Fanshop
Fanshop

UITGEDUNDE SELECTIE KLAAR VOOR NIEUWE FINALE

Erwin Koeman lijkt met de wedstrijd over minder manschappen te kunnen beschikken. Niet alleen heeft zijn ploeg te maken met een waslijst aan geblesseerden, voor de wedstrijd tegen FC Groningen zijn ook nog eens Danny Buijs en Royston Drenthe geschorst. Dus zei Koeman vrijdag met een knipoog dat hij ‘dag en nacht’ had gepuzzeld over de opstelling voor zondag.
Koeman noemt het ‘vervelend’ dat hij elke wedstrijd aan de basiself moet sleutelen. ‘Het ontbreken van enkele belangrijke spelers betekent dat anderen een stapje harder moeten lopen.’ Met name in de middenvelders zit Feyenoord op dit moment krap. Zo zijn Theo Lucius, Nicky Hofs en Sebastián Pardo voor langere tijd geblesseerd, terwijl Drenthe en Buijs dus ontbreken wegens een schorsing. Jacob Lensky is op de weg terug van een kuitblessure, maar is nog niet fit genoeg om te spelen.

Daarbij is het ook niet helemaal zeker of Alfred Schreuder zondag aan de aftrap kan verschijnen. Hij trainde de afgelopen dagen niet mee, omdat hij last heeft van zijn heup, nadat hij daar afgelopen duel met Vitesse een schop op had gekregen. Koeman verwacht zaterdag meer duidelijkheid over de situatie van de middenvelder, al gaat hij er vanuit dat Schreuder gewoon kan spelen.

Het ontbreken van liefst zes middenvelders is voor Koeman reden om de zestienjarige Georginio Wijnaldum bij de selectie te halen. De aanvallende middenvelder hoort qua leeftijd bij de B-junioren, maar hij heeft vervroegd de overstap gemaakt naar de A1. Koeman: ‘Hij is een groot talent, men verwacht wat van hem.’ Waarschijnlijk zal Dwight Tiendalli ook weer aansluiten bij de selectie. De verdediger was enkele maanden uitgeschakeld, wegens een ontsteking aan zijn schaambeen.

Voor Feyenoord wacht zondag opnieuw een finale. Tegen Groningen mag, met het oog op de vijfde plaats, wederom niet verloren worden. De Rotterdammers willen hun ticket voor de play-offs nog voor de laatste wedstrijd van de competitie zeker hebben gesteld. Feyenoord heeft wat dat betreft het voordeel dat directe concurrent SC Heerenveen op zaterdagavond al speelt, maar het resultaat van die wedstrijd mag geen invloed hebben op de instelling waarmee Feyenoord zondag aan de aftrap staat.

DE TEGENSTANDER
Wie de huidige prestaties van FC Groningen koppelt aan die van het vorig seizoen, kan wel stellen dat de ploeg van Ron Jans teleurstellend presteert. Zondag wacht een nieuwe finale voor de noorderlingen, die in de slotfase van de competitie er alles aan doen een plaatsje in de UEFA Cup play-offs veilig te stellen. Vorig seizoen liep FC Groningen op de valreep een ticket voor de voorronde Champions League mis. Als het tegenzit en Groningen nog uit de top negen wordt gestoten, wordt het strijden voor een Intertoto-plaats. En dat is toch wel even slikken na alle successen en uitgesproken ambities. Groningen moest de groepsfase van de UEFA Cup bereiken en meer uitduels gaan winnen dit seizoen, stelde Ron Jans. De realiteit is anders, ondanks de spectaculaire competitiestart waar Feyenoord de dupe van werd (3-0).

Toch is het wel erg kort door de bocht om dit seizoen als teleurstellend af te doen, zelfs als FC Groningen niet bij de eerste negen eindigt. Na de promotie in 2000 was de club constant terug te vinden in de buurt van de degradatiezone, al dreigde er nooit echt gevaar. In vijf jaar tijd was de hoogste klassering een twaalfde plaats. De komst van het Euroborg werd begeleid met sportief succes, maar het is niet reëel om jaarlijks een dergelijke prestatie te verwachten.

Dat de onvrede in november en december vorig jaar toenam, was desondanks wel te verklaren. FC Groningen presteerde dramatisch in die periode en verloor in die fase zes van de zeven wedstrijden. In het Arke Stadion van FC Twente werd het zelfs 7-1, wat nog steeds als dieptepunt van het seizoen geldt. Twee weken later was er nieuwe tegenslag toen ADO Den Haag op 26 november op bezoek kwam. Uitgerekend de aanstaande degradant bracht FC Groningen de eerste competitienederlaag ooit toe in het Euroborg. In het nieuwe jaar trad er wel verbetering op, maar het blijft wisselvallig wat FC Groningen laat zien. Typerend daarvoor zijn de laatste negen wedstrijden. Drie keer werd er gewonnen, drie keer gelijkgespeeld en drie keer verloren. FC Groningen houdt er zo een verbazingwekkende regelmaat in wisselvalligheid op na.

Het vertrek van Danny Buijs viel FC Groningen zwaar. De Feyenoorder beleefde in het Euroborg zijn beste seizoen tot dusver en nam wekelijks het voortouw. Ook het vertrek van centrale verdediger Gijs Luirink naar AZ was een aderlating. Groningen incasseerde inmiddels al vijftig treffers. In het gehele vorige seizoen waren dat er 43, mede dankzij de excellerende Luirink. Lichtpuntjes zijn er dit seizoen ook. Luis Suárez, die in zijn eerste seizoen meteen tot publiekslieveling uitgroeide, scoort regelmatig. En ook Erik Nevland is het scoren niet verleerd, wat FC Groningen ertoe heeft gebracht alles in het werk te stellen de Noor zijn contract te laten verlengen.

Zondag staat de eerste van vier finales op het spel voor FC Groningen. Het is op papier meteen de lastigste. Maar beslissend zal het niet zijn, want de rechtstreekse concurrenten voor plaats negen treft Groningen nog de komende weken. In de duels met achtervolgers NEC en FC Utrecht moet de ploeg van Ron Jans er staan. Zondag is elk punt meegenomen.

Feyenoord - FC Groningen
Zondag 8 april om 14:30 uur in De Kuip.

Scheidsrechter: Haverkort

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Saidi, Vlaar, Bahia; Huysegems (Kolkka), Derijck, Schreuder, De Guzman; Castelen, Charisteas en Van Hooijdonk.
FC Groningen: Van Loo: Svejdik, Sankoh, Kruiswijk, Van der Linden: Meerdink, Lovre, Levchenko, Lindgren: Nevland en Suárez.

STATISTIEKEN

THUIS
16/10/2005 Feyenoord - FC Groningen 4-1
21/11/2004 Feyenoord - FC Groningen 1-2
02/05/2004 Feyenoord - FC Groningen 1-2
23/02/2003 Feyenoord - FC Groningen 4-1
14/10/2001 Feyenoord - FC Groningen 1-0

UIT
20/08/2006 FC Groningen - Feyenoord 3-0
26/02/2006 FC Groningen - Feyenoord 1-1
24/04/2005 FC Groningen - Feyenoord 0-2
02/11/2003 FC Groningen - Feyenoord 3-3
03/11/2002 FC Groningen - Feyenoord 0-2