FEYENOORD A1 WINT ONDANKS MOEIZAME START

De A1 van Feyenoord is het seizoen begonnen met een overwinning op FC Groningen. Na een stroeve openingsfase en een vlammende herstart na rust stond er na negentig minuten 3-2 op het scorebord. De doelpunten kwamen van Hanne Hagary, Louis Pedro en Michael Janotta. De B-junioren wonnen het eerste bekerduel van dit seizoen met 1-0 van Sparta. Matchwinner werd Nick Erkelens.
SPELERS A1 MOETEN WEDSTRIJD BETER GAAN 'LEZEN'

De officiële aftrap van het nieuwe voetbalseizoen betekende de vuurdoop van Jean-Paul van Gastel, die de A-junioren dit jaar voor het eerst onder zijn hoede heeft. De trainer kende een voorbereiding met de nodige hobbels, vanwege fysiek ongemak bij veel van zijn spelers. Op Varkenoord liep het zaterdag in de beginfase niet zoals hij gehoopt had.

Zijn spelers wisten niet op de juiste manier te anticiperen op de speelwijze van de Groningers. Na twintig minuten, een handvol schoten op het doel van Kostas Lamprou én een tegentreffer greep de trainer in. Van Gastel bracht middenvelder Jordao Pattinama voor Miquel Nelom en koos voor een meer aanvallende speelwijze. 'Ik vond het teleurstellend dat mijn spelers dit niet zelf op konden lossen in het veld. Spelers die hun opleiding hier al jaren genieten, hadden de wedstrijd beter moeten lezen', vond Van Gastel.

De gelijkmaker kwam letterlijk uit de lucht vallen. Bij een Feyenoord-aanval kopte een verdediger van de Groningen de bal recht omhoog. Omdat geen speler van de tegenpartij reageerde mocht Hagary van vijf meter uithalen: 1-1.

Nadat de plannen in de rust nog eens werden doorgenomen, kregen de toeschouwers bij aanvang van het tweede bedrijf een staaltje voetbalvernuft te zien. De rood-witten kwamen vlammend de kleedkamer uit en creëerden in een kort tijdsbestek drie grote kansen, waarvan Pedro de tweede mogelijkheid na een goede actie wist af te maken.

Kort daarna stak Norichio Nieveld het speelveld over, waarna hij de bal bij Janotta bracht. De Pool demonstreerde zijn uitstekende traptechniek van grote afstand: 3-1. Het laatste doelpunt van de middag werd gemaakt door de bezoekers, uit een vrije trap. De tijd om een gelijkmaker te forceren hadden zij daarna echter niet meer.

Van Gastel was content met het spel in de tweede helft. 'De strijd en beleving wil ik eigenlijk negentig minuten zien. Omdat Groningen voor rust verzuimt bij ons weg te lopen konden we na rust de schade nog herstellen.' De trainer wilde er één speler uitlichten die vandaag het verschil maakte. 'Keeper Kostas Lamprou heeft ons er vooral voor rust echt doorheen gesleept. Door diverse aanvallen te pareren bleven wij in de wedstrijd. Hij heeft vandaag de punten voor ons gepakt.'

Volgende week wacht de A1 een pittige kluif. De reis gaat dan naar landskampioen FC Twente, dat de competitie is begonnen met een 1-6 overwinning op FC Omniworld.

Opstelling Feyenoord A1: Lamprou; Van Stee, Barends, Nieveld, Nelom (20' Pattinama); Ramsteijn, Fer, Leerdam (88' Pique); Janotta, Hagary (86' Day), Pedro

ERKELENS KOPT B1 NAAR BEKERZEGE

Ook voor de B1 van Feyenoord zit de eerste serieuze wedstrijd er op. De spelers van trainer Cor Adriaanse boekten zaterdag tegen Sparta een 1-0 zege in het bekertoernooi. Een gemakkelijke overwinning was het allerminst. De eerste helft verliep uiterst moeizaam voor de landskampioen. 'Er werd te veel gelopen met de bal', vond Adriaanse. 'Dan maak je het jezelf moeilijk' De ploeg maakte geen gebruik van de snelle zijkanten en was in balbezit erg onrustig. Dat leverde veel balverlies op, zodat het spel slordig oogde.

Na de thee stond het beter bij de B1. De veldbezetting was goed, wat al snel leidde tot kansen. In de 47ste minuut gaf linksbuiten Jerson Cabral een voorzet op de instormende Nick Erkelens. De opgestoomde centrale verdediger kopte zijn ploeg naar een verdiende voorsprong: 1-0. Als de ploeg daarna beter gebruik had gemaakt van de snelle flankspeler Nayib Lagouireh, had de score op kunnen lopen. Dat gebeurde niet, zodat 1-0 de eindstand was.

De volgende bekerwedstrijd moet de B1 aan zich voorbij laten gaan. Donderdag vertrekt de groep naar Oekraïne, voor een internationaal toernooi. De B2 neemt zaterdag de taken waar tegen Excelsior. PSV is 1 september de volgende tegenstander in een officiële wedstrijd.

Opstelling Feyenoord B1: Van der Post; Eekman, Van Haaren, Erkelens, Velder; Bouwmeester, Clasie, Isoufi (73' Rashid); Lagouireh, Da Cruz Silva (52' Van la Parra), Cabral (64' De Vrij)

FEYENOORD C1 OPNIEUW NIET IN ACTIE

De C1 van trainer Jeffrey Oost kon zaterdag opnieuw niet aantreden voor een vriendschappelijk duel. Omdat de B1 veel spelers nodig had is de wedstrijd tegen Zeeburgia verschoven naar dinsdag.

Eerder deze week speelden de C-junioren hun eerste wedstrijd van het seizoen. De B2 van Excelsior werd met 4-2 verslagen, door doelpunten van Geraldo (2x), Elvis en Jon Joost.

Volgend weekend staat voor de C'tjes het toernooi bij Willem II op het programma.