BELOFTEN DIEP IN DEGRADATIEZORGEN: 1-0

Jong NEC heeft de beloften van Feyenoord nog dieper in de degradatiezorgen gedrukt. De ploeg uit Nijmegen was in eigen stadion met 1-0 te sterk en vergrootte daarmee het gat op de ranglijst. De andere concurrent Willem II won ook. Met nog twee duels te spelen heeft Feyenoord vijf punten achterstand op beide clubs en lijkt degradatie onafwendbaar. Die mening heerste ook in het Rotterdamse kamp. ‘Degradatie is zo goed als zeker. Vandaag hebben we weer een kans gehad om ons zeker te spelen, maar het was niet goed genoeg’, aldus de teleurgestelde trainer Arnold Scholten.
Op de Rotterdamse strijdlust was niets aan te merken, maar de ploeg van trainer Scholten was -ondanks het meespelen van onder meer Stein Huysegems, Pieter Collen, Tim Vincken en Timothy Derijck- niet in staat om voetballend een vuist te maken.

Het belang van de wedstrijd was niet alleen af te lezen aan de publieke belangstelling, maar ook aan de strijd die er op het veld geleverd werd. Van beide kanten werd er gevochten om elke bal, waardoor er voor verzorgd voetbal weinig plaats was. Feyenoord had in de eerste helft wat meer balbezit, maar de ploeg wist dit nauwelijks om te zetten in goede kansen. Met name in de openingsfase kwamen veel dieptepasses niet aan, waardoor een afstandschot van Timon van Leeuwen in het eerste half uur het enige Rotterdamse wapenfeit was.

NEC gaf Feyenoord ruimschoots de gelegenheid om het spel te maken en vertrouwde in de counter op de snelheid van Andrzej Niedzielan en Abdelkarim Fachtalie. Dat dit een goede tactiek was, bleek na een half uur spelen toen Fachtalie de 1-0 binnenschoot. Na een actie binnendoor vanaf de rechterkant, kon hij Sherif Ekramy in de verre hoek verschalken.

De 1-0 betekende tevens de ruststand. Gezien de stand op de ranglijst en het belang van de wedstrijd, was Scholten genoodzaakt in te grijpen. Dit deed hij door Collen en Lensky aan de kant te houden en met Schet en Ramos meer offensieve kracht in de ploeg te brengen.

De dubbele wissel leek aanvankelijk het gewenste effect te sorteren. Feyenoord begon wat meer druk te zetten, al bleef de rol van doelman Van Emmerik beperkt tot het vangen van enkele voorzetten en afstandschoten. NEC bleef ook in de tweede helft het behoudende spel spelen, waarmee in de eerste helft succes geboekt werd. De thuisploeg was duidelijk tevreden met de minimale voorsprong en begon al na een uur met tijdrekken.

De Rotterdamse beloften beseften duidelijk wat er op het spel stond in het Goffertstadion. In het laatste half uur werd uit alle macht geprobeerd om op z’n minst de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Aan de inzet lag het niet, maar de ploeg miste geluk en daadkracht op de beslissende momenten.

Extra domper was dat invaller Schet vijf minuten voor tijd geblesseerd uitviel. De aanvaller kermde van de pijn, nadat hij in een onschuldig duel naar de grond ging. Omdat Scholten al driemaal gewisseld had, moest Feyenoord de laatste minuten met tien man spelen.

Feyenoord heeft nog twee wedstrijden om de achterstand van vijf punten op Willem II en/of NEC in te lopen. Theoretisch gezien hebben de Rotterdammers nog een kans op klassebehoud.

Jong NEC – Jong Feyenoord 1-0