Fanshop
Fanshop

FEYENOORD B1 LANDSKAMPIOEN

De B1 van Feyenoord is zaterdag in Tilburg kampioen van Nederland geworden. De ploeg van trainer Cor Adriaanse had aan een 0-2 overwinning bij Willem II genoeg om Heerenveen definitief achter zich te laten op de ranglijst. Na een 0-0 ruststand zorgden Leroy Fer en Louis Pedro in de tweede helft voor de doelpunten.
De omstandigheden waren belabberd op de voetbalvelden in Tilburg. De bal stuiterde het hobbelige en droge veld over. Voor rust was er niet veel te genieten voor de toeschouwers. Willem II had zich ingegraven om een punt over te houden aan het duel met de titelkandidaat. De spelers van Feyenoord B1, die teveel met de bal aan de voet het veld overstaken in plaats van medespelers te bereiken, wisten in de eerste helft nog niet door de vijandelijke defensie heen te prikken.

Na de helftwisseling trokken de bezoekers de teugels flink aan. Dat resulteerde halverwege het tweede bedrijf in een verdiende voorsprong. Op aangeven van Michael Janotta bezorgde Fer zijn ploeg de voorsprong: 0-1. Aanvaller Pedro kreeg daarna een dot van een kans op een tweede doelpunt, maar hij mikte voorlangs.

De angst voor de gelijkmaker zat er eigenlijk geen moment in. Willem II creëerde in negentig minuten geen noemenswaardige schietkans. Pedro maakte het feestje in de laatste minuut compleet door een combinatie met invaller Jordy Clasie succesvol af te ronden: 0-2.Na het laatste fluitsignaal gingen de handen op elkaar voor het vriendenteam, dat dit seizoen karakter heeft getoond. Enkele maanden geleden stonden de Rotterdammers nog vijf punten achter Heerenveen, maar de spelersgroep wist de Friezen te achterhalen. Het zag er lange tijd naar uit dat het kampioenschap op de laatste speeldag beslist ging worden, als Heerenveen op Varkenoord aantreedt. Die wedstrijd is voor de stand op de ranglijst nu niet meer van belang.Adriaanse, die zaterdag voor de derde keer op rij kampioen werd met de B’tjes, was trots op zijn manschappen. ‘Een prijs voor het collectief’, zei hij kort na de wedstrijd. ‘We hebben dit seizoen veel spelers nodig gehad, en de wisselingen zorgden nooit voor verzwakking. Deze jongens hebben aangetoond iets voor elkaar over te hebben, en dan kun je ver komen.’De oefenmeester kon in de uitwedstrijd niet beschikken over Bart Schenkeveld, die deze week geblesseerd raakte, en Kelvin Leerdam, die met de A1 in actie komt. ‘Jammer voor die jongens dat ze vandaag niet mee konden doen, maar volgende week vieren we op eigen veld nog wel een feestje.’

Door het binnenhalen van de titel speelt de B1 op 2 juni de wedstrijd om de Supercup. Wie daarin de tegenstander wordt, is nog niet bekend.

Opstelling Feyenoord B1: Van der Post; Eekman, Ramsteijn, Bruma, Nelom; Van Haaren, Fer, Janotta; Van la Parra (70’ Clasie), Isoufi (61’ Lagouireh), Pedro

Foto's: Wim van Haaren