Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

EROP OF ERONDER IN HEERENVEEN

Feyenoord weet wat het zondag te doen staat. Alleen winst op Heerenveen lijkt voldoende voor een plek in de play-offs om Champions League. Voor Feyenoord wordt het erop op eronder, beseft Erwin Koeman: ‘We hebben de kansen in eigen hand. Ik geloof er heilig in dat we die kans kunnen pakken en dat geloof is er ook onder de spelers.’

De spelers en de technische staf weten wat er zondag op het spel staat, maar volgens Koeman liggen winst en verlies in dergelijke finales dicht bij elkaar. ‘Je zag het aan PSV. Als Arouna Koné in Utrecht de 0-2 had binnen geschoten, was hij op de schouders het veld af gedragen.’ Dat gebeurde niet en in plaats daarvan werd het 1-1.

De trainer wil maar zeggen: in een wedstrijd waarin ‘een rotseizoen’ toch nog ten dele goedgemaakt kan worden, heb je niet altijd alles in eigen hand. ‘Het enige dat wij kunnen doen is gas geven. De spelers moeten met het gras tussen de tanden van het veld komen. We zullen in ieder geval karakter moeten tonen.’

De historie spreekt niet in het voordeel van de Rotterdammers. De laatste competitieoverwinning van Feyenoord in het Abe Lenstra-stadion dateert van 11 september 1998. De afgelopen twee jaar werd er gelijk gespeeld in Heerenveen, de vijf wedstrijden daarvoor werden allen verloren.

Het goede nieuws is dat Theo Lucius is hersteld van zijn hamstringblessure en zondag voor het eerst in zes weken in de basis zal starten. Volgens Koeman keert daarmee een stuk rust terug in de ploeg. ‘Als je kwaliteit hebt, maakt het niet uit dat je wedstrijdritme mist.’ Royton Drenthe is een twijfelgeval voor zondag. Hij heeft last van zijn kuit. Koeman: ‘We weten hoe hij is Royston sterft liever op het veld, dan dat hij niet speelt.’

Het meespelen van Danny Buijs is ook niet helemaal zeker. De middenvelder heeft een dik oog overgehouden aan de wedstrijd tegen NEC en kan daardoor volgens Koeman moeilijk inschatten wat er achter hem gebeurt. Angelos Charisteas is waarschijnlijk wel fit. Hij heeft deze week drie dagen niet kunnen trainen wegens buikgriep, maar vrijdag was hij weer hersteld.

DE TEGENSTANDER

Wie dit seizoen Heerenveen zegt, zegt Afonso Alves. De Braziliaanse spits scoorde dit seizoen al dertig doelpunten in even zoveel duels en heeft daarmee een groot aandeel in de plaats op de ranglijst van zijn ploeg. Het sterke spel van de aanvaller is niet onopgemerkt gebleven. De topscoorder van de Eredivisie zou, ondanks zijn prijskaartje van twintig miljoen euro, in de belangstelling van diverse Europese topclubs.
Zijn doelpuntengemiddelde steekt schril af tegen de rest van zijn ploeg. Slechts Lasse Nilsson kan enigszins in de buurt komen, met acht doelpunten tot nu toe. Hiermee is gelijk het grote manco van het huidige Heerenveen beschreven: de ploeg is, zeker wat betreft doelpuntenproductie, in grote mate afhankelijk van Alves.

Daarmee is ook verklaard hoe het kan dat Heerenveen, ondanks de scoringsdrift van Alves, exact evenveel doelpunten heeft gemaakt in de competitie als Feyenoord: 55. Het grote verschil met de Rotterdammers is dat Heerenveen een stuk minder doelpunten tegen krijgt. Met Michael Dingsdag en Petter Hansson heeft trainer Gertjan Verbeek de beschikking over een sterk centraal blok, dat elke frontlinie in problemen kan brengen. Met op het middenveld een combinatie van werkers (Paul Bosvelt) en artiesten (Ugur Yildirim), staat er in Heerenveen een uitgebalanceerd elftal.

Niet alleen Feyenoord, maar ook Heerenveen moet zondag winnen om zeker te zijn van een plaats bij de eerste vijf. De Friezen hebben een punt achterstand op Feyenoord en kunnen alleen bij winst nog een plaatsje stijgen op de ranglijst. Mocht Heerenveen dat lukken, dan heeft de ploeg een prima seizoen gedraaid. Weliswaar werd het elftal in de KNVB-beker vroegtijdig uitgeschakeld, maar in de competitie voldoet het elftal volledig aan de doelstellingen.

Het zal een grote uitdaging voor de technische staf worden om volgend seizoen weer een elftal met dezelfde kwaliteiten samen te stellen. Niet alleen hangt oud-Feyenoorder Paul Bosvelt zijn schoenen aan de wilgen, maar ook is de kans aanwezig dat Petter Hansson en Afonso Alves hun heil elders gaan zoeken. Heerenveen zou zo in elke linie een steunpilaar verliezen en het is de vraag hoe de Friezen daarmee omgaan.

SC Heerenveen - Feyenoord
Zondag 29 april om 14:30 uur in het Abe Lenstra-stadion
Scheidsrechter:
Luinge

Vermoedelijke opstellingen:
Heerenveen: Vandenbussche; Zuiverloon, Hansson, Dingsdag, Breuer; Yildirim, Bosvelt, Hanssen, Pranjic; Alves en Nilsson
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Vlaar, Schreuder, Drenthe; Buijs, Lucius, De Guzman; Castelen, Charisteas en Van Hooijdonk

STATISTIEKEN

THUIS
03/12/2006 Feyenoord - SC Heerenveen 4-3
18/09/2005 Feyenoord - SC Heerenveen 5-1
01/05/2005 Feyenoord - SC Heerenveen 1-3
07/03/2004 Feyenoord - SC Heerenveen 2-2
22/03/2003 Feyenoord - SC Heerenveen 5-0

UIT
07/04/2006 SC Heerenveen - Feyenoord 1-1
28/11/2004 SC Heerenveen - Feyenoord 2-2
23/08/2003 SC Heerenveen - Feyenoord 1-0
07/12/2002 SC Heerenveen - Feyenoord 3-1
01/12/2001 SC Heerenveen - Feyenoord 1-0