Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

FEYENOORD KLAAR VOOR HET ECHTE WERK

Met de seizoensouverture tegen FC Utrecht voor de deur, begint voor Feyenoord het echte werk. Na weken van voorbereiden tegen tegenstanders van wisselend formaat, wordt er vanaf zondag om de prijzen gespeeld. Voor Bert van Marwijk betekent het treffen in Stadion Galgenwaard het officiële begin van zijn tweede periode bij Feyenoord. De trainer kon de afgelopen weken kennismaken met de nieuwe omstandigheden in De Kuip en een selectie vol nieuwe spelers.
In de laatste wedstrijden van de voorbereiding viel de puzzel van Van Marwijk wat betreft de opstelling al aardig in elkaar. In de verdediging zijn de rollen onderhand bekend, maar met name in de aanval moet de trainer momenteel zoeken naar creatieve oplossingen. Na het vertrek van Romeo Castelen en Royston Drenthe zijn de keuzemogelijkheden op de flanken drastisch gereduceerd.

Van Marwijk loste dat vorige week in de oefenwedstrijd tegen Schijndel op door Luigi Bruins en Jonathan de Guzman aan de zijkanten te posteren. De Guzman is echter zondag geschorst, vanwege zijn rode kaart tegen FC Groningen in de play-offs van afgelopen seizoen. Het ligt voor de hand dat in zijn plaats Andwelé Slory zal spelen, alleen was het tot vrijdag niet zeker of de aanvaller op tijd fit zou zijn. Slory raakte ruim anderhalve week geleden geblesseerd in het treffen met Liverpool en sindsdien kwam hij niet meer tijdens een wedstrijd in actie. Donderdag hervatte hij de groepstraining, maar de tweevoudig international kon vrijdag bijvoorbeeld nog niet voluit schieten. Zaterdag bleek dat Slory nog weinig hinder had van zijn blessure en dus inzetbaar is tegen Utrecht.

Op de linkerflank zijn de problemen nog iets groter. Tim Vincken is geblesseerd, terwijl Bruins geen klassieke linksbuiten is. Van Marwijk draaide er vrijdag ook niet omheen dat een versterking voor die positie eerste prioriteit heeft. ‘Het moet dan ook nog iemand zijn die goed bij Makaay past.’

Daarbij wil Van Marwijk ook nog een grote, sterke spits erbij. Desgevraagd liet hij weten dat hij Jan Koller graag aan zijn selectie zou willen toevoegen. ‘Groter en sterker dan hij zijn er niet veel. Hij heeft geloof ik schoenmaat 52. Ik ken hem goed en weet dat hij graag naar Feyenoord wil. Maar meer kan ik er op dit moment niet over zeggen.’

DE TEGENSTANDER

Het treffen met FC Utrecht betekent voor Feyenoord toch vooral een weerzien met Willem van Hanegem. De trainer werd deze zomer gecontracteerd, nadat Foeke Booy naar Saudi Arabië was vertrokken. Van Hanegem was eerder in dienst van Feyenoord, waarmee hij onder meer het kampioenschap binnen haalde.

Hiermee is tevens de grootste aanwinst van FC Utrecht voor dit seizoen genoemd. De club uit de Domstad had niet de financiële mogelijkheden om een grote klapper op de transfermarkt te maken, waardoor de enige versterking in het veld ten opzichte van vorig seizoen aanvaller Kevin Vandenbergh van RC Genk is. Hij zal vooral voor doelpunten moeten gaan zorgen: iets waar afgelopen seizoen een groot gebrek aan was in Stadion Galgenwaard. Daar kon ook de van Feyenoord gehuurde Ali Boussaboun weinig aan veranderen.

Hoewel de technische leiding van Utrecht graag nog een spits aan de selectie had toegevoegd, sprak Van Hanegem al snel na zijn aanstelling zijn vertrouwen uit in de spitsen Robin Nelisse en Guiseppe Rossini. Daarbij heeft de oefenmeester de beschikking over Leroy George. De uit eigen jeugd afkomstige aanvaller maakte in de voorbereiding een goede indruk, met onder meer een doelpunt in de oefenwedstrijd tegen Espanyol (2-2).

Het kan een voordeel zijn voor FC Utrecht dat het elftal nauwelijks is veranderd ten opzichte van vorig seizoen. Met de komst van Vandenbergh lijkt de selectie zelfs iets sterker dan afgelopen jaar. Toen stond er ook al een solide selectie, alleen was het grootste probleem dat de rek een beetje uit de ploeg leek. Met name in uitwedstrijden had het Utrechte elftal het vaak erg lastig.

De belangrijkste taak voor Van Hanegem lijkt dan ook simpelweg om de ploeg weer aan de praat te krijgen. De kwaliteiten zijn er wel, alleen is het zaak dat deze ook benut worden. Van Hanegem lijkt hier met zijn ervaring en humor de aangewezen persoon voor. Voor Feyenoord is het te hopen dat hij hier, nu de voorbereiding achter de rug is, toch nog minstens een weekje langer voor nodig heeft.FC Utrecht – Feyenoord
Zondag 19 augustus om 14:30 uur in Stadion Galgenwaard
Scheidsrechter: Braamhaar

Vermoedelijke opstellingen:
FC Utrecht:
Vorm; Cornelisse, Dickoh, Schut, Pieters; Caluwé, Van Dijk, Broerse; Sammartean, Nelisse en Vandenbergh.
Feyenoord: Timmer; Lucius, Vlaar, Hofland, De Cler; Sahin, Hofs, Van Bronckhorst; Slory, Makaay en Bruins.


STATISTIEKEN

THUIS
18/02/2007 Feyenoord - FC Utrecht 2-0
05/03/2006 Feyenoord - FC Utrecht 3-0
19/09/2004 Feyenoord - FC Utrecht 0-3
25/01/2004 Feyenoord - FC Utrecht 3-2
01/12/2002 Feyenoord - FC Utrecht 2-1

UIT
17/12/2006 FC Utrecht - Feyenoord 2-1
02/10/2005 FC Utrecht - Feyenoord 3-1
20/02/2005 FC Utrecht - Feyenoord 0-2
18/04/2004 FC Utrecht - Feyenoord 0-3
04/05/2003 FC Utrecht - Feyenoord 1-2