Fanshop Tickets
; Fanshop Tickets

BESLISSENDE FASE BREEKT AAN VOOR FEYENOORD

Met de wedstrijd tegen Vitesse breekt voor Feyenoord de beslissende fase van de competitie aan. De Rotterdammers hebben een voorsprong van twee punten op SC Heerenveen en willen die voorsprong op zijn minst in stand houden, met het oog op de vijfde plaats. ‘Elk punt is heilig in deze fase van de competitie’, zegt Erwin Koeman. ‘Dat geldt voor ons, maar ook voor enkele andere ploegen. Daarom is winst tegen Vitesse geboden.’
Volgens Koeman is de spelergroep ervan doordrongen welke belangen er zondag op het spel staan en dat er een belangrijke maand aanbreekt voor Feyenoord. ‘Dat zullen wij in de wedstrijd ook moeten laten zien.’ Makkelijk zal het niet worden voor Feyenoord, omdat winst voor Vitesse de laatste strohalm is om bij de eerste negen te eindigen. De ploeg van Aad de Mos staat momenteel twaalfde. ‘Voor Vitesse wordt het zondag erop of eronder’, zegt Koeman. ‘Als zij verliezen, kan het wel eens definitief zijn.’

Daar komt bij dat Feyenoord het de laatste jaren erg moeilijk heeft in uitwedstrijden tegen Vitesse. Sterker nog, vorig seizoen wisten de Rotterdammers pas voor het eerst te winnen in het Gelredome. Hoewel Feyenoord lange tijd onder zware druk stond, bleek een doelpunt van Bahia toen het enige van de wedstrijd.

Dit jaar zullen de Feyenoorders tekenen voor eenzelfde uitslag, al zal dat gerealiseerd moeten worden zonder de inbreng van Theo Lucius en Serginho Greene. De eerste en tweede aanvoerder zijn allebei geblesseerd. ‘Een aderlating’, noemt Koeman het ontbreken van de twee. Wie tegen Vitesse de aanvoerdersband zal dragen, maakt de trainer zaterdag bekend.

Koeman kan zondag waarschijnlijk wel weer beschikken over Alfred Schreuder. De routinier ontbrak de laatste wedstrijden bij Feyenoord, omdat hij nog niet helemaal fit was. Zijn plek werd ingenomen door Timothy Derijck. ‘Het is belangrijk dat Schreuder zondag weer kan spelen’, zegt Koeman. ‘Hij kan anderen in het veld verbaal motiveren. Dat kun je van de jonge jongens in het veld niet verwachten.’

Henk Timmer en Romeo Castelen zijn twijfelgevallen voor zondag. Castelen ontbrak vrijdag op de training wegens vocht in zijn knie, maar Koeman verwacht dat hij zondag fit zal zijn. Timmer heeft te maken met trieste familieomstandigheden. Koeman geeft de doelman zelf de keus of hij zondag wil keepen.


DE TEGENSTANDER

De laatste kans op kwalificatie voor de play-offs, noemde Aad de Mos het duel van Vitesse tegen FC Utrecht. De wedstrijd van twee weken geleden in Stadion Galgenwaard werd met 2-0 verloren, waardoor een plaats bij de eerste negen nagenoeg onbereikbaar is voor de club uit Arnhem. Niet alleen qua punten –het verschil met de nummer negen FC Utrecht bedraagt zes punten- maar ook omdat Vitesse nog een zwaar programma voor de boeg heeft. Na de thuiswedstrijd tegen Feyenoord, speelt de ploeg van De Mos onder meer nog uit tegen AZ en PSV.

Gezegd moet worden dat Vitesse de moeilijkheden min of meer aan zichzelf te danken heeft. Zo wist de ploeg de afgelopen weken slechts één punt te pakken in drie opeenvolgende wedstrijden tegen laagvliegers RKC Waalwijk (3-2 verlies), Excelsior (2-3 verlies) en ADO Den Haag (2-2). De laatste overwinning van de Arnhemmers dateert alweer van 21 januari. Toen was Vitesse met 3-2 te sterk voor FC Groningen.

Opvallend in bovenstaande uitslagen is dat Vitesse veel doelpunten maakt, maar er evengoed ook veel tegen krijgt. Qua gescoorde doelpunten hoort de ploeg op de zevende plaats in de Eredivisie thuis. Maar het is het hoge aantal tegendoelpunten dat de ploeg de das om doet. Het was de reden dat De Mos doelman Harald Wapenaar afserveerde en Piet Velthuizen onder de lat zette. Ook hij bleek niet de voldoen, waarna Vladimir Stojkovic een kans kreeg. Hij werd in de winter gehuurd van FC Nantes.

Gezien de mindere resultaten in de recente reeks van wedstrijden, laste Vitesse afgelopen zaterdag een oefenwedstrijd in tegen Sint-Truiden uit België. Dit duel was bedoeld om weer wat vertrouwen te tanken, maar had juist het omgekeerde effect. Vitesse verloor met 5-1 en liep een nieuwe deuk in het vertrouwen op.

Voor Vitesse staat niets anders te doen dan de pijlen te richten op de Intertoto. Via dit toernooi is alsnog een ticket voor de UEFA Cup de verdienen. Toch gaf verdediger Ruud Knol onlangs al aan weinig trek te hebben om mee te spelen in het zomertoernooi en hij zal niet de enige binnen de club zijn met dat idee.

Volgens De Mos heeft het hoge aantal blessures en schorsingen de ploeg geknakt. Zo kon de trainer vijf wedstrijden achter elkaar niet beschikken over Sebastien Sansoni. De middenvelder werd geschorst nadat hij NEC’er Roy Beerens in zijn neus beet. De Fransman maakte tegen FC Utrecht zijn rentree, maar door een gele kaart in dat duel mist hij de wedstrijd tegen Feyenoord. Purrel Fränkel is eveneens geschorst bij de thuisploeg, terwijl Giovanny Espinoza terugkeert van een schorsing.

Vitesse – Feyenoord
Zondag 1 april om 12.30 uur in het Gelredome
Scheidsrechter: Van de Velde

Vermoedelijke opstellingen:
Vitesse:
Stojkovic; Verhaegh, Sprockel, Knol, Blondelle; Due, Kaya, Janssen (Hersi), Pryor; Lazovic, Junker
Feyenoord: Timmer (Ekramy); Buijs, Vlaar, Bahia, Drenthe; Derijck, Schreuder, De Guzman; Castelen, Charisteas, Huysegems

STATISTIEKEN

THUIS

05/11/2006 Feyenoord - Vitesse 2-1
06/11/2005 Feyenoord - Vitesse 0-0
23/01/2005 Feyenoord - Vitesse 1-2
22/11/2003 Feyenoord - Vitesse 3-0
12/04/2003 Feyenoord - Vitesse 2-1

UIT
15/01/2006 Vitesse - Feyenoord 0-1
29/08/2004 Vitesse - Feyenoord 1-1
08/02/2004 Vitesse - Feyenoord 0-0
19/10/2002 Vitesse - Feyenoord 1-1
17/02/2002 Vitesse - Feyenoord 2-1