Fanshop
Fanshop

BEENHAKKER: GOED GENOEG OM KLUS TE KLAREN

Leo Beenhakker was woensdag duidelijk. Drie dagen is te kort om donderdag opeens een heel ander Feyenoord in het veld te brengen. Wel hoopt de trainer om een elftal op te stellen met meer geloof en overtuiging dan de laatste weken te zien was. Het is onmogelijk om in een paar dagen de wereld op zn kop te zetten. Wel wil ik een donderdag een strijdbaar Feyenoord zien, dat hopelijk een beperkt percentage beter is dan afgelopen weken.
De eerste dagen bij Feyenoord waren de oefenmeester goed bevallen. Wel gaf Beenhakker aan dat de samenwerking voor zowel de spelers als voor hem even wennen was. Deze dagen waren voor mij heel plezierig. We hebben drie dagen goed kunnen trainen. Qua ambitie is er weinig mis in deze spelersgroep, sommige jongens willen zelfs iets te veel.

Mede daardoor heeft Beenhakker alle vertrouwen op een goede afloop van de dubbele ontmoeting met FC Groningen. De vraag is niet: is dit Feyenoord goed of slecht. De vraag is: is dit Feyenoord goed genoeg om Groningen te verslaan. Dan zeg ik: dit Feyenoord is goed genoeg om de klus te klaren. En dat zeg ik met alle respect naar FC Groningen.

Over de opstelling wilde Beenhakker nog weinig kwijt. Woensdagmiddag wordt de spelers verteld wie er zullen spelen. Beenhakker: Ik kies voor een, in mijn optiek, logisch elftal. Op de langdurig geblesseerden Serginho Greene en Patrick Lodewijks na, beschikt de interim-trainer over een fitte selectie.

De wedstrijd van donderdag is volgens Beenhakker te vergelijken met een Europa Cup-duel. Het is een knock-out systeem, dit is niet meer gewoon één van de 34 wedstrijden. Dat vereist een andere benadering. Iedereen dient dat te beseffen, van de technische staf tot de reservespelers.

Woensdagmiddag vertrekt een selectie van twintig man naar het noorden. Onder hen is ook Karim Saidi. De Tunesier werd enkele weken geleden door Erwin Koeman terug gezet naar het tweede elftal. Beenhakker heeft Saidi nu weer bij de selectie gehaald, omdat hij drie centrale verdedigers bij de groep wil hebben. Timothy Derijck ontbreekt, hij is geschorst.

DE TEGENSTANDER
De zucht die Pierre van Hooijdonk slaakte, toen hij kreeg te horen dat FC Groningen uit de bus kwam voor de play-offs, was veelzeggend. Afgaande op de resultaten van dit seizoen kan Feyenoord namelijk niet veel hoop koesteren op een goede afloop van de komende dubbele ontmoeting. Liefst zeven doelpunten maakte Groningen dit seizoen al tegen de Rotterdammers. In de eerste wedstrijd van het seizoen won de ploeg van Ron Jans met 3-0, ruim een maand geleden was FC Groningen met 0-4 te sterk in De Kuip.

Die laatste overwinning in De Kuip was een dure voor Groningen. Die zege maakte deel uit van vier winstpartijen op rij. De twaalf punten die daarmee werden binnen gesleept, waren beslissend om een plaats bij de eerste negen te bewerkstelligen. De ploeg is uiteindelijk als achtste geëindigd en voldoet daarmee aan de doelstellingen die dit seizoen zijn gesteld.

Na de dramatisch verlopen play-offs van vorig jaar, waarin Groningen tegen Ajax één doelpunt te kort kwam om de Champions League in te gaan, zal de ploeg er dit jaar alles aan gelegen zijn om als winnaar uit de bus te komen. Mocht dat lukken, dan zou Groningen voor het tweede jaar op rij de UEFA Cup in gaan en dat zou een prestatie van formaat zijn.

Feyenoord kan hoop putten uit het feit dat er sinds deze week een nieuwe trainer voor de groep staat. Ron Jans liet al weten hier niet erg blij met te zijn. Groningen heeft namelijk slechte ervaringen met trainerswissels bij de tegenstander. Zo won ADO Den Haag eerder dit seizoen met 2-5 in het Euroborg, nadat Lex Schoenmaker het roer had overgenomen van Frans Adelaar. Het betekende de eerste nederlaag van Groningen in het eigen Euroborg stadion.

Het was tevens het begin van een zeer slechte reeks van Groningen. Van zes wedstrijden op rij wist de ploeg van Jans er slechts één te winnen, de overige vijf werden allen verloren. Van eind november tot eind december werd daardoor een plaats bij de eerste vijf volledig vergooid. Het is te danken aan de sterke eindsprint van de Groningers dat een ticket voor de play-offs om UEFA Cup-voetbal alsnog is veilig gesteld.

Gezien de vorm van FC Groningen op het eind van de competitie, zullen zij daarin allerminst moegestreden aan de start verschijnen. Tel daarbij op de magische kracht die het Euroborg nog altijd op de thuisploeg heeft en de resultaten van Groningen in de ontmoetingen met Feyenoord en het moge duidelijk zijn dat Leo Beenhakker donderdag allerminst een makkelijke opgave staat te wachten.

FC Groningen - Feyenoord
Donderdag 10 mei om 20:00 uur in het Euroborg
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen:
FC Groningen: Van Loo; Svejdik, Sankoh, Kruiswijk, Van der Linden; Van de Laak, Lovre, Holla, Levchenko; Suárez en Nevland
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Vlaar, Bahia, Drenthe; Buijs, Lucius, De Guzman; Castelen, Charisteas en Huysegems

STATISTIEKEN

THUIS
08/04/2007 Feyenoord - FC Groningen 0-4
16/10/2005 Feyenoord - FC Groningen 4-1
21/11/2004 Feyenoord - FC Groningen 1-2
02/05/2004 Feyenoord - FC Groningen 1-2
23/02/2003 Feyenoord - FC Groningen 4-1

UIT
200/8/2006 FC Groningen - Feyenoord 3-0
26/02/2006 FC Groningen - Feyenoord 1-1
24/04/2005 FC Groningen - Feyenoord 0-2
02/11/2003 FC Groningen - Feyenoord 3-3
03/11/2002 FC Groningen - Feyenoord 0-2