Fanshop
Fanshop

VAN MARWIJK HOUDT VAST AAN DRIE SPITSEN

Wat Feyenoord misschien wel het aller minst kon gebruiken, gebeurde tegen FC Utrecht. Andwelé Slory brak zijn voet en daarmee verloren de Rotterdammers de laatste echte buitenspeler in de selectie. Na de verkoop van Royston Drenthe en Romeo Castelen en de blessure van Tim Vincken, moet Bert van Marwijk zondag creatief zijn in zijn oplossingen. Toch peinst de trainer er niet over om te sleutelen aan zijn tactiek, voor de eerste thuiswedstrijd van de competitie.
Door de personele problemen in de voorhoede heeft Van Marwijk voor de wedstrijd tegen NAC Breda maar één echte spits tot zijn beschikking: Roy Makaay. Weliswaar zegt de trainer dat Mols ‘elke dag beter wordt’, maar bij zijn komst naar De Kuip werd al duidelijk dat hij in eerste instantie stand-in is voor Makaay. ‘Ik zal in principe niet met die twee spitsen naast elkaar spelen’, zei Van Marwijk vrijdag. ‘Misschien dat ik eens overweeg om Mols halverwege een wedstrijd naast Makaay in te brengen, maar in principe hou ik vast aan drie spitsen.’

Dat betekent dat zondag, evenals tegen FC Utrecht na het uitvallen van Andwelé Slory, weer twee middenvelders de flanken zullen bezetten. ‘Luigi Bruins heeft het tegen Utrecht helemaal niet slecht gedaan’, zei Van Marwijk. Bruins zal waarschijnlijk zondag weer vanaf de linkerkant spelen.

Omdat Jonathan de Guzman terug is van een schorsing, ligt het voor de hand dat hij vanaf rechts speelt. Een andere mogelijkheid is dat de Canadees achter de spits wordt opgesteld, waardoor Nicky Hofs naar de rechterkant zal verhuizen. Van Marwijk gaf daarbij vrijdag aan dat hij ook graag positiewisselingen ín het veld ziet. ‘Dat is goed voor de variatie en zorgt ervoor dat je makkelijker ruimtes kunt creëren.’

Tegenover al het blessureleed in de aanval, staat de terugkeer van Kevin Hofland in de verdediging. De verdediger miste de wedstrijd in Utrecht wegens klachten aan zijn enkel. Deze week zag het er niet naar uit dat Hofland tijdens de eerste thuiswedstrijd in de basis zou starten, maar vrijdag hervatte de centrale verdediger plots zonder problemen de groepstraining. Van Marwijk verwacht dat hij zondag gewoon aan de aftrap kan verschijnen en zijn officiële debuut voor Feyenoord kan maken.

DE TEGENSTANDER

Liefst veertien spelers zag NAC dit seizoen vertrekken uit Breda. Het waren niet de minsten: Mike Zonneveld was toe aan een stap hogerop en koos voor PSV, EK onder 21-topscorer Maceo Rigters stak de Noordzee over om te gaan voetballen bij Blackburn Rovers en clubtopscorer Glen Salmon vertrok naar PAOK Saloniki in Griekenland.

Daar tegenover stond de komst van acht nieuwe spelers, onder wie Joonas Kolkka van Feyenoord. Opvallende aanwinst was daarbij de achttienjarige aanvaller Michiel Kramer. Hij voetbalt pas sinds vorig seizoen in de A-jeugd van de club uit Breda. In de voorbereiding mocht Kramer meetrainen met de selectie en zelfs enkele keren invallen. Met succes: in vier invalbeurten van 45 minuten maakte de aanvaller grote indruk door in totaal acht keer te scoren. Het leverde hem een prestatiecontract op voor twee jaar.

Door de vele mutaties ziet het er naar uit dat de basisopstelling van NAC voor dit seizoen op liefst negen plaatsen gewijzigd zal zijn ten opzichte van de basis van begin vorig seizoen. Alleen het duo centraal achterin, Rob Penders en Patrick Zwaanswijk, is nog in takt.

De vraag is of NAC er sterker op is geworden ten opzichte van vorig jaar. NAC zag deze zomer een hoop bewezen kwaliteit vertrekken. Daarvoor in de plaats kwamen spelers van naam als Matthew Amoah, Anthony Lurling en Joonas Kolkka, maar zij hebben allen gemeen dat het afgelopen seizoen niet bracht wat ze gehoopt hadden. Voor NAC is het te hopen dat zij snel hun oude niveau hervinden.

Feyenoord – NAC Breda
Zondag 26 augustus om 14:30 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Van Hulten

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Timmer; Lucius, Vlaar, Hofland, De Cler; Sahin, Hofs, Van Bronckhorst; De Guzman, Makaay en Bruins.
NAC Breda: Zoetebier; Elshot, Loran, Penders, Ammi; De Graaf, Gilissen, Stam; Sikora, Lurling en Kolkka.

STATISTIEKEN
THUIS

01/10/2006 Feyenoord - NAC Breda 3-2
14/08/2005 Feyenoord - NAC Breda 2-0
07/11/2004 Feyenoord - NAC Breda 4-0
31/08/2003 Feyenoord - NAC Breda 2-1
02/03/2003 Feyenoord - NAC Breda 2-1

UIT
21/01/2007 NAC Breda - Feyenoord 4-1
12/02/2006 NAC Breda - Feyenoord 3-3
10/04/2005 NAC Breda - Feyenoord 0-2
04/04/2004 NAC Breda - Feyenoord 0-3
22/12/2002 NAC Breda - Feyenoord 1-1