JONG ORANJE NAAR FINALE EK

Een bizarre strafschoppenserie heeft de beslissing gebracht in de halve finale van het EK onder 21 tussen Jong Oranje en Jong Engeland. Jong Oranje trok uiteindelijk aan het langste eind, na 32 strafschoppen. De strafschoppenserie volgde nadat beide landen in de reguliere speeltijd eenmaal wisten te scoren. De verlenging leverde vervolgens geen doelpunten op. Ron Vlaar viel na ruim een uur spelen uit met een blessure. Het is niet zeker of de verdediger de finale kan spelen.
In de strafschoppenserie zag Royston Drenthe, die als tweede achter de bal stond, zijn inzet op de paal belanden. Zijn misser bleek echter niet fataal, omdat de Engelsen ook een van de eerste vijf strafschoppen misten. Drenthe mocht zijn misser later goedmaken, toen hij voor de tweede keer in de strafschoppenserie achter de bal ging staan. Ditmaal schoot hij vlekkeloos binnen.

Tot tweemaal toe kreeg Nederland de mogelijkheid om het duel definitief te beslissen, doordat Boy Waterman twee strafschoppen van de Engelsen wist te stoppen. Die kansen bleken echter niet besteed aan Arnold Kruiswijk en Daniël de Ridder. De derde misser aan Engelse kant werd de ploeg fataal. Oud-Feyenoorder Gianni Zuiverloon schoot namens Nederland de beslissende strafschop binnen.

De strafschoppenserie volgde nadat Jong Oranje niet in staat bleek om in de reguliere speeltijd het veldoverwicht in doelpunten om te zetten. Vooral in de eerste helft had Nederland moeite om het eigen spel te spelen, al kreeg de ploeg van Foppe de Haan de beste kansen op de eerste treffer. Twee schoten van Ryan Babel zorgden voor het meeste gevaar, maar misten precisie. Engeland daarentegen bleek aan één mogelijkheid genoeg te hebben. Leroy Lita draaide op de rand van het strafschopgebied weg bij Ron Vlaar, waarna hij hard de 1-0 binnen schoot.

Na rust trok Nederland het initiatief nog meer naar zich toe, maar tot goede kansen leidde dit nauwelijks. Keer op keer liepen de Nederlandse aanvallers zich vast in de hechte Engelse verdediging. Het duurde tot twee minuten voor tijd, voordat Jong Oranje op gelijke hoogte kwam. Een hoge voorzet van de rechterkant werd bij de tweede paal terug gekopt door Ryan Donk. Vervolgens was het Maceo Rigters die van dichtbij met een omhaal de gelijkmaker op het scorebord zette.

Ron Vlaar maakte dat doelpunt niet meer als veldspeler mee. De aanvoerder werd na ruim een uur spelen naar de kant gehaald wegens een blessure aan zijn bovenbeen. Die hield hij over aan een ongelukkige botsing in het strafschopgebied van de Engelsen. Het is nog niet duidelijk of hij de finale mee kan maken.

‘Ik ben trots op de ploeg, hoe ze geknokt hebben’, zei Ron Vlaar achteraf voor de camera van Tien. ‘Het was moeilijk voetballen, wij voelden in het veld ook dat het geen goede wedstrijd was. Gelukkig scoorden we in de laatste minuut, Maceo schoot die bal fantastisch binnen. Daarna volgde een knotsgekke penaltyserie, waarin wij gelukkig aan het langste eind trokken.. Dit is genieten, complimenten voor de jongens die achter de bal hebben gestaan in die strafschoppenserie.’