FEYENOORD DOET ZICHZELF TEKORT IN VERMAKELIJK DUEL: 1-1

Feyenoord heeft verzuimd de laatste wedstrijd van het haventoernooi winnend af te sluiten. De confrontatie met Liverpool eindigde in een 1-1 gelijkspel. De ploeg van Bert van Marwijk kreeg in de slotminuten een strafschop te nemen, maar wist die niet te verzilveren. Luigi Bruins miste de buitenkans. Royston Drenthe had op slag van rust 1-0 gemaakt. Steven Gerrard nam halverwege de tweede helft de gelijkmaker voor zijn rekening.
Dirk Kuyt kwam met een doelstelling naar het toernooi. De geliefde spits wilde het Legioen laten zien progressie te hebben gemaakt. De wedstrijd was nog maar net onderweg toen Kuyt die missie al had volbracht. De aanvaller was in de beginfase een plaag voor de Feyenoord-defensie en was dicht bij een treffer. Nadat hij na zeven minuten verrassend overschoot, dacht hij na een kwartier de 0-1 binnen te schieten. Andriy Voronin bediende op maat en Kuyt haalde meteen de trekker over. Hij gaf Sherif Ekramy het nakijken, maar zag zijn schot via de onderkant van de lat uit het doel stuiteren.

De beginfase was in handen van de Engelsen, wat zich ook vertaalde in schotpogingen van Steven Gerrard. De international schoot in beide gevallen voorlangs.

Feyenoord kon aanvallend moeilijk z’n draai vinden. De meeste pogingen een offensief te forceren, moesten van de veel aangespeelde Andwelé Slory komen. De rechtsbuiten kon aanvankelijk weinig uitrichten. Symbolisch voor het onvermogen was een moment in de 27ste minuut, toen Slory met alleen doelman Pepe Reina nog voor zich in de richting van een hoge pass sprintte. Op het moment dat hij Reina hoopte te passeren, gleed hij jammerlijk onderuit.

Vanaf dat moment kwam Feyenoord beter in zijn spel, meldde het zich vaker voorin en hield het Liverpool verder van het eigen doel. Drenthe zorgde voor dreiging met zijn rushes, terwijl ook Slory zijn acties zag slagen. Jonathan de Guzman was de eerste die een serieuze poging waagde. Zijn vrije trap werd gekeerd door Reina.

Vlak voor rust volgde de beloning in vorm van een treffer. Een hoofdrol was daarbij weggelegd voor drie grote talenten. De Guzman verzond van eigen helft een schitterende pass die door Slory perfect werd aangenomen. De rechtsbuiten stormde op Reina af en passeerde hem in de korte hoek. De bal rolde via de paal het veld weer in, waar Drenthe klaar stond om de klus simpel te klaren: 1-0.

Sherif Ekramy was de volgende die zich onderscheidde. De Egyptische keeper deed dat kort na rust op een fraai schot van Xabi Alonso. Met een atletische sprong verwerkte hij de poging tot hoekschop.

Liverpool ontwikkelde meer druk en was, ondanks dat kansen uitbleven, op weg naar de gelijkmaker. Na 72 minuten viel die dan ook toen eerst Danny Buijs en daarna Theo Lucius zich te makkelijk opzij lieten zetten. Het bood Gerrard de gelegenheid om de bal in de korte hoek onder Ekramy in het doel te schuiven: 1-1.

Daarmee was de honger bij de Engelsen niet gestild, wat wel duidelijk werd toen Alonso en Ryan Babel kort erna Ekramy op de proef stelden.

Aan de andere kant was het Bruins die bijna kon profiteren van een slippertje in de defensie. Reina wierp zich in de baan van het schot. In de herkansing schoot Nicky Hofs te slap in.

Feyenoord kreeg de uitgelezen mogelijkheid om toch nog met de zege aan de haal te gaan toen scheidsrechter Pieter Vink hands van Gerrard constateerde bij een voorzet van Drenthe. Bruins plaatste zich achter de bal, maar schoot tegen de vuisten van Reina.

Het was een jammerlijk slot van een vermakelijke wedstrijd. De opstootjes die in de slotfase volgden, konden eveneens onder die noemer worden geschaard.

Feyenoord – Liverpool 1-1

44’ 1-0 Drenthe
72’ 1-1 Gerrard

Bijzonderheden: Bruins mist strafschop (87’)

Geel: Buijs, Lucius, Drenthe, Kewell, Pennant, Arbeloa, Alonso