GEDULD A-JUNIOREN WORDT BELOOND

Feyenoord A1 heeft zaterdagmiddag 76 minuten nodig gehad om de defensie van het gegroepeerd spelende RKC Waalwijk te kraken. Een schitterende treffer van Glenn Kobussen (foto) brak de wedstrijd open. Dankzij treffers van Clint van Stee en een Waalwijkse aanvaller werd het uiteindelijk 2-1 op Varkenoord. De B1 kwam zaterdag niet actie, voor de C’tjes wacht zondag de uitwedstrijd tegen RBC Roosendaal.
De A’tjes van RKC vechten dit seizoen tegen degradatie en konden de punten zaterdag dus goed gebruiken. De ploeg uit Waalwijk wist dat een aanvallende strategie tegen Feyenoord niet zou lonen en koos voor een verdedigend ingestelde organisatie, met de linies kort op elkaar. Omdat er op het veld een flinke hoeveelheid zand was gestrooid liep het Rotterdamse aanvalsspel de eerste helft niet soepel. ‘Ook was het baltempo te laag’, lichtte trainer Henk Fräser toe. ‘Tegen zulke ploegen is een hoge handelingssnelheid essentieel, en dat zag ik voor rust te weinig.’

De oefenmeester legde zijn manschappen in de rust uit dat geduld bewaren van groot belang was. In plaats van geforceerd zoeken naar de openingstreffer moest Feyenoord met een plan blijven spelen. De bezoekende partij gaf ook na de thee geen krimp en het zag er naar uit dat er onder een stralend lentezonnetje geen doelpunten zouden vallen.

Na 73 minuten greep Fräser in. B-junior Louis Pedro en de van een blessure herstelde Michel Poldervaart kwamen de voorhoede versterken. Die ingreep leek al snel resultaat op te leveren. Poldervaart legde een minuut na zijn entree goed af op Pedro, maar de aanvaller kreeg de bal net niet goed genoeg mee om gevaar te stichten. Enkele minuten later was het wel raak. Aanvoerder Kobussen krulde de bal van grote afstand in de bovenhoek: 1-0. Een grote ontlading volgde bij de spelers, die hun feestje vierden met de technische staf.
Van Stee zorgde kort daarop voor de genadeklap: 2-0. De verdediger maakte twee weken geleden ook al een belangrijke treffer tegen Twente en dook ook nu op in het strafschopgebied van de tegenpartij. Pedro had oog voor de goede positie van de rechtsback, die de voorzet van de B-junior bekwaam afrondde. Door een late treffer van RKC werd het nog even spannend, maar Feyenoord hield de punten in Rotterdam. Hierdoor consolideert de ploeg de derde plaats op de ranglijst.

Voor volgend weekend stond aanvankelijk de wedstrijd tegen Willem II A1 gepland, maar omdat een aantal Feyenoorders interlandverplichtingen heeft is die wedstrijd uitgesteld. De Rotterdamse junioren die niet opgroeperen zijn, spelen met een aantal spelers uit het beloften-elftal een oefenwedstrijd tegen een team uit Zweden.