Fanshop
Fanshop

FEYENOORD EN FC PORTO IN EVENWICHT: 0-0

Feyenoord heeft de eerste wedstrijd van het haventoernooi tegen FC Porto met een doelpuntloos gelijkspel afgesloten. De 0-0 uitslag was een juiste afspiegeling van de verhoudingen in het veld, al maakte Feyenoord in de slotfase aanspraak op de zege. Tegenvaller was het uitvallen van Kevin Hofland, die met een enkelblessure naar de kant moest. Giovanni van Bronckhorst werd uitgeroepen tot speler van de wedstrijd.
Feyenoord-Liverpool is uiteraard het hoogtepunt van het haventoernooi, maar ook van het duel met FC Porto werd op voorhand het nodige verwacht. De vaste Champions League-deelnemer staat garant voor attractief voetbal, wat de vraag opriep hoe de formatie van Bert van Marwijk zich tegen de Portugese frivoliteiten zou wapenen. Het antwoord bleef helaas uit voor de toeschouwers in de halfgevulde Kuip.

Een spaarzame bevlieging van balgoochelaar Quaresma daargelaten, was het namelijk vooral pover en voorspelbaar wat Porto liet zien. Op een ongevaarlijke kopbal van Lisandro na was er in de eerste helft geen wapenfeit te zien. Feyenoord speelde goed uit de organisatie, maar was eveneens niet in staat enig amusement te bieden. De Rotterdammers kregen geen enkele kans. Andwelé Slory en Royston Drenthe wisselden halverwege de eerste helft van flank, maar ook die tactische zet resulteerde niet in dreiging.Gevaar was er wel meteen na rust, al was dat geen resultaat van vloeiend combinatiespel. Onnodig balverlies van Hofland leidde een grote kans van Porto in. Adriano stond aan het eind van de uitbraak die volgde, maar de voetballer met gele schoenen mikte over.

Hofland kon zijn fout goed maken toen hij na 54 minuten de vrije trap van Drenthe inkopte. De situatie deed sterk denken aan het doelpunt dat Hofland tegen Chelsea maakte, alleen was de afronding niet identiek. De centrale verdediger van Feyenoord kopte ook dit keer goed in, maar trof de lat.Het werd langzaam vermakelijker, wat onder meer viel toe te schrijven aan de gemotiveerde Adriano. De aanvaller schoot in die fase twee keer op doel. Het fraaiste staaltje kwam op naam van Quaresma, die halverwege de tweede helft een voorzet achter zijn standbeen langs produceerde. Met enige moeite keerde de verraste Timmer de bal. Aan de andere kant moest doelman Nuno in actie komen op het schot van Nicky Hofs.De grootste tegenslag kwam voor Feyenoord niet in de vorm van een Portugees doelpunt, maar door het uitvallen van Hofland. De verdediger landde ongelukkig na een kopduel en leek zijn enkel te verstuiken. Hoewel de diagnose zo snel nog niet kon worden gesteld, was het uitvallen een forse streep door de rekening. Hofland heeft een vervelende voorgeschiedenis met die enkel, had de laatste weken al wat last en strompelde samen met verzorger Gerard Meijer en clubarts Robbert van Linschoten richting kleedkamer.Feyenoord had in de slotfase de kans om het haventoernooi met een zege te starten. Eerst werkte doelman Nuno een hoekschop bijna in eigen doel. Kort erna waagden Nicky Hofs en Ron Vlaar het er nog op, maar de scherpte ontbrak om de beslissing te forceren.

Feyenoord – FC Porto 0-0

Scoreverloop: -

Geel: -
Scheidsrechter: Jol

Opstellingen
Feyenoord:
Timmer; Lucius, Vlaar, Hofland (78’ Bahia), De Cler; Sahin, Hofs (75’ D. Buijs), De Guzman; Slory (65’ Bruins), Makaay en Drenthe (75’ Mols).

FC Porto: Nuno; Fucile, Bruno Alves, Emanuel, Cech; Raul Meireles, Paulo Assunção (67’ Bolatti), Kazmierczak; Lisandro (74’ Mariano), Adriano (74’ Farías) en Quaresma (84’ Sektioui).