MOKERSLAG IN DE KUIP: 0-4

Feyenoord heeft tegen FC Groningen de tweede competitienederlaag in De Kuip geleden. De ploeg van Erwin Koeman werd met grote cijfers aan de kant gezet: 0-4. Alle treffers werden gemaakt tussen de vijftigste en zeventigste minuut. Goran Lovre (2x) en Koen van de Laak (2x) verzorgden de productie. De voorsprong op nummer zes Heerenveen bedraagt nog drie punten.
Dat de technische leiding onlangs besloot jeugdspelers op reguliere basis bij het eerste te laten mee trainen, wierp tegen FC Groningen meteen zijn vruchten af. De 16-jarige Wijnaldum, die in januari ook al het trainingskamp in Turkije mee beleefde, speelde in de eerste helft alsof hij niet anders gewend is. Het technisch vaardige talent bood zich vaak aan, meldde zich in de voorhoede en was zelfs de gevaarlijkste Feyenoorder voor rust. In zijn eerste tien minuten voor Feyenoord 1 had hij al twee doelpogingen achter zijn naam.

De eerste, een kopbal op aangeven van De Guzman, stichtte het meeste gevaar. Doelman Brian van Loo moest zich strekken om de bal uit de lucht te plukken. Na tien minuten schoot Wijnaldum enkele meters naast. Op de supporters, die met spandoeken hun ongenoegen lieten blijken over het vertrek van Henk Fräser, had Wijnaldum hoorbaar indruk gemaakt.

Aanvallend kwam het spel van Feyenoord na die aardige beginfase amper uit de verf, al meldde de thuisploeg zich wel regelmatig voor het doel van Van Loo. FC Groningen was minder aan de andere kant van het veld te vinden, maar kreeg wel de beste kans voor rust. De opgekomen Ondrej Svejdik gaf voor Suárez. De Uruguayaan kopte onhoudbaar voor Timmer diagonaal in, maar de onderkant van de lat bracht redding.

Na rust werd Timmer weer gepasseerd en dit keer resulteerde het wel in de achterstand. André Bahia hief na vijftig minuten buitenspel op, wat Lovre in de gelegenheid stelde om vrij voor Timmer met een bekeken schot af te ronden: 0-1.

Die treffer kwam als een mokerslag. Feyenoord was het volledig kwijt en incasseerde in de daaropvolgende dertien minuten nog twee treffers. Van de Laak stond aan de trekker bij de 0-2, nadat de inzetten van Lovre (redding Timmer) en Suárez (paal) nog geen doel troffen. Vijf minuten daarna tekende Lovre voor zijn tweede van de middag, toen hij volledig ongedekt de voorzet van Suárez op een meter van de achterlijn binnenkopte.

Het werd nog erger toen Van de Laak een op het oog ongevaarlijk schot loste. De bal werd echter van richting veranderd door Karim Saidi en verdween tergend langzaam in het doel: 0-4. Feyenoord probeerde nog van alles, maar kon geen vuist maken. De lijdensweg tot het eindsignaal werd met de nodige cynische reacties van de supporters begeleid. Geklapt werd er nog wel. Dat was op het moment dat Wijnaldum één minuut voor tijd naar de kant werd gehaald.

Feyenoord – FC Groningen 0-4