VAN MARWIJK BLIJ VERRAST OVER EERSTE HELFT

Bert van Marwijk toonde zich na afloop van de oefenwedstrijd tegen v.v. Lyra blij verrast over met name de eerste helft van Feyenoord. De Rotterdammers overklasten de thuisploeg in de eerste 45 minuten en dat resulteerde in zeven doelpunten. ‘Ik was vooral tevreden over de communicatie in het veld. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de samenwerking tussen Kevin Hofland en Tim de Cler, of de wisselwerking tussen Jonathan de Guzman en Roy Makaay, dan kan ik daar heel tevreden over zijn.’
De trainer was sowieso te spreken over het optreden van Makaay. ‘Hij is een echte spits, hij schoot ze er vanuit alle standen in. Hij heeft maar een halve kans nodig om te scoren, dat heeft hij andermaal laten zien.’

Makaay werd woensdag in de eerste helft geflankeerd door Tim Vincken en Andwelé Slory. Van Marwijk maakte na de wedstrijd bekend dat hij de komende tijd waarschijnlijk in een 4-3-3 systeem blijft spelen. ‘Als je spelers als Vincken, Slory en Castelen tot je beschikking hebt, is het logisch dat je ze gebruikt.’

Als aanvoerder werd Kevin Hofland woensdagavond het veld in gestuurd, de tweede helft nam Nicky Hofs de aanvoerdersband van hem over. Volgens Van Marwijk mogen hier nog geen conclusies aan verbonden worden. ‘Ik zal mijn aanvoerder bekend maken als alle spelers er zijn en we dus compleet zijn, geen moment eerder’, zei hij stellig.

Opvallend was de rol van nieuweling Nuri Sahin. De Turkse middenvelder eiste vanaf het eerste fluitsignaal ballen op en stond aan de basis van diverse doelpunten. Van Marwijk: ‘Iedereen heeft kunnen zien hoe goed Sahin kan voetballen. Ik ben blij dat hij direct in het team is betrokken, al heeft hij dat deels ook zelf afgedwongen.’

Over de tweede helft was de trainer wat minder te spreken. Liefst negen wissels werden toegepast in het elftal van Feyenoord, maar dit kwam het spel niet ten goede. ‘In de tweede helft werd er veel minder gecommuniceerd’, aldus Van Marwijk. ‘We gingen meer lopen met de bal en dat moet je niet doen tegen amateurclubs.’ Toch was er na rust nog één doelpunt aan Feyenoord-zijde te bespeuren.

Zo werd de eerste oefenwedstrijd van de voorbereiding, in tegenstelling tot vorig seizoen (1-0 verlies tegen Katwijk), met een goed gevoel afgesloten. ‘Ik hoopte vooraf dat deze wedstrijd een goede training zou zijn voor mijn spelers, en dat is het ook geworden’, concludeerde Van Marwijk. ‘Het is niet makkelijk om voor vierduizend mensen de eerste wedstrijd van het seizoen tegen een eersteklasser te spelen. Voor Lyra was het de wedstrijd van het jaar. Maar met name in de eerste helft hebben we de zaken goed aangepakt. De spelers hebben de discipline gehad om ook in deze wedstrijd volle inzet te tonen.’