Fanshop
Fanshop

TIENTAL FEYENOORDERS HOUDT SCHADE BEPERKT

Feyenoord moet zondag van FC Groningen winnen om mee te blijven doen in de UEFA Cup play-offs. De eerste confrontatie in het Euroborg werd door de Groningers gewonnen: 2-1. De ploeg van interim-trainer Leo Beenhakker hield de schade beperkt nadat Jonathan de Guzman al na twintig minuten de rode kaart kreeg. Romeo Castelen opende de score, Erik Nevland en Gibril Sankoh verzorgden de Groningse productie. Nicky Hofs maakte halverwege de tweede helft zijn rentree na maanden blessureleed. Stein Huysegems keerde terug in het elftal ten koste van Angelos Charisteas.
Beenhakker zei in de korte tijd die hem gegund is geen wonderen te kunnen verrichten. In de beginfase had het er wel verdacht veel van weg dat de geslepen trainer deze dagen als wonderdokter door het leven gaat in Rotterdam-Zuid. Feyenoord speelde met een zelfvertrouwen dat de voorbije weken niet meer vertoond was. Het leverde na veertien minuten zelfs een droomstart op toen Castelen de eerste kans meteen verzilverde.

Via Van Hooijdonk, De Guzman en Huysegems belandde de bal uiteindelijk bij de rechtsbuiten. Het schot van Castelen werd nog wel beroerd door doelman Brian van Loo, maar onvoldoende om de openingstreffer te voorkomen: 0-1.De Rotterdammers zetten door, maar door een stommiteit leek Feyenoord meteen een streep te kunnen zetten door het strijdplan. De Guzman haalde ter hoogte van de middenlijn Antoine van der Linden hard onderuit, wat door scheidsrechter Pieter Vink met een rode kaart werd bestraft.

Met nog zeventig minuten op de klok moest de ploeg van Beenhakker door met tien man. Dat ging de Rotterdammers aanvankelijk bewonderenswaardig goed af. Groningen creëerde tot hoorbaar ongenoegen van het thuispubliek lang geen kans, terwijl Feyenoord uit de counter regelmatig gevaar stichtte.Een zwakke fase op slag van rust leidde desondanks de gelijkmaker in. Feyenoord bleef schadevrij na een aantal hachelijke situaties, maar wist een fraaie aanval in de blessuretijd niet te neutraliseren. Luis Suárez speelde een hakbal richting Nevland, die met chirurgische precisie diagonaal inschoot. Via de binnenkant van de paal sloeg de bal als een granaat in.Het hielp de noorderlingen in het zadel, wat tot uiting kwam met de overtuigende wijze waarop Groningen aan de tweede helft startte. De ploeg van Ron Jans maakte meteen de intenties duidelijk via een vrije trap van Paul Matthijs (naast) en een schot van Suárez dat maar net voorlangs zeilde.

Geruggensteund door het thuispubliek ging FC Groningen fel op jacht naar de voorsprong. Dankzij Timmer werd die na 59 minuten voorkomen toen de doelman van dichtbij de inzet pareerde van Nevland. Het leek slechts afstel, want de druk nam zienderogen toe.Heugelijk nieuws was er twintig minuten voor tijd toen de weer fitte Hofs terugkeerde in het veld. Lang kon de middenvelder er niet van genieten, want twee minuten later moest Timmer capituleren op het afstandschot van Sankoh. De centrale verdediger werd vrijgelaten en schoot van ver buiten het zestienmetergebied onhoudbaar in de verre hoek: 2-1.

Met het oog op de terugwedstrijd mocht Feyenoord van geluk spreken dat Martijn Meerdink even later ternauwernood naast kopte. Koen van de Laak volgde zijn voorbeeld. Suárez was vier minuten voor tijd nog dichterbij de 3-1, maar zijn schot belandde op de lat. Feyenoord hield stand en hield zo voldoende perspectief om de klus in De Kuip te klaren.

FC Groningen – Feyenoord 2-1

Scoreverloop:
14’ 0-1 Castelen
45’ 1-1 Nevland
73’ 2-1 Sankoh

Geel: Lucius, Hofs, Van de Laak, Matthijs
Rood: De Guzman (21’ harde tackle op Van der Linden)

Scheidsrechter: Vink

Opstellingen
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Vlaar, Bahia, Drenthe; Buijs, Lucius, De Guzman; Castelen (71’ Hofs), Van Hooijdonk (46’ Kolkka) en Huysegems (80’ Saidi).
FC Groningen: Van Loo; Svejdik (64’ Silva), Sankoh, Kruiswijk, Van der Linden; Meerdink (83’ Cornelisse), Matthijs, Lovre, Levchenko (46’ Van de Laak); Suárez en Nevland.