterstop wederom enkele versterkingen presenteerde. In de eerste plaats in aanvallend opzicht: met Christiano werd een spits gehaald die zijn kwaliteiten tot anderhalf jaar geleden bij Roda JC etaleerde en van Ajax kwam de talentvolle Rydell Poepon op huurbasis over.

Of het met de komst van de twee aanvallers te maken heeft of niet:
sinds de winterstop heeft Willem II plots de stijgende lijn te pakken. In de wedstrijden die de Tilburgers sindsdien speelden, werd slechts tweemaal verloren: van AZ in de competitie en van Ajax in de strijd om de KNVB-beker. Onder meer dankzij de 3-0 overwinning op FC Groningen vorige week, staat Willem II op de veertiende plaats. Nog altijd ligt het degradatiespook op de loer, maar Willem II mag weer voorzichtig omhoog kijken. Met nog zes wedstrijden voor de boeg is theoretisch zelfs een plek in de play-offs om UEFA Cup voetbal nog mogelijk (Willem II dient daarvoor minstens als negende te eindigen), maar gezien de resultaten in de eerste seizoenshelft, zullen de Tilburgers al meer dan tevreden zijn met een dertiende plaats. Daarmee zou de ploeg zich verzekeren van een ticket om de Intertoto play-offs. Na de miserabele seizoensstart en het teleurstellende vorige seizoen, zou dat al welkome meevaller zijn.

Feyenoord – Willem II
Zondag 18 maart om 14:30 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Blom

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Buijs, Vlaar, Bahia, Drenthe; Schreuder, Lucius, De Guzman; Castelen, Van Hooijdonk en Kolkka (Huysegems)
Willem II: Aerts; Janse, Bælum, Hill, Van der Struijk; Hadouir, Kargbo, Boutahar, Bobson; Poepon (Wilmet) en Christiano

STATISTIEKEN

THUIS
29/12/2005 Feyenoord - Willem II 6-1
13/02/2005 Feyenoord - Willem II 7-0
26/10/2003 Feyenoord - Willem II 2-1
26/10/2002 Feyenoord - Willem II 5-1
25/11/2001 Feyenoord - Willem II 3-1

UIT
12/11/2006 Willem II - Feyenoord 3-5
30/10/2005 Willem II - Feyenoord 1-3
22/08/2004 Willem II - Feyenoord 0-4
29/02/2004 Willem II - Feyenoord 0-3
25/05/2003 Willem II - Feyenoord 1-1