VAN MARWIJK PRIJST CONCENTRATIE EN DISCIPLINE

Het verschil tussen rust- en eindstand vertelde het verhaal van de wedstrijd tegen NAC. De eerste helft kwam Feyenoord op voorsprong door een strafschop, maar de tweede helft liepen de Rotterdammers uit naar een grote score. Bert van Marwijk: ‘Als de tegenstander ervoor kiest om ons het voetballen onmogelijk te maken, door de ruimtes klein te houden en vanaf het eerste fluitsignaal in te zakken, moet je als team op zoek naar creatieve oplossingen. Daarvoor is veel concentratie en discipline nodig. Dat hebben we goed gedaan.’
Na de eerste helft vertelde Van Marwijk zijn spelers al dat ze op de goede weg waren. ‘Ik zei tegen de jongens: als we vol blijven houden om geduldig te spelen, zullen de tweede helft de kansen komen.’ Al drie minuten na rust liet Ron Vlaar zien dat van die woorden niets gelogen was, door de 2-0 binnen te koppen.

Puntjes van kritiek had Van Marwijk ook. De trainer had nog niet gezien dat zijn ploeg negentig minuten lang opperste concentratie op kon brengen. ‘In de tweede helft waren er twee periodes van een paar minuten waarin we wat slordiger waren en de tegenstander kansen kreeg. Het was niet zo dat daardoor nu de hele wedstrijd kantelde, maar het mag gewoon niet gebeuren.’ Wat dat betreft was het duel te vergelijken met de uitwedstrijd tegen FC Utrecht, waarin Feyenoord ook nog niet negentig minuten lang de dienst uitmaakte.

Toch overheerste achteraf de tevredenheid bij de trainer. In de eerste twee competitiewedstrijden maakte Feyenoord acht doelpunten en hoefde de ploeg geen enkele tegentreffer te incasseren. Van Marwijk: ‘We moeten leren omgaan de verwachtingen van buitenaf. Aan het begin van het seizoen heb ik al gezegd dat dit makkelijker zou gaan, als we de eerste wedstrijden van het seizoen zouden winnen.’