Fanshop
Fanshop

VAN HOOIJDONK GOUD WAARD IN GELREDOME

Feyenoord heeft in het Gelredome drie belangrijke punten bijgeschreven in de strijd om de vijfde plaats. Pierre van Hooijdonk maakte tien minuten voor tijd het enige doelpunt tegen Vitesse. De Arnhemmers kregen in de slotfase nog enkele grote kansen, maar de gelijkmaker bleef Feyenoord bespaard. Danny Buijs en Royston Drenthe kregen een gele kaart en zijn geschorst voor de wedstrijd tegen FC Groningen. Feyenoord speelde met rouwbanden in verband met het overlijden van de moeder van Henk Timmer.
De strijd om de vijfde plaats zorgt voor druk op de spelersgroep, zei Jonathan de Guzman in het programmaboekje van Vitesse. Het kon als enige verklaring voor de slechte start in het Gelredome worden aangevoerd, want inmiddels mag wel worden aangenomen dat elke Feyenoorder doordrongen is van de belangen.

Vitesse draait dramatisch in het nieuwe jaar, maar maakte tegen Feyenoord aanspraak op de openingstreffer. Na vier minuten kon Anduele Pryor de score openen, maar Timmer redde het schot met de voet. Danko Lazovic bediende zijn medespits en stelde even later ook Fred Benson in staat om Vitesse aan de leiding te helpen. Timmer trad op als reddende engel door tot twee keer toe oog in oog met Benson koelbloedig te blijven.

Na die grote kans kantelde de wedstrijd. Feyenoord hield de bal langer in de ploeg, de dreigende Romeo Castelen werd vaak opgezocht en zowaar werd er druk uitgeoefend op de Arnhemse defensie. Dat resulteerde in gele kaarten voor Sieb Blondelle en Ruud Knol, die beiden de snelle Castelen onreglementair afstopten. Eén van de vrije trappen die het opleverde, werd na 38 minuten net naast geschoten door Royston Drenthe.De grootste mogelijkheid kreeg Feyenoord op slag van rust. Castelen maakte de actie en slaagde erin om kort van de achterlijn een gevaarlijk schot te produceren. De bal ging rakelings voorlangs.De tweede helft was veel meer het aanzien waard. Beide ploegen streden voor de dure punten en combineerden dat bij vlagen met aardig voetbal. Het zorgde ervoor dat Vitesse-Feyenoord uitgroeide tot een echte wedstrijd, waarin de bezoekers het meest aandrongen.

Na een uur startte Feyenoord aan een sterke fase met een aantal kansen tot gevolg. Castelen kreeg de eerste in die serie, maar zag zijn schot gekeerd worden door Vladimir Stojkovic. Ook enkele minuten later stond de Servische doelman een Rotterdamse treffer in de weg. Dit keer pareerde hij de inzet van Buijs. Bij het schot van Ron Vlaar hoefde hij niet in actie te komen. De verdediger schoot in kansrijke positie ruim naast.

Net op het moment dat het geloof in het doelpunt leek te vervliegen, sloeg Feyenoord toe. De ploeg van Koeman had daarbij over geluk geen klagen. Na goed voorbereidend werk van Jonathan de Guzman schoot Van Hooijdonk van buiten het zestienmetergebied tegen een Arnhemmer en kwam opeens vrij voor Stojkovic te staan. De spits rondde beheerst af: 0-1.

 

De treffer zorgde voor een vreugde-explosie, maar zeker waren de drie punten nog lang niet. Dat bleek wel in de slotminuten, toen Timmer met alle moeite een kopbal van Benson uit het doel ranselde. Nog spectaculairder was de kopbal van Drenthe, die op de eigen doellijn de gelijkmaker wist te voorkomen. Lazovic kreeg nog een grote kans, maar kopte in de blessuretijd voorlangs. Feyenoord bleef zo met hangen en wurgen overeind in het Gelredome en schreef drie heel belangrijke punten bij.

Vitesse – Feyenoord 0-1
Scoreverloop:
79’ 0-1 Van Hooijdonk

Geel: Buijs, Vlaar, Drenthe, Benson, Blondelle, Knol
Scheidsrechter: Van de Velde (Bel)

Opstellingen
Vitesse: Stojkovic; Sprockel, Espinoza (83’ Junker), Knol, Blondelle; Verhaegh, Esajas, Janssen, Pryor (75’ Kaya); Lazovic en Benson.
Feyenoord: Timmer; Buijs, Vlaar, Schreuder (82’ Saidi), Bahia; Derijck, De Guzman, Drenthe; Castelen, Charisteas en Van Hooijdonk.