PORTO HEEFT GEEN PROBLEMEN MET SHANGHAI: 0-3

FC Porto heeft Shanghai Shenhua zonder al te veel moeite opzij gezet. Onder een brandende zon versloegen de Portugezen de Chinese ploeg in De Kuip met 0-3. De doelpunten kwamen op naam van Leandro Lima (2x) en Tarik Sektioui. Shanghai Shenhua eindigt het toernooi, dankzij twee nederlagen op rij, als laatste. FC Porto maakt nog kans om eerste te worden, maar is afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd Feyenoord – Liverpool.
Opvallende naam in de basisopstelling van FC Porto was die van Tarik Sektioui, spelend onder de naam ‘Tarik’. De aanvaller speelde de tweede helft van afgelopen seizoen op huurbasis voor RKC Waalwijk, maar is nu terug bij de club waar hij oorspronkelijk onder contract staat. Sektioui bekroonde zijn terugkeer in Nederland met een snel doelpunt. Al na vier minuten had hij de bal achter Zhang Chen liggen, nadat de Chinese doelman met een breedtepass simpel omspeeld was.

Shanghai Shenhua was simpelweg niet bij machte om een juist antwoord te vinden op de technisch vaardige Portugezen. Slechts eenmaal kwamen de Chinezen echt dicht bij een doelpunt. Middenvelder Jiang Kun lobte na een kort half uur de bal vanaf een meter of achttien van het doel met zijn rechtervoet over zijn directe tegenstander heen, om vervolgens met links vanuit de lucht uit te halen. Zijn schot spatte uiteen op de paal, maar zorgde wel voor applaus in een goedgevulde Kuip.

Het was de beste mogelijkheid voor de Chinezen, in een verder eenzijdige wedstrijd. Shanghai Shenhua moest zich beperken tot verdedigen, terwijl Porto van de gelegenheid gebruik maakte om gaandeweg de wedstrijd steeds meer gallery play te spelen. Een goed voorbeeld hiervan was de wijze waarop het derde doelpunt tot stand kwam. Leandro Lima zette vanaf de middellijn een individuele actie in. Hoewel zijn medespelers er beter voorstonden, koos hij voor eigen succes. Met een fraaie versnelling spleet hij de Chinese defensie, om daarna vanaf zestien meter af te drukken. De keeper kreeg zijn vuisten nog wel tegen de bal, maar zag vervolgens de bal achter zich in het doel vallen.

Een paar minuten eerder al Leandro Lima al voor de 0-2 gezorgd. Weer hielp de Chinese doelman Zhang Chen een handje, door een schot van Lisandro slecht weg te werken. De rebound was niet te missen voor de Braziliaanse middenvelder. .

Shanghai Shenhua – FC Porto 0-3

4’ 0-1 Sektioui
38’ 0-2 Leandro Lima
41’ 0-3 Leandro Lima