Fanshop
Fanshop

KOEMAN: ‘ALLES IN EIGEN HAND’

Zekerheden heeft Erwin Koeman in de beslissende fase van de competitie nog maar weinig. Niet alleen de plaats van Feyenoord op de ranglijst kan nog alle kanten op, ook het spelersmateriaal geeft wekelijks reden tot twijfels. Welke spelers zijn fit, welke spelers brengen wat er van ze verwacht mag worden, wie kunnen er op welke positie uit de voeten? Koeman: ‘De power van Drenthe kunnen we goed gebruiken op het middenveld, maar wie zet ik dan linksback?’

Zo is het elke week weer een heel gepuzzel voor de trainer, om een representatief elftal het veld in te sturen. Vorige week tegen Heracles wilde Koeman bijvoorbeeld de zestienjarige Wijnaldum niet voor de leeuwen gooien en dus koos hij voor een andere oplossing. ‘Maar anderen hebben hun kans niet gegrepen, dus wie weet krijgt Wijnaldum deze week weer de voorkeur.’ Zaterdag zal de trainer zijn opstelling aan de selectie bekend maken.

De enige zekerheid die Koeman wel heeft is dat er zondag gewonnen moet worden van NEC, om alles in eigen hand te houden. Volgens de trainer kan dat maar op een manier: er moet gevochten worden in de laatste thuiswedstrijd van de competitie, in elk duel, om elke bal. ‘We zullen strijd moeten leveren. Ons spel ziet er de laatste weken wel eens lankmoedig uit, dat mag zondag niet gebeuren. Als we ten onder gaan, dan tenminste met strijd.’

Extra motivatie voor Feyenoord is dat deze week duidelijk werd dat een plaats bij de eerste vijf automatisch plaatsing voor Europees voetbal betekent, nu de deelnemers aan de bekerfinale bekend zijn. Koeman: ‘De groep weet ook dat wij alles in eigen hand hebben. We hebben de afgelopen twee wedstrijden weliswaar dik verloren, maar dat zegt niets over onze kansen in de komende twee wedstrijden.’

In de strijd van zondag kan Koeman in ieder geval niet beschikken over Theo Lucius. De middenvelder is nog niet hersteld van een hamstringblessure. Het meespelen van Alfred Schreuder is een vraagteken. Koeman: ‘Hij heeft de afgelopen twee wedstrijden met verdoving gespeeld, vanwege klachten aan zijn heup. Het is afwachten of hij zondag fit genoeg is.’ Romeo Castelen ontbrak vrijdag op de training vanwege een enkelblessure, maar zal tegen NEC waarschijnlijk gewoon kunnen spelen.

Karim Saidi ontbreekt bij de selectie. Koeman heeft besloten hem naar het tweede elftal terug te zetten, omdat hij bij blessures ‘iemand is die zijn eigen regels in zijn herstel maakt’. De trainer is daarbij niet tevreden over zijn inzet voor het team.

Dwight Tiendalli is volledig hersteld van een blessure aan zijn schaambeen. Afgelopen maandag speelde hij een hele wedstrijd met Jong Feyenoord en dat verliep zonder problemen. Mogelijk maakt de verdediger zondag zijn opwachting in de basis.

DE TEGENSTANDER
Als dit seizoen op één ploeg de term ‘middenmoter’ van toepassing is, dan is het wel NEC. De ploeg van trainer Mario Been hangt met nog twee wedstrijden voor de boeg halverwege de ranglijst, wisselt topprestaties af met knullige nederlagen en is qua spelersmateriaal van een grote veelzijdigheid.

Neem de resultaten van de laatste weken. De laatste thuiswedstrijd tegen PSV werd knap gewonnen (2-1), maar een week later was FC Groningen in het Euroborg weer veel te sterk (4-1). Die resultaten passen geheel in de lijn van het seizoen, dat zich laat kenmerken door vele toppen en dalen. NEC pakte dit seizoen al punten tegen Feyenoord (4-1), AZ (0-0) en Ajax (2-2), maar het elftal verliest even makkelijk van ploegen als Willem II en Excelsior.

