Fanshop
Fanshop

TEN ONDER IN HEERENVEEN: 5-1

Feyenoord doet niet mee aan de Champions League play-offs. Op de laatste speeldag slaagde de ploeg van Erwin Koeman er niet in de vijfde plaats vast te houden tegen concurrent SC Heerenveen. De Friese ploeg won met grote cijfers: 5-1. Feyenoord eindigde daarmee als zevende in de Eredivisie. Danny Buijs maakte de enige Rotterdamse treffer. Afonso Alves scoorde vier keer namens Heerenveen. Lasse Nilsson maakte de andere treffer. Henk Timmer viel voor rust uit met een hoofdblessure en werd vervangen door Sherif Ekramy.
Aan de strijdlust en beleving was er in de eerste helft geen gebrek aan Rotterdamse zijde. Feyenoord speelde bij vlagen prima voetbal, wat ook met goede kansen tot uiting kwam. Het leverde alleen geen treffer op. Daarmee was de vinger meteen gelegd op de zere plek. De ploeg sprong wel erg slordig met de mogelijkheden om en deed zich zo tekort.In het eerste deel waren vooral Angelos Charisteas en Pierre van Hooijdonk dichtbij een treffer en was er constante dreiging van Romeo Castelen. Na 33 minuten schoot Charisteas net voorlangs, om diep in de blessuretijd van dichtbij over te schieten. Van Hooijdonk mikte wel tussen de palen, maar kon Brian Vandenbussche niet verontrusten. Bij een andere poging deed hij dat wel, maar had hij de pech dat zijn gevaarlijke schot na 27 minuten werd aangeraakt door een Friese verdediger. Even daarvoor had de spits een vrije trap van grote afstand overgeschoten.

Feyenoord speelde goed en kende in Heerenveen een gelijkwaardige opponent. De Friese ploeg kreeg ook een behoorlijk aantal mogelijkheden via Paul Bosvelt, Danijel Pranjic en Afonso Alves. Laatstgenoemde opende na 32 minuten ook de score met een harde vrije trap.Dat de Braziliaan kon scoren, was wrang voor Feyenoord. Ten eerste omdat de vrije trap te makkelijk werd gegeven na een onschuldig duel om de bal. Ten tweede ging Henk Timmer niet vrijuit, aangezien de bal van meer dan dertig meter op hem werd afgevuurd en hij vrij zicht had. De verkeerde inschatting kon niet los worden gezien van een moment van vijf minuten daarvoor, toen Petter Hansson onnodig hard op Timmer doorging. De keeper lag minutenlang groggy op het veld, maar ging met het bloed nog in zijn gezicht verder. Kort na de 1-0 gaf Timmer aan niet verder te kunnen, wat het gevoel opriep dat die beslissing te laat was genomen.De ploeg van Koeman gaf niet op en was meteen gevaarlijk in de tweede helft. Van Hooijdonk lobde over Vandenbussche, maar Michel Breuer voorkwam op de lijn een treffer.

De verdiende gelijkmaker viel toch. Charisteas brak uit op links en legde af op Royston Drenthe. Het talent schoot hard in, maar trof de lat. De bal kwam terug voor de voeten van Buijs, die gecontroleerd de bal het doel inschoot: 1-1.

Feyenoord kreeg de wedstrijd daarna stevig in handen en kon de voorsprong nemen via Castelen. De eerste inzet werd gekeerd door Vandenbussche, de tweede ging over het doel.

Net op het moment dat Feyenoord leek door te drukken, was één bevlieging van Afonso Alves genoeg voor Heerenveen. De Braziliaan omspeelde Vlaar eenvoudig en schoot diagonaal hard raak: 2-1.

De Rotterdammers bleven het proberen, maar kwamen die klap niet meer te boven. Afonso Alves kon definitief de trekker overhalen, maar vrij voor Ekramy schoot hij te zacht in. Bij de volgende kans faalde hij niet. Die was ook eenvoudiger, omdat Afonso Alves de toegekende strafschop (overtreding Bahia) verzilverde: 3-1.

Via Nilsson werd het nog 4-1 en via een vrije trap van Afonso Alves zelfs 5-1. Die uitslag vloekte met de verhoudingen in het veld, maar dat kon de pijn niet verzachten. Dat bleek wel uit de manier hoe Van Hooijdonk de laatste minuten van de wedstrijd beleefde. De spits deed dat in tranen.

Heerenveen – Feyenoord 5-1

Scoreverloop:
32’ 1-0 Afonso Alves
55’ 1-1 Buijs
64’ 2-1 Afonso Alves
74’ 3-1 Afonso Alves
78’ 4-1 Nilsson
84’ 5-1 Afonso Alves

Geel: Buijs, Bahia, Vlaar
Scheidsrechter: Luinge

Opstellingen
Feyenoord: Timmer (37’ Ekramy); Vlaar, Schreuder (70’ Kolkka), Bahia; Buijs, Lucius, De Guzman, Drenthe; Castelen, Charisteas en Van Hooijdonk.
Heerenveen: Vandenbussche; Zuiverloon, Dingsdag, Hansson, Breuer; Yildirim (67’ Poulsen), Bosvelt (67’ Bradley), Hanssen, Pranjic; Afonso Alves en Nilsson (79’ Johansen).