LIVERPOOL BOEKT SIMPELE ZEGE: 0-2

Liverpool heeft in de openingswedstrijd van het Port of Rotterdam Tournament een simpele overwinning geboekt op Shanghai Shenhua. De Engelse ploeg startte niet in de sterkste opstelling, maar had toch weinig moeite met de Chinese opponent. Fernando Torres en invaller Steven Gerrard zorgden voor de doelpunten in een eenzijdig duel: 0-2.
De vraag die vooraf gesteld kon worden, was in hoeverre Shanghai Shenhua in staat zou zijn om het tempo van Liverpool bij te benen. Al vrij snel bleek dat de Chinezen met hun inzet en vechtlust nauwelijks onder deden voor de ploeg van Dirk Kuyt, de aanvaller die twintig minuten voor tijd in de ploeg kwam. Gezegd moet worden dat Liverpool met name in de eerste helft weinig indruk maakte. Het tempo in de ploeg lag laag en uitgespeelde aanvallen waren nauwelijks te bekennen.

Kenmerkend was dat het eerste doelpunt van de wedstrijd schijnbaar uit de lucht kwam vallen. Fernando Torres werd knap vrij gespeeld met een dieptepass. De Spaanse aanwinst van Liverpool schoof vervolgens uit de draai de bal onder de vallende doelman Chen Zhang door: 0-1.

Shanghai Shenhua was nauwelijks in staat om daar een fatsoenlijke aanval tegenover te zetten. De Chinese ploeg was na een halfuur wel dichtbij de gelijkmaker. Sergio Ruben Blanco Soto stormde met de bal het strafschopgebied van David Martin binnen. De Uruguayaanse middenvelder passeerde de doelman, maar de bal werd net voor de doellijn weg gehaald door Sami Hyypia.

Het was een van de spaarzame aanvallen van de Chinezen in de eerste helft. Het was daarom niet verwonderlijk dat het publiek in de half gevulde Kuip zich pas voor het eerst ging roeren toen Dirk Kuyt warm mocht lopen. De Katwijker stapte vijf minuten voor de rust uit de dug-out en kon op een staande ovatie van het Legioen rekenen.

In de zeventigste minuut kwam de aanvaller daadwerkelijk in de ploeg, toen hij doelpuntenmaker Fernando Torres afloste. In de twintig minuten speeltijd die Kuyt kreeg zorgde hij voor veel inzet, maar dicht bij een doelpunt kwam hij niet.

Desondanks viel er in de tweede helft aanmerkelijk meer te beleven dan in de eerste helft, zeker nadat spelers als Ryan Babel, Javier Mascherano en Steven Gerrard in de ploeg waren gekomen aan de kant van Liverpool. De laatste zorgde al enkele minuten nadat hij inviel voor spektakel. Vanaf een meter of dertig zag hij keeper Zhang een paar meter voor zijn doel staan. De middenvelder strafte dit onherroepelijk af door de bal gericht met een boog over hem heen te schieten: 0-2.

Shanghai Shenhua – Liverpool 0-2

’12 0-1 Torres

’63 0-2 Gerrard