Fanshop
Fanshop

KIEST KOEMAN VOOR WIJNALDUM?

Na de grote nederlaag tegen FC Groningen was het volgens Erwin Koeman deze week niet de juiste periode om veel met zijn spelers na te praten. Volgens de trainer is het zaak om op het veld te laten zien ‘waar we dit seizoen nog voor strijden’. Een kunstgrasveld in het geval van Heracles Almelo, de tegenstander van komende zondag, waar Feyenoord een volgende stap kan maken in de strijd om de vijfde plaats.
‘Er gaat niets boven een goed grasveld’, zei Erwin Koeman vrijdag met een grote glimlach. Daar zal het zondag dus niet aan liggen, want het kunstgras van Heracles ligt er altijd even blakend bij. In de aanloop naar de wedstrijd heeft Koeman ervoor gekozen om twee keer op het kunstgras van de Rotterdamse amateurclub Neptunus te trainen, om de spelers het juiste gevoel te geven. Koeman, met een knipoog: ‘Op een goede mat kunnen goede voetballers het best hun kwaliteiten laten zien.’

De knipoog was gericht op afgelopen duel, toen enkele spelers op een hobbelig veld door de mand vielen. Koeman bevestigde vrijdag dat sommige spelers telkens weer in oude fouten vervallen. ‘Daarom hebben we deze week de video er maar weer eens bij gepakt, om nog eens te laten zien wat beter moet.’

Koeman kan zich vastklampen aan de terugkeer van Danny Buijs en Royston Drenthe, die beiden afgelopen wedstrijd waren geschorst. Of dit betekent dat Georginio Wijnaldum, die afgelopen zondag op zestienjarige leeftijd zijn debuut maakte, zijn plaats verliest, wilde Koeman vrijdag nog niet bekend maken. ‘Het is knap wat hij tegen Groningen heeft gebracht. Georginio is een positief iemand, die niet bevreesd is om veel energie in een wedstrijd te steken.

De trainer houdt een slag om de arm of hij de jongeling weer vanaf het eerste fluitsignaal zal laten spelen. Koeman: ‘Ik ben niet bevreesd om een jongen van zestien weer in de basis te zetten. Ik kijk naar kwaliteit en niet naar leeftijd, dat heb ik altijd gezegd. Aan de andere kant staat er nu veel druk op het elftal en ik denk niet dat een zestienjarige dan de ploeg op sleeptouw moet nemen. Dat moeten andere, meer ervaren jongen maar doen.’

Zaterdag maakt Koeman zijn definitieve selectie bekend. Sherif Ekramy zal daarin in ieder geval ontbreken. De doelman heeft een liesblessure. Erwin Mulder zal daarom zijn plaats op de bank innemen. Alfred Schreuder zit gewoon bij de selectie, hoewel hij deze week enkele trainingen miste wegens een lichte blessure.

DE TEGENSTANDER
Voor het tweede seizoen op rij was Heracles Almelo de gedoodverfde degradatiekandidaat. Van de elf prominente voetbalverslaggevers, die elk jaar hun prognose geven in de seizoensgids van Voetbal International, zagen er vier Heracles dit seizoen direct degraderen, terwijl de andere zeven de ploeg uit Almelo allen een plek in de nacompetitie toebedeelden.

Vorig seizoen bewees Heracles meer te zijn dan een degradatiekandidaat, door knap als dertiende te eindigen in de Eredivisie. Een plaats die gezien de faciliteiten van de club misschien wel het hoogst haalbare betekende. Dit seizoen draait Heracles wat minder, onder meer doordat belangrijke spelers als Brian van Loo, Mika Nurmela, Gert Jan Tamerus en Sota Hirayama uit Almelo vertrokken. De club die in 2005 promoveerde is momenteel terug te vinden op de zestiende plaats, maar Heracles kan nog altijd omhoog kijken.

Feit is dat de Heracles voor het tweede seizoen op rij heeft bewezen meer te zijn dan het lachertje van de Eredivisie. De ploeg van trainer Ruud Brood boekte bijvoorbeeld aansprekende overwinningen op FC Twente (3-0), FC Utrecht (3-0) en NAC Breda (2-0) en pakte de laatste weken zelfs punten tegen AZ en FC Twente. Daar staat tegenover dat Heracles dit seizoen al tegen een aantal forse nederlagen is aangelopen. Zo kreeg de ploeg zes doelpunten tegen in het duel met rechtstreekse concurrent Excelsior (6-1) en vijf tegen AZ (5-0) en SC Heerenveen (5-1).

Opvallend in bovenstaande uitslagen is dat alle grote overwinningen in eigen huis werden geboekt, terwijl de grote nederlagen allen op vreemde bodem werden geleden. Gedurende het hele seizoen is gebleken dat het Polman Stadion mysterieuze krachten losmaakt bij Heracles. In competitieverband was het tot dusver slechts vier ploegen gegeven om met drie punten uit Almelo te vertrekken. Verder grossiert Heracles in gelijke spelen: elf maal dit seizoen deelde de club de punten met de tegenstander.

Over een week speelt Heracles de een na laatste wedstrijd van de competitie tegen Excelsior, dat een plaats hoger geklasseerd staat op de ranglijst. Het verschil tussen beide ploegen –en daarmee het verschil tussen nacompetitie of rechtstreekse handhaving, bedraagt één punt. Heracles zal er alles aan gelegen zijn om dat gat te dichten en voor het tweede jaar op rij de nacompetitie te ontlopen. Mocht dat lukken, dan is het voor Heracles simpelweg een geslaagd seizoen geweest.

Heracles Almelo - Feyenoord
Zondag 15 april om 14:30 uur in het Polman Stadion
Scheidsrechter: Van Hulten

Vermoedelijke opstellingen:
Heracles: Pieckenhagen; De Vries, Wuytens, Bosnar, Klavan; Bridji, Quansah, Daelemans, Schilder; Gluscevic en Friend
Feyenoord: Timmer; Buijs, Vlaar, Saidi, Bahia; Schreuder, De Guzman, Drenthe; Castelen, Charisteas en Van Hooijdonk

STATISTIEKEN
THUIS

27/08/2006 Feyenoord - Heracles Almelo 0-0
27/11/2005 Feyenoord - Heracles Almelo 7-1

UIT
29/01/2006 Heracles Almelo - Feyenoord 0-4