DEGELIJKE OVERWINNING IN SCHIJNDEL: 0-5

Feyenoord heeft in Schijndel een degelijke overwinning geboekt. De Rotterdammers speelden negentig minuten lang vol concentratie, maar kregen desondanks weinig kansen. De uiteindelijke 0-5 uitslag was een goede afspiegeling van de verhoudingen op het veld. De treffers kwamen op naam van Roy Makaay, Luigi Bruins, Nicky Hofs, André Bahia en Frank Kuppens (eigen doelpunt).

Wegens het ontbreken van de flankspelers Andwelé Slory en Tim Vincken (beide geblesseerd) en het vertrek van Royston Drenthe, koos Bert van Marwijk ervoor om te beginnen in een 4-4-2 opstelling. Nicky Hofs speelde daardoor in de spits naast Roy Makaay. Giovanni van Bronckhorst ontbrak in Schijndel, wegens een blessure. Hierdoor kreeg Kevin Hofland de aanvoerdersband om zijn arm.

Direct vanaf de aftrap lag het tempo hoog in de Rotterdamse ploeg. Spelers wisten elkaar moeiteloos te vinden en er werd lustig gecombineerd. Tot een eindpass kwam het echter nauwelijks. Schijndel trok achterin een muur op, waardoor Feyenoord in de beginfase maar weinig mogelijkheden kreeg.

Het was kenmerkend dat het eerste doelpunt van de wedstrijd viel uit één van de schaarse counters die Feyenoord te verwerken kreeg. Deze werd slim onderbroken door Theo Lucius, die vanuit zijn eigen strafschopgebied direct de sprint naar voren inzette. Op de middellijn stuurde hij Jonathan de Guzman diep langs de rechterflank. De Canadees bediende vervolgens de inlopende Makaay. Met een harde schuiver passeerde de spits de doelman van Schijndel: 0-1.

Het tweede doelpunt kwam zo mogelijk nog meer uit de lucht vallen. Na een halfuur spelen was het wederom Lucius die aan de basis stond, met een diepe bal van achteruit richting Makaay. Verdediger Kuppens van Schijndel was eerder bij de bal dan de Feyenoord-spits, maar passeerde met een ongelukkige kopbal zijn eigen doelman.

In de tussentijd hadden de Rotterdammers nauwelijks voor gevaar gezorgd. De spitsen Makaay en Hofs waren moeilijk te bereiken, waardoor schoten van afstand van De Guzman en Nuri Sahin de gevaarlijkste wapenfeiten waren. Dezelfde Sahin was op slag van rust nogmaals dicht bij een treffer, toen hij na een individuele actie plots oog in oog met de doelman stond. Het stiftje waarmee de Turk hem wilde omspelen was echter te zacht.

Op dat moment stond de ruststand al op het scorebord, dankzij Luigi Bruins. De middenvelder, die vanaf de linkerkant begon, maar in de tweede helft naar de rechterkant verhuisde, kapte zijn directe tegenstander simpel uit en knalde de bal vervolgens droog in de linkerhoek: 0-3.

Met het inbrengen van Michael Mols in de tweede helft, veranderde het spelbeeld enigszins. Feyenoord wist vaker het vijandelijke strafschopgebied te bereiken, al duurde het tot bijna een kwartier in de tweede helft, voordat dit tot een doelpunt sorteerde. Hofs kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied aangespeeld met een man in zijn rug. De gelegenheidspits draaide knap weg en zette met zijn schot over de grond de doelman op het verkeerde been.

Het was tevens een van de weinige echte mogelijkheden voor Feyenoord in de tweede helft. Het tempo in de ploeg zakte naarmate de wedstrijd vorderde, waardoor het voor Schijndel makkelijker werd om de bezoekers te stoppen. De laatste echte kans leverde nog wel een treffer op voor Feyenoord. Even voordat het laatste fluitsignaal klonk, zette invaller André Bahia, op aangeven van De Guzman, met een knappe kopbal de eindstand op het scorebord.

Schijndel – Feyenoord 0-5

15’ 0-1 Makaay
30’ 0-2 Kuppens (e.d.)
40’ 0-3 Bruins