SOLIDE START IN UTRECHT: 0-3

Feyenoord is de competitie uitstekend gestart. De lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht werd na een solide vertoning met een 0-3 zege afgesloten. Luigi Bruins, Nicky Hofs en Roy Makaay scoorden. Makaay verzorgde ook nog twee assists. Andwelé Slory viel na zeventien minuten uit na een harde botsing met doelman Franck Grandel. Feyenoord en FC Utrecht speelden met rouwbanden in verband met het overlijden van Ad Zonderland, voormalig Feyenoord-trainer en voorzitter van FC Utrecht.
Dat er aan een goede voorbereiding weinig garanties kunnen worden ontleend, bleek meteen in de Galgenwaard. Kevin Hofland moest in aanloop naar het duel al noodgedwongen afhaken met een enkelblessure, terwijl Slory een kwartier na de aftrap de strijd moest staken.

Met in het achterhoofd het vertrek van Royston Drenthe werd Bert van Marwijk zo al snel voor de nodige kopzorgen geplaatst. Want hoe moest –bij het gebrek aan echte flankspelers én de man met de schitterende lange pass- Makaay in stelling worden gebracht?

Het gevolg was een moeilijke beginfase. De thuisploeg had toen de voorsprong kunnen nemen, maar miste geluk in de afronding. Robin Nelisse stuitte op de voet van Henk Timmer toen hij vrij voor de doelman opdook. Een minuut later brak Tim Cornelisse door in het strafschopgebied. Bruins kwam te laat met zijn tackle, maar Ron Vlaar trad adequaat op door op de lijn het schot annex voorzet weg te maaien.

Daarna kreeg Feyenoord controle over de wedstrijd. De Rotterdammers speelden zeer compact, wat tot uiting kwam met lange fases met balbezit. Omdat dat balbezit zich voornamelijk afspeelde op eigen helft, was er van enige dreiging geen sprake.

Dat veranderde na 25 minuten, toen Makaay aflegde op Bruins. Het schot van de middenvelder was houdbaar, maar doelman Franck Grandel tastte volledig mis: 0-1.

Die klap kwam hard aan bij de ploeg van Van Hanegem. Feyenoord nam meer en meer het heft in handen en was nog twee keer gevaarlijk tot het rustsignaal. Hofs schoot op aangeven van Makaay na 33 minuten voorlangs. Zes minuten later stond hij opnieuw aan het eindstation van een aanval die van eigen helft was opgezet. Via Lucius, Buijs, opnieuw Lucius en Makaay kreeg Hofs de bal voor het intikken. Dat deed hij niet naar behoren, de bal rolde naast.

Tim de Cler deed het meteen na rust beter toen Giovanni van Bronckhorst hem perfect bediende. Het schot was op doel, maar Michel Vorm -die Grandel was komen vervangen- keerde de poging.

Vorm was kansloos toen Hofs op hem afstormde na een vernuftige pass van Makaay. De middenvelder was eerder bij de bal dan Vorm, omspeelde de keeper en tikte na ruim een uur voetbal binnen in het lege doel: 0-2.

De wedstrijd was daarmee gespeeld. Feyenoord hoefde niet meer en beperkte zich tot een enkele uitval. De thuisploeg probeerde van alles, maar was machteloos tegen de degelijkheid waarmee Feyenoord elke offensieve poging de kop indrukte.

Eén Rotterdamse uitval leverde nog succes op. Dit keer was het Hofs die de aangevende rol op zich nam. Makaay kon profiteren en zag zijn eerste schot van de wedstrijd meteen in een treffer resulteren: 0-3.

FC Utrecht – Feyenoord: 0-3

25’ 0-1 Bruins