DURE NEDERLAAG IN ALMELO: 4-1

Feyenoord heeft zichzelf opnieuw een slechte dienst bewezen. De ploeg van Erwin Koeman verloor in Almelo met grote cijfers van Heracles: 4-1. Door dat resultaat en de zege van Heerenveen is Feyenoord als gevolg van een minder doelsaldo gezakt naar plaats zes. Feyenoord heeft nog twee wedstrijden om plaats vijf te heroveren op de Friezen. In Almelo maakte Pierre van Hooijdonk het enige Rotterdamse doelpunt. Namens de thuisploeg scoorden Rob Friend (2x), Igor Gluscevic en Marnix Smit.
Het moest maar eens tijd worden voor daden, zei Koeman in aanloop naar het treffen. Gepraat was er genoeg, in Almelo moesten de mouwen worden opgestroopt. Dat gebeurde ook in de eerste helft, maar dan vooral bij de thuisploeg. Heracles bestreed Feyenoord met een forse dosis felheid en maakte op basis daarvan het verschil.

De Rotterdammers werden vanaf het eerste fluitsignaal onder druk gezet. Friend schoot na twintig seconden al op doel, waar Ron Vlaar met zijn been redding bracht. Friend was een plaag in de beginfase en onderstreepte dat door na acht minuten de voorzet van Klavan in te tikken. Een reflex van Timmer voorkwam een treffer. Maar het doelpunt hing in de lucht en bleef ook niet uit. Igor Gluscevic hield de bal voorin vast voor de aanstormende Friend. De spits nam de bal in de lucht mee en rondde feilloos af: 1-0.

De aanvalsdrift van de thuisploeg bekoelde daarna, al had Robbert Schilder op slag van rust nog voor 2-0 kunnen zorgen. Timmer redde de inzet. Aan de andere kant hoefde Martin Pieckenhagen geen moment in actie te komen. Eén keer slaagde Feyenoord er voor rust in gevaar te stichten. Na een prima aanval kwam de bal bij Van Hooijdonk, die na 24 minuten hoog over schoot.

Feyenoord kon voor rust weinig meer uitrichten dan de bal bij Castelen te bezorgen.
Bevliegingen van de rechtsbuiten bleven uit, wat Koeman ertoe bracht iets aan zijn ploeg te wijzigen. Timothy Derijck keerde na rust niet meer terug. Voor hem in de plaats kwam de pas 16-jarige Wijnaldum, die vorige week zijn debuut maakte, in de ploeg.

De komst van de creatieve middenvelder leidde niet meteen tot herstel. Heracles drong fel aan en het was aan een geweldige redding van Timmer te danken dat de Almeloërs niet in hun opzet slaagden. Schilder speelde eerst Buijs uit en haalde vernietigend uit. De vuist van Timmer voorkwam erger.

De zorgen groeiden, maar één moment van scherpte leidde de gelijkmaker in. Castelen passeerde op rechts twee Almeloërs en gaf afgemeten voor op Van Hooijdonk. De spits kopte in de korte hoek in en zorgde met de eerste Rotterdamse poging op doel direct voor het doelpunt: 1-1.

Het was wat Feyenoord nodig had, want vanaf dat moment wijzigde het spelbeeld. De thuisploeg werd naar achter gedrongen en Feyenoord ging op jacht naar meer. Castelen schoot kort erna naast en de poging van Charisteas werd na een uur geneutraliseerd door Pieckenhagen.

In plaats van Feyenoord was het Heracles dat scoorde. Vlaar verlengde na 66 minuten een voorzet van de thuisploeg en lanceerde zo onbedoeld Stefaan Tanghe. De Belg was niet zelfzuchtig en speelde af op Gluscevic, die geen clementie toonde: 2-1.

Een gebrek aan geluk brak Feyenoord in de slotfase op. Van Hooijonk schoot een vrije trap schitterend over de muur, maar de paal voorkwam de gelijkmaker. In de herkansing lukte het invaller Huysegems niet de bal binnen te werken, waarna de bal vanuit de kluts over ging. Aan de andere kant kreeg Tanghe een grote mogelijkheid, maar was het weer Timmer die excelleerde. De keeper had geen verweer toen invaller Smit na 86 minuten een vrije trap in de korte hoek krulde en de wedstrijd besliste: 3-1. Het werd nog erger toen Friend de eindstand van dichtbij op 4-1 bepaalde.

Heracles Almelo – Feyenoord 4-1

20’ 1-0 Friend
50’ 1-1 Van Hooijdonk
66’ 2-1 Gluscevic