IMPONERENDE OVERWINNING IN DE KUIP: 5-0

Feyenoord heeft de eerste thuiswedstrijd van het seizoen opgewaardeerd met een grote zege. NAC Breda werd kansloos gelaten in De Kuip: 5-0. Roy Makaay (strafschop), Ron Vlaar, Nuri Sahin (2x) en Jonathan de Guzman verzorgden de productie. Kevin Hofland maakte zijn officiële debuut. Sahin scoorde voor het eerst in Rotterdamse dienst.
De eerste officiële kennismaking met het nieuwe Feyenoord was een bijzonder prettige voor het Legioen. Het was voor de supporters wel even wennen om de thuisploeg zo dominant aan het werk te zien. Het resulteerde aanvankelijk niet in een veelvoud aan treffers, maar wel in een wedstrijd die continu richting het Bredase doel bewoog.

De bezoekers waren amper bij het doel van Timmer te vinden. De enige keer dat het voor rust gebeurde was na zeventien minuten, toen Ron Stam na een goede aanval van buiten het strafschopgebied over schoot.

Verder was het Feyenoord dat bepaalde wat er in eigen Kuip gebeurde. Het leidde tot een aantal schoten. Kevin Hofland, Jonathan de Guzman en Ron Vlaar mikten in de beginfase naast.

Na twintig minuten stoomde Giovanni van Bronckhorst in de richting van doelman Jelle ten Rouwelaar te komen. Tyron Loran voorkwam dat met een onreglementaire handeling, wat scheidsrechter Van Hulten er toe bracht een strafschop toe te kennen. Vanaf elf meter schoot Makaay de bal geplaatst binnen: 1-0.

Na de openingstreffer bleef Feyenoord heer en meester. Sahin -die opviel door zijn sterke passing- probeerde het een keer, maar Ten Rouwelaar stond op zijn post. De doelman onderscheidde zich kort daarna toen hij voorkwam dat een fraaie aanval een doelpunt opleverde. Makaay bediende De Cler, die van dichtbij al vallend inschoot. Ten Rouwelaar keerde met een sterke reflex.

De doelman hoefde na rust niet in actie te komen toen De Guzman in het zijnet schoot. Twee minuten later moest hij dat wel, maar toen was zijn ingreep niet toereikend. Sahin etaleerde opnieuw zijn traptechniek bij een vrije trap en stelde Vlaar zo in staat binnen te koppen. De kopbal leverde de 2-0 op.

Feyenoord nam geen genoegen en ging op zoek naar meer. De beloning volgde snel, want na 55 minuten kwam de 3-0 op het scorebord. De treffer kwam tot stand na een fantastische aanval. Een hoofdrol was weggelegd voor Tim de Cler. De opgekomen linksback ging de combinatie aan met De Guzman en kwam vrij voor Ten Rouwelaar. In plaats van voor eigen succes te gaan, legde hij af op Sahin. De Turk werkte binnen in het lege doel.

NAC was daarna een aantal maal dichtbij de eretreffer. Anthony Lurling schoot op de lat. In de herkansing pareerde Timmer de kopbal van Edwin de Graaf. Timmer moest daarna weer optreden. Hij keerde met moeite de kopbal van invaller Matthew Amoah.

Het was een spaarzame opleving, want Feyenoord bouwde de score verder uit. Via een schitterende vrije trap van De Guzman werd het 4-0. Sahin maakte daarna zijn tweede en Feyenoords vijfde toen hij van dichtbij de voorzet van Makaay inschoot.

Het was niet het laatste applaus voor de Turk. De smaakmaker aan Rotterdamse zijde kreeg een ovationeel applaus toen hij naar de kant werd gehaald en Georginio Wijnaldum voor hem in de ploeg kwam.

Feyenoord – NAC Breda: 5-0

Scoreverloop
20’ 1-0 Makaay (strafschop)