Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

VAN MARWIJK HOUDT VAST AAN SUCCESFORMULE

De aanloop naar de wedstrijd tegen Willem II draaide grotendeels om de vraag of Feyenoord nog een versterking zou presenteren, die in de tweede thuiswedstrijd van het seizoen aan de aftrap zou kunnen verschijnen. Nu blijkt dat die versterking zeker niet voor zaterdag speelgerechtigd zal zijn, zal Bert van Marwijk het in het duel met de Tilburgers moeten doen met de huidige selectie.

Gezien de resultaten in de afgelopen twee wedstrijden (0-3 zege bij FC Utrecht en 5-0 winst op NAC) hoeft dat geen probleem te zijn. Van Marwijk was genoodzaakt om creatief te zijn in zijn oplossingen en dat pakte goed uit. Met Nicky Hofs achter spits Roy Makaay en  Jonathan de Guzman en Luigi Bruins op de flanken, liet Feyenoord in de eerste wedstrijden van het seizoen blijken een onvoorspelbare voorhoede te hebben, waar dankzij veel positiewisselingen constante dreiging vanuit gaat.

Het ligt voor de hand dat Van Marwijk zaterdagavond vasthoudt aan die succesformule. Vrijdag liet de trainer andermaal weten blij te zijn met het optreden van Bruins in de eerste wedstrijden. ‘We kunnen wel iemand aan de linkerkant neerzetten met een goede actie, maar als die vervolgens Makaay niet op de juiste manier weet te bedienen, hebben we daar niets aan. Luigi heeft oog voor de steekpass en kan zodoende prima naast Makaay uit de voeten.’

Juist daarom werd in de zoektocht naar versterking op de flanken dan ook vooral gekeken naar een speler die sterk is in de combinatie. Daarbij gaf Van Marwijk enkele weken geleden al aan graag een grote, sterke spits aan zijn selectie toe te willen voegen. Albert Luque leek beide kwaliteiten in zich te verenigen, maar nadat hij niet haalbaar bleek, werd de aandacht gevestigd op Chun-Soo Lee.

Voor één van de weinige overgebleven flankspelers in de selectie, Tim Vincken, komt het duel met Willem II zeker nog te vroeg. De aanvaller was wekenlang uit de roulatie met een hamstringblessure. Hij hervatte deze week de groepstraining, maar is nog niet wedstrijdfit. Bert van Marwijk verwacht dat Vincken de eerstvolgende wedstrijd, over twee weken tegen Roda JC, weer bij de groep zal zitten.

Serginho Greene is eveneens niet beschikbaar. De verdediger hervatte vrijdag de groepstraining, maar zal de komende weken ook hard nodig hebben om volledig fit te worden. Ook Dwight Tiendalli en Jacob Lensky zijn beiden nog geblesseerd.

DE TEGENSTANDER

Wie de klasseringen van Willem II van de afgelopen twintig jaar erbij pakt, ziet een verbazingwekkende regelmaat in wisselvalligheid. De prestatiecurve van de afgelopen jaren laat zich lezen als het hartfilmpje van een patiënt met onregelmatige hartslag. Telkens als Willem II de weg omhoog definitief lijkt te hebben ingezet, valt de club plots als een baksteen weer naar beneden.

Voorbeelden? De Tilburgers eindigden in 1988 als vierde, om een jaar later net boven de degradatiestreep te blijven. In 1995 bezette de club op het eind van het seizoen een nette zevende plaats, maar een jaar later moesten de supporters genoegen nemen met de twaalfde positie.

Telkens weer wordt er jarenlang toegewerkt naar een topklassering (met de tweede plaats in 1999 als absolute uitschieter), maar het wil de clubleiding aan de Goirleseweg maar niet lukken om stabiliteit aan te brengen in de prestaties.

In dat licht bezien is er toch nog iets positiefs aan de lage klasseringen van de afgelopen twee seizoenen. In 2006 mocht heel Tilburg de handen dichtknijpen dat degradatie werd ontlopen, terwijl afgelopen seizoen de ploeg al nipt boven de streep om nacompetitie bleef.

Het lijkt voor Willem II de eerste stap op het pad dat richting subtop leidt. Dit jaar moet de volgende stap gezet worden, met een selectie die veel meer in balans is dan afgelopen jaar. Aan trainer Dennis van Wijk de schone taak om die balans om te zetten in stabiliteit. 

Feyenoord – Willem II
Zaterdag 1 september om 20:00 uur in De Kuip
Scheidsrechter:
Nijhuis 

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Lucius, Vlaar, Hofland, De Cler; Sahin, Hofs, Van Bronckhorst; De Guzman, Makaay en Bruins.
Willem II: Vermeer; Janse Bælum, Van der Struijk, Swinkels; Hadouir, Boutahar, Kargbo, Bobson; El Hamdaoui en Poepon.

STATISTIEKEN
THUIS
18/03/2007 Feyenoord - Willem II 0-0
29/12/2005 Feyenoord - Willem II 6-1
13/02/2005 Feyenoord - Willem II 7-0
26/10/2003 Feyenoord - Willem II 2-1
26/10/2002 Feyenoord - Willem II 5-1

UIT
12/11/2006 Willem II - Feyenoord 3-5
30/10/2005 Willem II - Feyenoord 1-3
22/08/2004 Willem II - Feyenoord 0-4
29/02/2004 Willem II - Feyenoord 0-3
25/05/2003 Willem II - Feyenoord 1-1