Die wisselvalligheid is deels te verklaren door de lage gemiddelde leeftijd van de selectie. Been heeft de beschikking over talenten als Dominique Kivuvu, Rutger Worm en Roy Beerens, maar daar tegenover staat maar weinig ervaring. Slechts Gábor Babos (32) en Patrick Pothuizen (34) zijn reeds de dertig gepasseerd. Met Peter Wisgerhof en Andrzej Niedzielan zijn daarbij alle spelers binnen de selectie genoemd die in de jaren zeventig geboren werden.

Dat mag echter niet als excuus worden gezien, maar dat het gebrek aan routine niet in het voordeel werkt van de Nijmeegse club is een feit. Mede hierdoor is NEC momenteel terug te vinden op de elfde plaats in de Eredivisie, vier punten achter de nummer negen FC Utrecht. Een ticket voor de play-offs om UEFA Cup-voetbal is hierdoor ver weg voor NEC. De wedstrijd van zondag is wat dat betreft een laatste strohalm voor de ploeg van Been. Anders is NEC aangewezen op de play-offs om Intertoto voetbal en dat is niet waar in Nijmegen voorafgaand aan het seizoen op gehoopt werd.

Het mislopen van de play-offs zou extra zuur zijn, gezien de positie op de ranglijst van vorig seizoen na 34 wedstrijden. Toen eindigde NEC als tiende. De ploeg had evenveel punten als nummer negen FC Twente, maar werd slechts op doelsaldo geklopt.

Ook dit jaar zullen de Nijmagenaren niet tevreden zijn over met name het aantal gemaakte doelpunten. Slechts 32 maal in even zoveel wedstrijd werd het vijandelijke doel gevonden. Met Brett Holman en Romano Denneboom heeft NEC de beschikking over twee gevaarlijke spitsen, alleen gaat scoren hen het hele seizoen al moeilijk af. Beide staan, met nog twee wedstrijden voor de boeg, op zeven treffers en dat is te weinig voor spitsen van hun kaliber.

Verdedigend gezien gaat het de ploeg stukken beter af. Het omslagpunt lag wat dat betreft bij de heenwedstrijd tegen Feyenoord. In het eigen Goffertstadion werden de Rotterdammers eind november met 4-1 verslagen. Het was in die wedstrijd dat Mario Been Feyenoord-huurling Mark Otten voor het eerst een basisplaats centraal achterin toebedeelde. Sindsdien draait NEC wat beter dan voorheen. Aan die achterhoede heeft Been daarna nauwelijks nog gesleuteld. De linie met Nalbantoglu, Wisgerhof, Otten en El-Akchaoui tegen Feyenoord, was exact dezelfde als die vorige week zijn opwachting maakte tegen Groningen.

De invloed van Feyenoord op het huidige NEC is sowieso groot. Naast eerder genoemden Mario Been en Mark Otten, hebben ook Gábor Babos, Said Boutahar, Lorenzo Davids, Brett Holman en Ferne Snoyl een verleden in Rotterdam-Zuid. Maar hoezeer de meeste van hen ook begaan zullen zijn met het lot van Feyenoord, het zal ze er niet van weerhouden om zondag vol voor de overwinning te gaan.

Feyenoord – NEC Nijmegen
Zondag 22 april om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter:
Bossen

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Vlaar, Bahia, Drenthe; Buijs, Wijnaldum, De Guzman; Castelen, Charisteas en Van Hooijdonk
NEC Nijmegen: Babos; Nalbantoglu, Otten, Wisgerhof, Olsson; Kivuvu, Barreto, Davids; Denneboom, Holman en Beerens

STATISTIEKEN
THUIS
11/09/2005 Feyenoord - NEC 3-0
05/12/2004 Feyenoord - NEC 2-1
17/08/2003 Feyenoord - NEC 2-1
18/08/2002 Feyenoord - NEC 2-0
09/12/2001 Feyenoord - NEC 5-0

UIT
26/11/2006 NEC - Feyenoord 4-1
08/02/2006 NEC - Feyenoord 1-2
08/05/2005 NEC - Feyenoord 2-0
28/01/2004 NEC - Feyenoord 1-2
16/03/2003 NEC - Feyenoord 1-2